URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2023, 09:41

Codul lui Cseke

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în 2009-2011 a condus Sănătatea, cu meritul descentralizării prin transferarea în grija autorităţilor locale a spitalelor pe care Ministerul oricum nu le putea gestiona, bihoreanul Cseke Attila are şanse mari să-şi lege numele şi de Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice.

Înregistrat la Senat luna aceasta, proiectul Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, pe scurt Codul urbanistic, ar eficientiza şi ar simplifica, în cazul legiferării, toate procesele de avizare, autorizare şi monitorizare în aceste domenii, codificând şi sistematizând 17 legi diferite aflate acum în vigoare. Una dintre consecinţe este că documentaţiile de urbanism şi de autorizare a construcţiilor nu vor mai fi plimbate de la o instituţie la alta, iar termenul de emitere a actelor va fi redus la maximum 65 de zile. 

De asemenea, va fi creată o platformă digitală naţională pentru emiterea actelor, printr-un "ghişeu" unic naţional al construcţiilor, şi nu vor mai exista suprapuneri ori contradicţii între bazele de date ale diverselor instituţii, ceea ce va facilita şi simplifica procedurile pentru obiectivele majore de investiţii. Nu-i puţin lucru, dacă ne amintim că avizarea proiectului Drumului Expres Oradea - Arad durează de doi ani şi că, în general, în România documentaţiile sunt mai cronofage decât lucrările propriu-zise.

Un alt câştig uriaş de pe urma Codului urbanistic va fi obligaţia dezvoltatorilor imobiliari care edifică mai mult de 500 de apartamente de a realiza şi infrastructura edilitară, educaţională şi sanitară în noile cartiere sau, dacă nu, de a plăti o taxă de echipare edilitară, pentru ca această infrastructură s-o facă autorităţile locale din fondurile astfel colectate. 

Pentru a descuraja lucrările de construire neautorizate, Codul urbanistic instituie o aşa numită autorizaţie de regularizare, care va "ghida" conformarea construcţiei la normele legale, contra unei taxe de 10 ori mai mari decât cea existentă, iar documentaţiile de urbanism pentru aşa numita intrare în legalitate a construcţiilor ridicate fără autorizaţie sau contrar prevederilor din autorizaţii vor fi, cum e şi normal, nule de drept. 

De asemenea, pentru asigurarea standardelor de calitate în construcţii, firmele de profil vor fi certificate, iar cele care nu îndeplinesc condiţiile nu vor putea concura, de pildă, pentru reabilitări sau construiri de clădiri publice. 

Pe de altă parte, potrivit Codului urbanistic, actele administrative cu caracter normativ ale autorităţilor publice nu vor mai putea fi atacate pe motiv de oportunitate, ci numai de nelegalitate, reclamanţii fiind obligaţi să indice concret articolele de lege presupus încălcate, fapt ce va scuti mari proiecte de procese interminabile şi cu final imprevizibil (cum, de exemplu, tot în Bihor se întâmplă în cazul centurilor Aleşd şi Sânmartin).

După ce mai bine de trei decenii în România a construit cine ce a vrut şi cum a vrut, dar s-au şi blocat proiecte imperios necesare, Codul lui Cseke ar putea pune capăt dezordinii şi ar accelera, cu adevărat, dezvoltarea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pot spune doar atât...
...bravo d-le Cseke, dacă alții nu sunt în stare de nimic, măcar un maghiar mai răsărit găsim în țara asta.
Postat 30 Mai 2023, 18:24 de Morometul
Respect, Cseke úr!
Ungurul e singurul ministru bihorean care chiar a facut ceva pt bihoreni. Imi cer scuze pt nesimtirea birtinezului care a taiat panglica la investitia lui Cseke (e vorba de upu) si nu l-a invitat pe acesta!
Postat 26 Aprilie 2023, 18:41 de pinonel
Un udmr-ist reformator, mai rar asa ceva.
Formatiune ancorata in vechi metehne, (asemeni socialistilor), dom’ ministru e o rara-avis in partid, (precum Grindeanu).
Postat 26 Aprilie 2023, 10:55 de User anonimizat
Bravo Cseke, bine faci, bine primesti
Speram sa fie si adoptat cu bine, ca dreq se ascunde in detalii! O initiativa laudabila din partea lui Cscke.
Postat 26 Aprilie 2023, 10:50 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON