Transportatorii orădeni au început, vineri, la ora 14, aşa cum anunţaseră, o acţiune de protest împotriva unor măsuri luate de ANAF.
O sută de camioane şi TIR-uri...
Peste 100 de camioane şi TIR-uri, ai căror şoferi sunt angajaţi la peste 30 de firme de transport, s-au adunat pe Calea Borşului, de unde au plecat în coloană, circulând cu viteză mică şi îngreunând traficul, spre şoseaua de centură a Oradiei.
În protestul lor, şoferii au înaintat claxonând pe direcţia Şoseaua Borşului, şoseaua de centură şi retur până în jurul orei 17.
La pornirea în marş, coloana se întindea de la Podul CFR de deasupra şoselei Borşului până dincolo de Parcul Industrial.
"Am vrut să protestăm împotriva abuzului pe care îl face ANAF impozitând diurna şoferilor ca venit din salariu", a explicat un şofer pentru BIHOREANUL.
Şoferii au condus cu o viteză de aproximativ 10 km la oră, ceea ce a îngreunat traficul, având lipite pe automarfare mesajul "Stop abuz ANAF!".
"Breasla va intra în colaps!"
Protestatarii vor să determine autorităţile fiscale să renunţe la impozitarea retroactivă a diurnei după ce mai multe controale la diferite firme din ţară s-au soldat cu amenzi şi imputări de sume.
"Toată industria este într-o stare de incertitudine pentru că ANAF vrea să impoziteze indemnizaţiile de delegare retroactiv pe cinci ani de zile, în condiţiile în care aceste obligaţii sunt imposibil de executat! Nimeni nu rezistă unei asemenea presiuni pe termen lung. Toată breasla va intra în colaps", a declarat avocatul transportatorilor, Szántó Árpád.
Protestatarii speră că autorităţile vor ţine cont de obiecţiunile unuia dintre sectoarele care a susţinut economia în plină pandemie.
"Guvernul trebuie să se gândească la noi, că fără camioane nu face absolut nimic. 80% din marfa care se aduce spre România se aduce pe transportul rutier. În pandemie, când alţii au stat acasă, noi am lucrat", a spus un conducător auto.
"Să le fie ruşine!"
Protestul transportatorilor bihoreni a obligat orădenii să aleagă rutele prin oraş, ceea ce a provocat ambuteiaje în lanţ în sensul giratoriu Dacia cu Decebal, pe strada Oneştilor la intersecţia cu Barcăului, în sensul giratoriu de al intersecţia străzilor Primăriei, Decebal şi Calea Aradului şi în multe altele.
Aglomerarea traficului la oră de vârf a stârnit nemulţumirea orădenilor care se pregăteau să plece la cumpărături ori direct la drum pentru mini-vacanţa de Rusalii.
Protestul a făcut valuri pe reţelele de socializare. Parte din internauţi au susţinut cauza şoferilor. "Bravo lor! S-au săturat să fie bătaia de joc a unor corupţi! Respect pentru toţi şoferii!", a scris pe Facebook un internaut. "Să le fie ruşine! Ar vrea să ia şi pielea de pe şoferi! Ruşine!", a transmis alt conducător.
Au fost însă şi internauţi care i-au criticat pe protestatari. "Să ajungi să stai pe centură o oră ca să faci un kilometru? România adică! Fix la oră de vârf şi-au găsit!", a scris un orădean. Şoferii au fost nemulţumiţi de faptul că traficul rutier a fost îngreunat la oră de vârf.
"Îi pedepsiţi tot pe cei care nu au nicio vină, pe «restul» din trafic. Multă minte aveţi... De ce nu blocaţi sediul ANAF?", a întrebat un şofer.
Protestul de vineri a luat sfârşit după ora 17, când maşinile de mare tonaj au început să se întoarcă la garaje.
Şoferii speră că în urma acţiunii, desfăşurată în paralel în mai multe oraşe din ţară, guvernanţii să îi cheme la negocieri. În paralel, transportatorii fac demersuri pentru a se constitui într-o organizaţie profesională care să le reprezinte interesele. Printre membrii fondatori se numără peste 30 de firme de profil din Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.