URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2024, 17:08

CJ Bihor: Au început lucrările la Parcul Industrial Marghita (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor a anunțat că în această săptămână au început lucrările la infrastructura Parcului Industrial din Marghita.

Conform unui comunicat, în prima fază, constructorii fac lucrări pregătitoare, de curățare a terenului de vegetație, iar ulterior vor marca și delimita amplasamentul.

„După finalizarea lucrărilor pregătitoare, se vor efectua lucrările de terasament, de nivelare și de drenaj pentru gestionarea apelor pluviale. Constructorii vor instala apoi rețelele de utilități și echipamentele necesare pentru alimentarea cu energie electrică. Ulterior, vor fi construite drumurile interne și căile de acces în parc”, arată comunicatul CJ.

Lucrările sunt realizate de asocierea de firme SC Leko Construct SRL – SC Inteco Holdin SRL – SC Electro Excel Green Consulting SRL – SC Rono Aqua SRL – SC Caloria SRL.

Valoarea contractului de proiectare și execuție este de 21.753.095,89 lei, fără TVA, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 6 luni.

CJ reamintește că, pentru înființarea parcului, Primăria Marghita a pus la dispoziția CJ un teren cu o suprafață de 11,49 de hectare.

Parcul va fi ridicat în partea de Sud-Vest a municipiului Marghita, la ieșirea spre satul Petreu, pe partea stângă a drumului național DN19B.

„Pentru realizarea acestor investiții a fost încheiat un parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) și Primăria Marghita. Finanțarea lucrărilor este asigurată în proporție de 60% din bugetul Consiliului Județean Bihor și 40% din fonduri europene, prin Programul Regional Nord – Vest 2021 – 2027. În paralel cu lucrările de construcție a infrastructurii de suport, ADLO derulează procedurile de licitație pentru concesionarea celor 9 parcele disponibile în Parcul de Specializare Inteligentă Marghita”, mai arată comunicatul.

CJ reamintește și că firmele rezidente în parcul industrial ar putea beneficia de fonduri europene pentru a-și dezvolta afacerile. „Valoarea contractului de finanțare europeană este de 6,2 milioane de euro, din care bugetul pre-rezervat pentru firmele rezidente este de 4,2 milioane de euro”, arată sursa citată.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, contractul pentru proiectarea și construirea Parcului Industrial din Marghita, între reprezentanții CJ Bihor și cei ai asocierii de firme care a câștigat licitația organizată de administrația județeană a fost semnat la începutul lunii mai.

Tot în primăvara acestui an, CJ a început procedura de selecție, prin licitație, a viitorilor chiriași ai Parcului Industrial din Marghita, unde vor putea funcționa 9 firme pe tot atâtea parcele, cu suprafețe cuprinse între 3.450 și 24.560 metri pătrați.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON