URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2021, 16:50

Cine suntem? Încotro driblăm?

Cine suntem? Încotro driblăm? (Sursa foto: Facebook - Echipa națională de fotbal a României)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă competiţie europeană fără România (campionatul european, în cazul de faţă) nu ne mai supără aşa cum ne-ar fi supărat în anii 90, semn că ne-am obişnuit deja. De fapt, ce zic eu că ne-ar fi supărat? Pe vremea aceea ni s-ar fi părut de-a dreptul imposibil! Dar construcţiile trainice şi strategiile pe termen lung nu se mai practică în sportul românesc decât sporadic, organizaţiile şi finanţatorii nu mai au răbdare, îşi doresc rezultate imediate. În cele mai multe cazuri se practică un soi de agricultură sportivă debilă - se plantează azi şi se culege mâine.

În cartea "Manifestul fotbalist", lansată în anul 2004, jurnalistul şi comentatorul BBC Traian Ungureanu analiza cu luciditate starea fotbalului românesc şi direcţia greşită înspre care se îndreaptă. Pornind de la întrebarea "Cine suntem? Încotro driblăm?", o expresie amuzantă, dar cu mult tâlc, care mi-a rămas în minte de atunci, jurnalistul se întreba neretoric ce va urma după apusul definitiv al generaţiei de aur. Şi cam tot ce a profeţit acolo s-a întâmplat în realitate. Naţionala ratează în serie calificările şi nimic nu pare să vină serios din urmă.

În contrapartidă, Ungureanu dădea exemplul Franţei şi explica în ce fel s-a ajuns la perioada sa de aur (finalistă la Euro în 1996, campioană mondială în 1998 şi campioană europeană în 2000). Cu mulţi ani în urmă, federaţia franceză construise un adevărat imperiu de şcoli de fotbal şi trimisese în lungul şi latul ţării o armată de scouteri cu privirea ageră şi nasul fin în descoperirea de talente juvenile. S-a pornit de jos, cu un plan întins pe vreo 20 de ani, finanţat puternic şi organizat ca la carte, strategie care, într-un final, a adus naţionala Franţei condusă de Zidane pe primul loc în lume.

În acelaşi timp, România se ţinea de imaginea lui Hagi precum un koala de trunchiul unui eucalipt. După ce a fost limpede că nu va mai putea intra pe teren să apere culorile sfinte ale patriei şi să răpună duşmanii cu şuturi năprasnice de la 35 de metri, s-a crezut cumva că efectul Hagi va fi la fel de spectaculos şi din postura de antrenor al naţionalei. Ce a urmat se ştie, experienţa a fost dureroasă, dar, cu toate acestea, cei care trebuiau să înveţe lecţia n-au făcut-o. Doar Hagi a învăţat că nu poţi dribla etapele pentru a deveni un antrenor bun şi că trebuie să începi munca de jos, nu direct de la naţională.

Frustrarea de a sta închis în casă în timp ce în curtea ta joacă fotbal toţi copiii din cartier poate să fie şutul decisiv în posterior care să-i lămurească pe mai-marii şi pe mai-micii fotbalului că trebuie procedat diferit de acum înainte. Nu suntem noi înnebuniţi după planuri pe termen lung, dar altfel nu se poate. Schimbarea poate veni din depolitizarea sportului, din înscăunări pe merit, din scuturarea de obiceiurile proaste. Orgoliul naţional şi accesele gratuite de patriotism trebuie înlocuite cu proiecte ambiţioase şi gândire în perspectivă. După cum se vede, lumea fotbalistică poate funcţiona şi fără România. Dar reciproca nu este valabilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON