URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2022, 18:57

Cimitir de secol XVIII pe traseul şoselei Oradea – Autostrada Transilvania: 289 de morminte, schelete, o pălărie şi un crăiţar (FOTO)

Cimitir de secol XVIII pe traseul şoselei Oradea – Autostrada Transilvania: 289 de morminte, schelete, o pălărie şi un crăiţar (FOTO) foto: Muzeul Țării Crișurilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Ţării Crişurilor a anunţat, luni, că în Sântion, pe traseul viitoarei şosele care va lega Oradea de autostrada A3, a fost descoperit un cimitir amenajat în secolul XVIII, cel mai probabil ca urmare a legilor sanitare impuse de împărăteasa Maria Tereza, după epidemii catastrofale de holeră. 

Pe traseu 

"Începând cu sfârşitul lunii martie 2022, pe traseul şoselei de legătură Oradea – Autostrada Transilvania, s-au derulat cercetări arheologice preventive, care, printre altele, au dus şi la descoperirea unui cimitir datat în secolele XVIII-XX, aflat la nord de localitatea Sântion", a transmis conducerea Muzeului Ţării Crişurilor, printr-un comunicat detaliat. 

Potrivit informării, cimitirul vechi al localităţii Sântion apare prima oară pe harta datată între anii 1809 – 1818. Mai are o menţiune cartografică în anul 1869 şi o ultimă datare cartografică în anul 1941. Cimitirul a fost deja probabil abandonat în favoarea noului cimitir, funcţional şi astăzi, aflat la sud, mult mai aproape de biserica reformată din localitate. 

După holeră... 

Anul exact al înfiinţării cimitirului este greu de punctat. "Putem opina că poate fi legat de legile sanitare luate spre sfârşitul domniei împărătesei Maria Tereza, cândva după anul 1770, ca urmare a catastrofalelor epidemii de holeră care au bântuit în regiune", transmit arheologii de la MŢC. 

Pe primele hărţi, cimitirul apare ca un şir lung de câte două rânduri de morminte întinse pe direcţia nord - sud, în marginea de est a drumului care mergea spre localitatea Santăul Mic (aflat la nord - vest de Sântion). Până la începutul secolului XX, cimitirul s-a extins spre est, pe rânduri succesive de înhumări. "Din informaţiile primite de la localnici, ultimele înhumări au avut loc în anii ’30 ai secolului XX", se mai arată în informare. 

289 de gropi

Pe suprafaţa vizată de proiectul şoselei de legătură Oradea - Autostrada Transilvania "au fost numărate 289 gropi de morminte, rezultate în urma raderii cu utilaje a întregii suprafeţe, majoritatea cu un singur înhumat; există însă şi cazuri de dublă, triplă sau, rar, chiar cvadruplă înhumate, cu siguranţă membrii aceleiaşi familii, decedaţi probabil la date diferite".

Potrivit arheologilor, orientarea scheletelor este est – vest, cu o singură excepţie – cea a unui copil aşezat la capul părinţilor, dar cu orientare nord – sud – "cauza probabilă fiind locul mic destinat înhumărilor şi implicit densitatea mare a acestora".

Scheletele cercetate au mâinile întinse de-a lungul corpului, pe piept sau pe bazin şi aparţin bărbaţilor, femeilor şi copiilor. 

În unele cazuri, mai ales în cazul scheletelor aflate în partea de nord a cimitirului, acestea au fost măcinate de aciditatea crescută a solului lutos. "Au fost descoperite şi sicriele din lemn în care au fost aşezaţi decedaţii, precum şi un număr ridicat de cuie. Există, de asemenea, gropi de morminte cu "nişă", aparţinând aceleiaşi familii, unde gropii iniţiale, la decesul ulterior al unui alt membru al familiei, i s-a săpat o cavitate lângă primul decedat, tocmai din cauza spaţiului limitat aflat între morminte", detaliază MŢC.

Fără bogăţii

Au fost descoperite şi gropi de morminte goale, specialiştii MŢC spunând că este vorba despre cazuri în care persoanele decedate au fost transferate în noul cimitir al Sântionului.

"Inventarul mormintelor este modest: au fost descoperite oglinzi de formă circulară, o sticlă şi copcii (nasturi) de tip moş – babă. Unuia dintre cei înhumaţi i s-a păstrat pălăria (foto jos); a fost găsită, de asemenea, o singură monedă, probabil un crăiţar (n.r. – monedă de origine germanică, din argint sau aramă)", se arată în informarea arheologilor. 

Potrivit acestora, au fost cercetate şi un număr de 16 complexe atribuite culturii Tiszapolgar şi populaţiilor sarmatice.

"Primele sunt de dimensiuni relativ mici, cu foarte puţină ceramică în interior. Gropile sarmatice, de dimensiuni mari, conţin o cantitate ceva mai mare de ceramică, de culoare cenuşie, bine lucrată. A mai fost cercetat şi un cuptor din care s-a păstrat doar urma vetrei, puternic deteriorată. Gropile de mormânt au penetrat masiv complexele mai sus amintite", se arată în informare. 

După finalizarea cercetărilor arheologice, scheletele vor fi reînhumate într-o parcelă specială din cimitirul nou din Sântion. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
S-a făsâit încă un proiect marca Bolojan, care ar trebui să dea din buzunar tot milionul cheltuit deja pentru acest proiect incomplet după cum se vede acum.
Și nu-i a bună, pentru că cei de la CNAIR au avertizat cu doi ani în urmă că trebuie prima dată făcută descărcarea arheologică precum și avizate toate aspectele de mediu, nicidecum făcut studiul de fezabilitate și parte din proiectul tehnic. Iar când dezgropi morții pentru că ai tras tu, un neterminat fără pregătire, o linie de traseu pe o hartă de școală primară ... precis că vine la un moment dat și "premiul" visat. La vremea când niște oameni "cu carte" inițiau un astfel de proiect, cu mai bine de trei decenii în urmă, se cerea înainte de a desena cu adevărat ceva ... inclusiv avizul MApN, care deține la Direcția Generală de Cadastru toate informațiile concrete din teren, de vreo două secole încoace cel puțin. Că acolo, pe acest traseu, au fost îngropați sute de oameni la un moment dat, ține de o informație pe care o poți afla din orice bibliotecă locală. Dar ce contează la niște prăduitori precum Bolojan ... că facem alt proiect și ocolim zona cu pricina cu un viaduct măreț care va face ca proiectul acestui drum să se tripleze de la prima strigare deja.
Postat 07 Iunie 2022, 09:25 de KP
phii
Iar am dat de ghinion. Daca proceseaza site-ul ala cu viteza celui de la podul cetatii ne-am scos.
Postat 06 Iunie 2022, 21:43 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON