URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2021, 17:40

Cei doi pompieri bihoreni plecaţi să lupte cu flăcările în Grecia s-au întors marţi acasă. Vezi povestea lor! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei doi pompieri bihoreni plecaţi să lupte cu flăcările în Grecia s-au întors marţi acasă, după 10 zile petrecute în ţara elenă. Florin Mădălin Selegean şi Cătălin Andrei Mada, activează în Detaşamentul 1 de Pompieri Oradea şi Garda 1 Mai, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Ei şi-au povestit experienţa miercuri, într-o conferinţă de presă.

"Au fost primii pe care i-am sunat"

Potrivit informaţiilor prezentate la întâlnirea cu jurnaliştii, în curtea ISU Crişana, militarii au aflat de misiune în după-amiaza zilei de 5 august.

Cătălin se afla la cumpărături cu soţia şi cei doi copii, iar Florin îşi ajuta un prieten la lucrări de construcţie.

Horia Cheregi, ISU Crișana"În momentul în care am primit ordinul privind pregătirea a doi colegi care să facă deplasarea în Grecia, au fost primii doi colegi pe care i-am sunat să văd dacă sunt dispuşi să participe la această misiune. I-am sunat, având în vedere nivelul profesional pe care îl au, domnul Mada Cătălin participând în trecut şi la alte misiuni, cum ar fi un exerciţiu NATO", a declarat miercuri, în conferinţa de presă, maiorul Horia Cheregi (foto), comandantul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea.

În seara aceleiaşi zile, urcau deja în autospeciala ISU şi au pornit spre Grecia.

Familiile lor au primit cu greu vestea plecării. Cei doi copii, o fetiţă de 11 ani şi un băieţel de 8 ani, i-au dăruit lui Cătălin un "talisman" cu mesajele "Drum bun" şi "I love you" care să-i poarte noroc şi pe care l-a agăţat în autospecială.

"M-au întrebat: Nu poate să meargă altcineva? Dar m-au susţinut, m-au încurajat şi mi-au spus că mă aşteaptă acasă", a spus Cătălin. Mamei lui nici măcar nu a apucat să-i spună iniţial.

La rândul său, Florin a participat la prima lui misiune, iar plecarea a fost cu atât mai grea cu cât urmează să se căsătorească în luna septembrie.

Haos şi teroare

Cei doi pompieri bihoreni au pornit de acasă cu o autocisternă cu o capacitate de 7000 de litri de apă, spre Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei - Ciolpani, unde s-au alăturat convoiului format din 108 pompieri salvatori români, cu 23 de autospeciale. În dimineaţa zilei de 6 august, au început deplasarea spre Grecia.

Misiunea nu a fost deloc una uşoară. Pe cum se apropiau de zona afectată de incendiu, tabloul era dezolant: totul în jur era ars, soarele era acoperit de nori groşi de fum, iar zona verde dintre sensurile de mers ale autostrăzii era pârjolită.

"Cel mai tare m-a impresionat când am ajuns aproape spre Atena şi am văzut mii de hectare, toate arse, cenuşa densă. Temperatura era foarte ridicată, fumul se simţea foarte tare", a rememorat Florin în întâlnirea de miercuri cu jurnaliştii.

"Cel mai greu lucru a fost impactul cu zona afectată. Era haos, era teroare. Era fum peste tot, cerul era acoperit, flăcări peste tot, oameni panicaţi, speriaţi", a relatat şi Cătălin.

Apă şi mâncare, de la localnici

În timpul misiunii din Grecia, cei doi pompieri bihoreni au desfăşurat 10 operaţiuni, sarcina lor principală constând în alimentarea autospecialelor cu apă.

Camelia Roșca, purtător de cuvânt ISU Crișana"Misiunile, efectuate în ture de câte 6 ore, erau executate în condiţii grele şi solicitante: căldura excesivă, cenuşa care plutea în aer, fumul prezent peste tot, vântul care îşi schimba subit direcţia creând noi focare şi terenul accidentat îngreunând acţiunile pompierilor", a precizat maior Camelia Roşca (foto), purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Relaţia cu localnicii, spun cei doi pompieri, a fost specială: pe de-o parte salvatorii erau mişcaţi de dramele familiilor elene şi făceau tot ce puteau pentru a le ajuta, iar pe de cealaltă parte, localnicii îşi exprimau vădit profunda recunoştinţă, aducându-le apă şi mâncare şi punându-şi palma în dreptul inimii de fiecare dată când treceau pe lângă salvatori.

"Nu contează din ce ţară eşti pompier, trebuie să ne ajutăm unul pe celălalt", a spus Florin, impresionat de ospitalitatea localnicilor. "Au fost foarte primitori, ne aduceau apă. Cel mai mult ne-a ajutat apa rece pe care am primit-o", a adăugat pompierul.

"Localnicii, după ce au început să revină în satele lor, au încercat să ne mulţumească cum au ştiut ei mai bine. Cu lacrimi în ochi, cu îmbrăţişări", a povestit Cătălin.

Cătălin Mada, 37 de ani, lucrează de 15 ani la ISU Crişana fiind comandant de echipaj şi conducător auto. El îşi desfăşoară activitatea în cadrul Gărzii II de Intervenţie 1 Mai.

Florin Selegean, 25 de ani, este la ISU de 4 ani, fiind servant, iar din ultimul an, conducător auto, el activând în cadrul Detaşamentului I Oradea.

Avansaţi în grad

Cei 108 pompieri români au revenit în ţară în cursul zilei de marţi, 17 august. La finalul misiunii, ei au fost însoţiţi de aplauze, urale şi gesturi de gratitudine din partea celor la a căror protecţie şi salvare au participat alături de salvatorii greci.

Împreună cu ceilalţi colegi, luni, când au ajuns înapoi în ţară, bihorenii au fost răsplătiţi pentru curajul lor în cadrul unei ceremonii la care au participat prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi secretarul de stat Raed Arafat.

Celor doi pompieri bihoreni le-a fost acordată "Emblema de Onoare a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă" şi au fost avansaţi, în mod excepţional: Florin de la gradul de plutonier la plutonier major, iar Cătălin de la plutonier major, la gradul de plutonier adjutant.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON