URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Aprilie 2021, 09:31

Câte kilograme doriţi să aveţi astăzi?

Câte kilograme doriţi să aveţi astăzi? (foto: generic, sursa: fromthegrapevine.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă toate radiourile, televiziunile, ziarele şi site-urile de ştiri din lume ar trompeta la unison că naţiunea română este cea mai înzestrată genetic şi predispusă la genialitate dintre toate naţiile lumii, încrederea poporului în mass-media ar fi maximă. Dar iată că realitatea ne contrazice din nou credinţele, cu delicateţea unui camion scăpat de sub control şi intrat pe contrasens cu 120 km/h.

Campaniile de dezinformare concertate, dezinformările voite sau accidentale, goana după senzaţional, zvonurile transformate pe neverificate în ştiri, greşelile cu voie sau fără voie, scăderea dramatică a educaţiei şi a capacităţii de discernământ a publicului şi, mai ales, faptul că oricine poate deveni comunicator în masă, emiţător de "ştiri" şi deţinător de "adevăr" au dus spre un rezultat previzibil, trist şi dramatic - majoritatea românilor nu mai cred ştirile TV şi nici pe cele online.

Am ajuns să avem o relaţie profund cosmetizată cu realitatea. Credem doar ceea ce ne place, refuzăm ceea ce ne indispune. Adevărul nu mai reprezintă o preocupare. Asemenea camerei foto de pe telefon cu filtrele acelea care ne fac să părem mai tineri, mai strălucitori, mai fără riduri, mai fără pete, imaginea pe care o percepem este tot mai diferită de realitate. Ne îngreţoşează diagnosticele dure şi dramatice, ne provoacă scârbă cei care nu gândesc ca noi.

Ne urcăm în fiecare zi pe un cântar electronic ce ne întreabă cu voce mieroasă: "Câte kilograme doriţi să aveţi astăzi?". Ne măsurăm înălţimea cu un instrument cu sinteză vocală care ne pupă în cur cu mare talent: "Uau, azi eşti mult mai înalt decât ieri!". Iar oglinzile dimprejur se întrec să ne laude frumuseţea şi deşteptăciunea, ca în basmele cu vrăjitoare malefice. Oricine ar fi cel care încearcă să ne spună că umblăm în curul gol pe stradă, asemenea împăratului din povestea lui Andersen, şi-o va lua pe cocoaşă din partea mulţimii revoltate. Pentru că ei "e" mulţi.

Probabil că pe undeva prin hăţişul vorbelor de mai sus se află explicaţia neîncrederii românilor în ştiri. Se mai adaugă în cazanul cu smoală al păcatelor şi şuturile în fund pe care presa şi le-a tras cu mare talent de mulţi ani încoace - televiziunile cu programe îndoielnice, realizatorii de emisiuni fără nicio legătură cu jurnalismul, ţaţele şi imbecilii promovaţi la ore de maximă audienţă, lipsa de reacţie a instituţiilor care ar trebui să protejeze deontologia breslei, foamea de bani etc.

Şi aşa ajungem să-l credem mai tare pe popă decât pe omul de ştiinţă şi să urinăm pe banii cheltuiţi de părinţi pentru educaţia noastră. Adevărul nu mai are nicio legătură cu realitatea obiectivă, a devenit doar un mărţişor pe care-l purtăm dacă ni se potriveşte cu restul hainelor. Oricât de mare i-ar fi anvergura intelectuală şi oricât de iute sprintul minţii cuiva care vrea să ne treacă râul tot mai tulbure al ignoranţei, o gloată de crocodili neduşi la şcoală îl vor trage la fund şi-l vor îneca în mâlul prostiei. Iar unii vor râde în hohote...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON