URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2021, 18:30

Cartea unui bihorean despre judeţul Bihor în anii `50, nominalizată la un premiu prestigios în Italia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Un viitor luminos", cartea unui profesor bihorean despre judeţul Bihor în anii '50, a impresionat juriul unui concurs prestigios din Italia: Premio Internazionale per la Letteratura Città di Como (Premiul internaţional pentru literatură "Oraşul Como"). Este singura lucrare apărută la o editură românească care a fost nominalizată la această ediţie, cea cu numărul VIII, a competiţiei.

Autorul este profesorul Teodor Flonta, originar din satul bihorean Lupoaia, care dezvăluie în carte viaţa sa şi a familiei, în primii ani de dictatură de tip stalinist din România postbelică.

"Copil fiind, asistă de mai multe ori la ororile regimului, tatăl este arestat şi încarcerat, iar mama bătută şi umilită, el însuşi este nedreptăţit la şcoală de profesori pentru vina de a fi copil de «chiabur», «duşman al poporului». Continuarea volumului, romanul, cu suport documentar intitulat «Inele de hârtie. Iubirea nu cunoaşte graniţe», descrie cu amănunte relevante viaţa de student la Litere în Bucureşti şi dificultăţile derivate dintr-o nouă vină, aceea de a se fi îndrăgostit de italianca Ariella - în vizită la o conferinţă la universitatea bucureşteană, «element străin, duşmănos»", au transmis reprezentanţii editurii printr-un comunicat.

Cei doi ajung să se căsătorească, iar Teodor Flonta părăseşte România şi se mută la Milano cu soţia sa. După ce se nasc cei doi copii ai cuplului, Stefano şi Francesco, familia se mută în Australia, unde soţii devin profesori de italiană şi chiar pun bazele departamentului de italiană al Universităţii din Hobart, Tasmania.

Cele două romane ale lui Teodor Flonta - "Un viitor luminos" şi "Inele de hârtie. Iubirea nu cunoaşte graniţe" - au apărut în limba română, italiană şi engleză.

Volumele au fost incluse de editoarea Raluca Lazarovici Vereş în colecţia Authentica a editurii orădene Ratio et Revelatio, alături de alte mărturii ale vremii, cum ar fi cele ale lui Paul Goma (îngrijite în ediţii definitive de istoricul Flori Bălănescu) sau cartea-document "În sfera tăcerii. Richard Wurmbrand în dosarele Securităţii" (în ediţia îngrijită de Maria Hulber).

Ambele cărţi ale lui Teodor Flonta s-au bucurat de aprecierea renumitului critic literar Alex Ştefănescu, care vorbeşte despre "o revelaţie" a cărţilor de memorialistică.

Volumele se găsesc în librării sau pe site-ul editurii Ratio et Revelatio.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
totuși...
La ce a fost bun comunismu ăsta?Cu atâția nostalgici azi.Ce o făcut în afară de abuzuri și îngrădire de libertăți?
Postat 14 Octombrie 2021, 14:52 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON