URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2022, 19:10

„Carmina Burana”, în deschiderea noii stagiuni a Filarmonicii din Oradea. Concertul va avea loc la Cetate 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Filarmonica de Stat Oradea a anunțat, joi, că va deschide stagiunea 2022-2023 cu o „producție extraordinară” a celebrei lucrări „Carmina Burana”, de Carl Orff, cu două coruri, dintre care unul de copii.

„Carmina Burana” a fost compusă în 1935-1936, pe baza unor texte și melodii medievale descoperite în 1803 într-o mănăstire benedictină din Alpii bavarezi, care se referă la natură, dans, viață și dragoste. 

Via Vita

Conform organizatorilor, noua stagiune a Filarmonicii de Stat din Oradea se va desfășura sub titlul „Via Vita” (Calea Vieții), întrucât muzicienii își propun să „inițieze orădenii într-un drum al cunoașterii muzicale”. 

În programul noului sezon au fost incluse concerte simfonice, vocal-simfonice, opere, precum și concerte educative.

„Deschiderea stagiunii aduce invitați speciali, soliști alături de corul și orchestra filarmonicii, într-o producție extraordinară. Mai exact vorbim de Carl Orff, compozitor, dirijor, muzicolog şi pedagog german, considerat un inovator al genului liric”, au transmis reprezentanții Filarmonicii. 

Două coruri

Concertul extraordinar va avea loc joi, 15 septembrie, de la ora 19, însă nu în sala de spectacol, ci în curtea Cetății orădene, care a găzduit și o parte dintre concertele de vară desfășurate sub denumirea INITIO2022. 

Biletele pentru eveniment au fost puse în vânzare la Filarmonică, precum și pe platforma bilete.ro

Dirijorul concertului de deschidere a stagiunii va fi Cristian Spătaru, iar invitații speciali sunt soliștii Antonia Beteag (soprană), Nicolae Bejan (tenor) și Mihai Damian (bariton). Pe scenă vor urca două coruri, cel al Filarmonicii, condus de Lászlóffy Zsolt, precum și corul de copii al Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, condus de Nicoleta Țâmpu. De scenografie și light design este responsabilă Magdy Hawash. 

O, Fortuna!

Carl Orff s-a inspirat adesea din muzica medievală și a compus cantate scenice (Carmina Burana, Catulli Carmina, Triumful Afroditei), câteva opere (Luna), muzică de scenă, poeme simfonice, muzică de cameră, lucrări corale. 

Cantata Carmina Burana a fost compusă de Carl Orff între 1935-1936, pe baza unor texte şi melodii medievale din sec. XII-XIII, descoperite în anul 1803 într-o mănăstire benedictină din Alpii bavarezi şi publicate în anul 1847. „În cadrul a trei părţi (cu peste 20 de numere), subiectele textelor (în latină, germană şi franceză) se referă într-un mod naiv la natură, dans, viaţă şi dragoste. O mare parte din structura compoziției se bazează pe ceea ce semnifică Roata Norocului al cărei desen găsit pe prima pagină a Codexului Burana cuprinde patru fraze: Regnabo, Regno, Regnavi, Sum Regno sine (voi domni, domnesc, am domnit, sunt fără de tărâm)”, se arată în informarea Filarmonicii. 

În cadrul fiecărei scene, Roata Norocului se transformă din bucurie în amărăciune. „O, Fortuna”, primul poem, formează cadrul compozițional al lucrării, fiind atât mișcare de deschidere, cât și de închidere a piesei.

Dirijor tânăr

Dirijorul Cristian Spătaru s-a născut în 1993 în Chișinău și a luat primele lecții de pian la vârsta de 8 ani. În 2016 și-a început studiile de dirijat orchestral cu Mark Stringer și dirijat coral cu Alois Glassner la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena.

Printre realizările sale se numără premiul pentru „Cel mai bun dirijor român” obținut de două ori în cadrul Concursului Internațional de Dirijat „Jeunesses Musicales”, în 2019 și 2021. În 2021, a fost selectat de Academia Italiană de Operă Riccardo Muti din Milano și a avut ocazia să conducă două concerte cu opera Nabucco, la Rimini și Ravenna. 

În 2022 a debutat ca dirijor de operă cu Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski la Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Cristian Spătaru semnează și compoziția a aproape 100 de lucrări. 

Invitații serii

Soprana Antonia Beteag, născută în Cluj-Napoca, este studentă în anul 3 la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A colaborat cu Filarmonica de Stat Sibiu în cadrul Festivalului de operă, precum și cu maestrul Cristian Sandu în spectacolul „Young Opera Stars”, la Opera Națională Română Cluj-Napoca.

Tenorul orădean Nicolae Bejan s-a născut în 1977, a absolvit Liceul de Artă din Oradea, specializarea canto clasic, în 1996, când a și fost admis la Facultatea de Muzică și Arte din Oradea. Din anul 1997 este artist liric în Corul Filarmonicii de Stat Oradea, iar din 2010 și în Corul Kodály din Debrețin. 

Mihai Damian este absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea dirijat, iar în prezent este student în cadrul aceleiași instituții, specializarea canto. Din anul 2019 își desfășoară activitatea ca bariton în cadrul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON