URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2023, 19:21

Care sunt ONG-urile care primesc bani de la Consiliul Județean Bihor și pentru ce proiecte

Care sunt ONG-urile care primesc bani de la Consiliul Județean Bihor și pentru ce proiecte foto generic, sursa Facebook / Caravana cu medici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 16 organizații neguvernamentale primesc în total 300.000 de lei pentru a derula în acest an 19 proiecte culturale, pentru tineret și în domeniul social-comunitar, a anunțat Consiliul Județean Bihor, precizând că suma a fost disputată de 58 de proiecte.

Beneficiarele finanțărilor sunt asociații artistice, fundații specializate în asistență socială și ONG-uri de tineret.

Potrivit unui comunicat dat publicității marți de administrația județeană, în bugetul pentru anul 2023 a fost prevăzută suma de 150.000 de lei pentru proiecte culturale, 100.000 de lei pentru evenimente dedicate tinerilor și 50.000 de lei pentru acțiuni de asistență socială.

În domeniul cultură, vor fi finanțate cele mai multe proiecte, 9 din totalul de 19:  

1 - Festivalul Național de Artă Naivă, ediția a X-a - proiect propus de Asociația Artiștilor Naivi din România (finanțat cu 20.000 lei);

2 - Istorie și diversitate culturală în Țara Beiușului - Asociația Avram Iancu Beiuș (15.000 lei);

3 - Straie noi de viță veche – restaurarea patrimoniului material - Asociația Folclorică Nuntașii Bihorului din Oradea (10.000 lei);

4 - Sărbătorim simbolurile românești: Ziua Iei și Drapelului în Valea Barcăului - Asociația Ansamblul Folcloric Floarea Barcăului (20.000 lei);

5 - 20 de ani de Studii Europene și Internaționale la Oradea - Universitatea din Oradea (20.000 lei);

6 - Szent László Napok – Zilele Sfântului Ladislau - Asociația Szent László (35.000 lei);

7 - Drag de limba română - Asociația Culturală Pro Lirica Oradea – (13.000 lei);

8 - Oradea – Nagyvarad – Großwardein - Asociația culturală D`Art (5.000 lei);

9 - Serbarea pâinii noi în Oradea - Asociația Agricultorilor din Valea Ierului (12.000 lei).

În domeniul social-comunitar, sunt finanțate 3 proiecte:

1 - Caravane cu medici în mediul rural - Asociația Caravana cu Medici Bihor (12.000 lei);

2 - Împreună pentru incluziune -  Asociația SOS Autism Bihor (18.000 lei);

3 - Amprentele integrării – contribuția persoanelor cu dizabilități - Fundația de Scleroză Multiplă (20.000 lei).

Pentru Tineret primesc finanțare 7 proiecte:

1 - Bihorul aleargă la Maratonul de Educație Antreprenorială - Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (20.000 lei);

2 - Și tu poți să fii erou care salvează vieți - Asociația Caravana cu Medici Bihor (12.465 lei);

3 - Un pas spre munte – un pas spre sănătate - Colegiul Național Mihai Eminescu (6.787 lei);

4 - Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni - Fundația Ioan și Veturia Candrea (16.827 lei);

5 - Evolve - Asociația ARDT Oradea (10.000 lei);

6 - Tinerii informați, adulții responsabili de mâine - Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Bihor (22.000 lei);

7 - Pași spre viitor - Caritas Eparhial Oradea (10.000 lei). 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Igena e mai precară...
...la copii de la țară, acolo trebuie mai mult controlați, mereu când vin mulți dintre ei au un miros aparte de stătut, s-au de animale, te mai uiți la unii și la haine, sau mâini și e lesne de observat igiena, mai ales vedeți multe tinere care au trecut de 18 ani, au dinți puși, pentru că au neglijat chiar și gura. Asta nu înseamnă că din oraș nu ar fii, dar și pe ei se văd din ce familii provin.
Postat 18 Mai 2023, 20:19 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON