URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2022, 17:00

Cântece pentru o viață pictată-n roz, aduse de Filarmonica Oradea și invitații ei, în Cetate (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda vremii care n-a întârziat să anunțe toamna, melomanii s-au bucurat, joi seară, de un concert vocal-simfonic pe care organizatorii l-au numit „La vie en rose”, după faimosul cântec al lui Edith Piaf, condus de dirijorul orădean Romeo Rîmbu, în Cetatea Oradea. Invitații Orchestrei orădene a Filarmonicii de Stat au fost tenorii orădeni Robert și László Bede și soprana Mediana Vlad, vocea Disney în România. 

În curtea Palatului Princiar s-au adunat câteva sute de orădeni, chiar dacă, spre deosebire de celelalte concerte, de data aceasta vremea a impus purtarea sacourilor. Pe scenă a urcat dirijorul Romeo Rîmbu, care a condus orchestra orădeană, deschizând seara cu uvertura lucrării „Coțofana hoață”, urmată de celebrul cântec napoletan "Funiculì, Funiculà", în interpretarea celor doi tenori. La prima apariție pe scenă, soprana Mediana Vlad le-a cântat orădenilor „La vie en rose”.

Programul serii a mai inclus, printre altele, aria Elizei din My Fair Lady: „I could have danced all night”, duetul romantic „Lippen schweigen” din opereta Văduva veselă, interpretat în limba română de soprana Mediana Vlad și de tenorul Robert Bede, momentul ce s-a înfiripat între cei doi, de dragul publicului, fiind întrerupt strategic de dirijorul Romeo Rîmbu, care i-a „furat-o” lui Robert pe tânăra soprană și a luat-o la dans, spre amuzamentul celor prezenți. 

N-a fost singurul moment în care protagoniștii serii s-au arătat destinși și puși pe joacă.

De pildă, soprana a „aterizat” în brațele dirijorului la finalul cupletului „O fată de s-a-ndrăgostit din opereta Voievodul Țiganilor de J. Strauss (fiul). 

Programul a cuprins și o melodie compusă de Romeo Rîmbu, pe versurile poeziei „Lacul” de Mihai Eminescu.

Seara s-a încheiat cu cântece celebre: „O sole mio”, cu toți cei trei artiști lirici în prim plan - ba chiar și dirijorul Romeo Rîmbu și-a încercat norocul la microfon, timp de câteva secunde – „Brindisi” din La Traviata și, în fine, la bis, „Con Te Partirò”. 

Concertul „La vie en rose” a fost penultimul din programul INITIO al Filarmonicii de Stat Oradea, ce poartă semnătura managerului Carmen Rus, care își dorește să apropie publicul de concertele orchestrei orădene.

Printre altele, proiectul a cuprins o seară cu tangouri interbelice românești, interpretate de Analia Selis și muzicienii Filarmonicii, precum și un concert cu muzică de filme.

Stagiunea 2022-2023 a Filarmonicii de Stat Oradea va debuta, pe 15 septembrie, cu „Carmina Burana” de Carl Orff.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON