URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Călin Georgescu zice că ar trebui să ieșim din NATO și UE, că nu avem nevoie de fonduri europene câtă vreme îl avem pe Dumnezeu, iar unei jurnaliste din Basarabia i-a povestit despre poporul moldovean. Numai pentru asemenea vorbe, CCR ar fi îndreptățită să nu-l lase să participe la alegerile prezidențiale...
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 18 februarie 2025, Curtea Constituțională a admis, cu majoritate de voturi, o excepție de neconstituționalitate vizând un text din Codul de procedură penală ce reglementează motivele pentru recursul în casație în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 August 2024, 18:31

Canicula devansează examenele naționale: Când vrea Ministerul Educației să țină Evaluarea națională și bacalaureatul în 2025

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În următorul an școlar, examenul de bacalaureat ar urma să aibă loc înaintea celui de Evaluare națională.

Pentru ca elevii să nu sufere din cauza caniculei, probele de competențe ar urma să aibă loc în timpul iernii, iar cele scrise, între 10 și 13 iunie, conform propunerii lansate luni de Ministerul Educației în consultare publică.

Concret, între 27 și 29 ianuarie 2025 ar urma să fie evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, între 29 și 31 ianuarie cele la limba maternă, iar evaluarea competențelor digitale între 3 și 5 februarie. Între 5 și 7 februarie este programată evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Probele scrise sunt astfel programate: 10 iunie – limba și literatura română; 11 iunie – proba obligatorie a profilului; 12 iunie – proba la alegere; 13 iunie – limba maternă. Rezultatele vor fi afișate pe 18 iunie.

Totodată, a fost programat și examenul de Evaluare națională, între 23 și 25 iunie. Mai precis, pe 23 iunie ar urma să aibă loc proba scrisă la limba română, o zi mai târziu cea la matematică, iar pe 25 iunie proba scrisă la limba și literatura maternă. Rezultatele inițiale vor fi cunoscute pe 1 iulie.

Ambele calendare sunt în consultare publică până pe 26 august, la ora 12.

„Actuala propunere de calendare este fundamentată pe: necesitatea de a ține cont de evoluția spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, ce pot afecta randamentul candidaților; solicitările de a identifica o soluție funcțională care să permită încadrarea în termen a candidaților a căror înscriere în învățământul superior depinde de prezentarea diplomei de bacalaureat”, a transmis Ministerul Educației.

O altă noutate propusă este ca elevii să aibă dreptul să vadă lucrările, la centrele de examen, înainte de a depune contestații.

„Pentru o mai bună fundamentare a deciziei privind contestarea notei obținute la evaluarea inițială, a fost introdusă prevederea de a permite vizualizarea lucrărilor după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de contestații, atât la evaluarea națională, cât și la bacalaureat. Depunerea contestației nu este condiționată de vizualizarea lucrării. Vizualizarea lucrărilor se va face la centrele de examen”, a explicat Ministerul.

Alături de calendarele examenelor de Evaluare națională și bacalaureat, Ministerul a publicat și calendarele simulărilor examenelor naționale. Elevii ar urma să participe la simularea Evaluării naționale între 17 și 19 martie, iar la bacalaureat între 24 și 27 martie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5636 RON
  • 1 EUR = 4.9773 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON