O generaţie de studenţi vor încheia studiile la Universitatea din Oradea, fără să vadă în picioare două proiecte importante de care au tot auzit în ultimii doi ani: căminele dedicate lor, pe care le-au promis Primăria Oradea şi Compania Naţională de Investiţii (CNI).
Dacă primarul Ilie Bolojan spera ca în toamna acestui an studenţii să se cazeze în cele două cămine finanţate de municipalitate, până acum investiţia nici măcar nu are un constructor desemnat. Şi mai în urmă este proiectul CNI, lansat tot în 2018, dar pentru care Universitatea abia ce a reuşit să obţină avizele necesare.
Un an de hârtii
În 2018, venită în vizită la Oradea, directoarea CNI, Manuela Pătrăşcoiu, anunţa că instituţia pe care o conduce va construi un cămin în campusul Universităţii, ca parte a unui program lansat cu un an înainte, care prevede ridicarea a 30 de asemenea aşezăminte studenţeşti în toată ţara. Căminul cu 800 de locuri era, la data anunţului lui Pătrăşcoiu, în faza de stabilire a indicatorilor tehnico-economici, premergătoare proiectării şi execuţiei.
În iulie 2019, CNI şi Universitatea au semnat contractul pentru investiţie, iar de-atunci nu s-a mai auzit nimic de ea. Până zilele trecute, când un student a deconspirat, pe pagina de Facebook "Studentocraţia", că lucrările sunt blocate la Universitate, care n-a finalizat încă documentele cerute de CNI.
"Vă transmitem faptul că pentru obiectivul de investiţii "Construire cămin studenţesc Universitatea din Oradea", s-a încheiat contractul în vederea prestării serviciilor de proiectare-elaborare studii topo, geo, SF, la data de 01.07.2019. În prezent se aşteaptă transmiterea de către Universitatea din Oradea a PUD-ului şi avizelor necesare, în vederea emiterii ordinului de începere a serviciilor de proiectare", se arată în răspunsul CNI dat studentului.
Birocraţia, bat-o vina!
Şefii Universităţii spun, însă, că întârzierea este justificată, pentru că avizele s-au obţinut greoi. "În iulie 2019, CNI a cerut Universităţii un plan urbanistic zonal, iar după mai multe discuţii am ajuns la concluzia că trebuie să elaborăm un plan urbanistic de detaliu, pentru că exista deja un PUZ şi un masterplan (n.r. întocmite de Primărie). Apoi am trecut la documentaţie, s-au refăcut limitele proprietăţii, o nouă schiţă de amplasament. În decembrie anul trecut am depus proiectul pentru dezbatere publică, care a durat o lună şi jumătate, iar apoi am trecut la avize. Consider că termenul de elaborare şi avizare este rezonabil, faţă de alte PUD-uri", susţine Marcela Prada (foto), prorector al Universităţii.
Ultimul aviz, de la Ministerul Culturii, a ajuns la Universitate abia săptămâna trecută. "Proiectul va intra pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local şi abia apoi putem vorbi de începerea lucrărilor", spune Prada.
Alţii, mai avansaţi
Că este justificată sau nu întârzierea e greu de spus. Cert e că alte universităţi cuprinse în programul CNI s-au mişcat mai bine. Şase deja sunt în faza de licitaţie, iar patru au şi început construcţia.
Sunt în lucru căminele de la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, "Ovidius" din Constanţa şi Petrol şi Gaze din Ploieşti, ce-i drept, toate cu mai puţin de 300 de locuri, adică mai mici decât căminul de la Oradea. Cel mai avansat proiect este cel de la Arad, unde 25% din lucrări au fost făcute.
Ca Universitatea din Oradea, cu "obiectiv în curs de promovare", mai sunt alte 19 universităţi.
Fără noroc
Greoi se nasc şi căminele pe care Primăria Oradea l-a promis studenţilor. În mai 2018, Ilie Bolojan anunţa un masterplan pentru Universitate, spunând că municipalitatea va investi în campus câte 2 milioane de euro în fiecare an, timp de cel puţin un deceniu. Primul proiect din masterplan prevede construirea a două cămine, cu un total de 464 de camere, fiecare pentru câte doi studenţi, şi cu spaţii comerciale şi cafenele la parter. Construcţiile vor fi ridicate între viitoarea Sală Polivalentă a oraşului şi căminul C4, în formă de carte deschisă, pe care Universitatea îl tot construieşte, de 20 de ani.
Studiul de fezabilitate pentru căminele plătite de Primărie a fost terminat în 2019 şi Bolojan estima atunci că în toamna anului 2020 studenţii se vor caza în ele. Speranţele edilului s-au dovedit deşarte, însă. Abia în luna martie a acestui an a fost organizată licitaţia, la valoarea estimată de 25 milioane lei, dar fără a se stabili un câştigător. "Ofertele prezentate nu au fost complete, aşa că au fost invalidate. Săptămâna trecută, am trimis documentaţia pentru a relua licitaţia", spune Anamaria Sava, de la Direcţia de Patrimoniu din Primărie.
Chiar dacă de data asta va fi un câştigător, termenul de predare a lucrărilor este de 24 de luni. Aşa că va mai dura ceva până când locurile de cazare destinate studenţilor vor depăşi stadiul de hârtie...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.