URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2022, 16:42

Burse și permis de conducere: Cum atrag școlile profesionale din Bihor elevii de gimnaziu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de elevi de clasa a VII-a şi a VIII-a au participat, miercuri, la ERA Park, la un târg de oferte educaţionale în învăţământul profesional, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. Ei au aflat că în judeţ există licee şi colegii cu specializări mai puţin întâlnite, de tehnician veterinar şi de pielărie, sau că unele au inclusă în programă şi şcoala de şoferi pentru categoria B.

"Aici sunt reprezentanţi de la nouă unităţi de învăţământ din judeţ şi 14 firme, partenere cu mai multe şcoli, care oferă stagii de practică pentru liceeni. Târgul va fi până la ora 17 şi sunt aşteptaţi peste 700 de elevi din mai multe localităţi", a explicat, pentru BIHOREANUL, inspectorul şcolar Daniela Vâlceanu.

La târg, elevii de gimnaziu au putut discuta cu liceeni de clasa a XI-a sau a XII-a, care au făcut şi demonstraţii.

La standul Colegiului Economic "Partenie Cosma", pe lângă profesori, s-au aflat şi câţiva elevi de la profilul de ospătar-bucătar, care au pregătit vafe cu dulceaţă de căpşune, Nutella şi frişcă.

"Eu sunt pasionată de ceea ce fac. Am făcut practică la mai multe hoteluri din Băile Felix şi am învăţat cum trebuie să aşez corect faţa de masă, cum să vorbesc cu clienţii, cum să îi fac să se simtă bine la masă", a povestit Lavinia Doboş, din clasa a XI-a.

Multe fete de gimnaziu au fost atrase însă de şcoli cu profiluri în domeniul frumuseţii.

"Eu aş vrea să vin în oraş, la un profil în care să învăţ să machiez sau să aranjez părul", a spus Denisa, o elevă de la Şcoala Gimnazială "Ioan Creangă" din Cordău. "Eu aş vrea să merg pe mecanică şi m-am uitat la câteva firme de aici", a completat un alt coleg de clasă.

Cei nehotărâţi au putut să apeleze la ajutorul unui consilier şcolar din cadrul Fundaţiei Crefop, care a adus la târg mai multe chestionare pentru orientarea în carieră a elevilor.

Printre ofertele educaţionale care au atras elevi s-au numărat şi specializările de confecţioner articole din piele şi tehnician veterinar la Liceul Tehnologic "Horea din Marghita".

Alte profiluri interesante, care au inclusă în programa şcolară şi şcoala de şoferi pentru categoria B, sunt de tehnician în turism, mecanic agricol şi horticultor, de la Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta.

"A fost nevoie de multe acreditări şi documente, dar şi de angajarea unor instructori specializaţi, însă avem şi această posibilitate pentru elevii noştri. Liceenii de la alte profiluri pot face şcoala de şoferi la noi, atât doar că trebuie să plătească combustibilul. Este un avantaj pentru ei, dat fiind că în general costurile se ridică la peste 2.000 de lei", a spus profesorul Petruş Manolache (stânga), de la liceul din Salonta.

Multe şcoli le oferă şi burse de studiu. "Majoritatea şcolilor de aici dau burse de 200 de lei, ceea ce înseamnă mult pentru noi, cei care locuim la sate. Mi-a plăcut mereu să gătesc, aşa că probabil voi alege o specializare în domeniu, la un liceu din Oradea sau Sânmartin", a spus Alexandra, o elevă din Hidişelul de Sus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON