URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2022, 07:50

"Bravo!" Spectacol remarcabil în centrul Oradiei, cu "Bolero", „Duetul florilor”, balerini, dans de lebădă şi... iubire (FOTO/VIDEO)

'Bravo!' Spectacol remarcabil în centrul Oradiei, cu 'Bolero', „Duetul florilor”, balerini, dans de lebădă şi... iubire (FOTO/VIDEO) (foto: Bihoreanul / Visit Oradea, Bogdan Mustățea)
'Bravo!' Spectacol remarcabil în centrul Oradiei, cu 'Bolero', „Duetul florilor”, balerini, dans de lebădă şi... iubire (FOTO/VIDEO) (foto: Ovi D. Pop)
'Bravo!' Spectacol remarcabil în centrul Oradiei, cu 'Bolero', „Duetul florilor”, balerini, dans de lebădă şi... iubire (FOTO/VIDEO) (foto: Ovi D. Pop)
'Bravo!' Spectacol remarcabil în centrul Oradiei, cu 'Bolero', „Duetul florilor”, balerini, dans de lebădă şi... iubire (FOTO/VIDEO) (foto: Ovi D. Pop)
'Bravo!' Spectacol remarcabil în centrul Oradiei, cu 'Bolero', „Duetul florilor”, balerini, dans de lebădă şi... iubire (FOTO/VIDEO) (foto: Visit Oradea, Bogdan Mustățea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzică de excepţie, momente de balet şi animaţii video cu şi inspirate de clădirile Art Nouveau ale Oradiei. Acestea au fost ingredientele unui spectacol reuşit, cuprins în programul Zilelor Art Nouveau şi desfăşurat sâmbătă seară în Piaţa Unirii, în faţa a circa 2.000 de spectatori. 

Din vremea Art Nouveau

Producţia a fost una complexă şi inspirată, spectacolul fiind oferit de Asociaţia Opera 2 You din Cluj-Napoca, alături de artişti ai Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi de orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea. 

Prezentatori au fost orădeanca Loredana Corchiş (TVR Cluj) şi orădeanul Florin Estefan, bariton şi director al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Cei doi le-au detaliat spectatorilor pe parcursul evenimentului ce urmează să vadă şi să audieze, fiind vorba în special despre creaţii muzicale de început de secol XX, perioada de apogeu a stilului artistic şi arhitectural Art Nouveau. De asemenea, Estefan nu a ratat ocazia să invite publicul ca, dincolo de seara de sâmbătă, să viziteze cât mai des sala Filarmonicii din Oradea, unde se ţin săptămânal concerte...

Manifest pentru dragoste

Încă de la început, evenimentul a stârnit emoţie. Dirijorul Alexey Mikhaylenko, stabilit la Viena, a transmis un mesaj în care a pus accentul pe dragoste şi umanitate. 

"În seara aceasta veţi avea parte de multă muzică, iar cea mai mare parte este despre dragoste. Astăzi, în vremurile dificile de agresiune militară care se petrece la doar câteva sute de kilometri de aici, dragostea este foarte importantă (...) Aşadar, acest concert este un manifest. Un manifest pentru a ne iubi unii pe alţii mai mult, să ne respectăm şi să avem grijă unii de alţii, la fel de mult cum aveţi grijă şi de minunatul dumneavoastră oraş. Să vă bucuraţi de concert!", a spus, în deschidere, Alexey Mikhaylenko, în aplauzele audienţei formate din persoane de toate vârstele, de la copilaşi la seniori. 

Femei, femei

Au urmat multe momente muzicale şi artistice impresionante, în ciuda faptului că, uneori, având în vedere că a fost un concert în aer liber, vântul se auzea, deodată cu orchestra, prin microfoane şi amplificatoare. 

În deschidere, publicul a intrat în atmosfera evenimentului audiind "Die Moldau" de Bedřich Smetana, o lucrare inspirată de o călătorie pe râu interpretată de orchestra orădeană, sub bagheta lui Alexey Mikhaylenko. 

Momentul următor a însemnat intrarea în scenă a mai multor balerini, pentru a evoca, alături de orchestră, povestea spusă de Gabriel Fauré în lucrarea muzicală "Pavane", inspirată dintr-o poezie de Mallarmé, despre nostalgia artistului, care îşi aminteşte de femeile care au trecut prin viaţa lui. 

Duetul florilor

Una dintre solistele invitate, soprana Larisa Ştefan, a avut prima ieşire pe scenă cu "Aria clopoţeilor (din opera Lakmé)" de Léo Delibes, impresionând publicul. Un alt moment reuşit a fost "Le cygne" (Lebăda) de Camille Saint-Saens, ce i-a avut în prim-plan pe violoncelistul Octavian Lup şi pe solista-balerină Andreea Jura, care pentru câteva minute i-a dat viaţa unei lebede pe mica scenă rotativă amplasată în faţa scenei mari, unde a stat orchestra. 

Evenimentul de circa două ore a mai cuprins duetele "Barcarolle", despre frumuseţea nopţii şi frumuseţea iubirii, şi "Duetul florilor" din Lakmé, ambele interpretate de soprana Larisa Ştefan şi de mezzosoprana Alexandra Leşiu. 

Balerinii Dan Haja şi Andreea Jura i-au interpretat pe Spartacus şi pe iubita lui într-un duet din baletul "Spartacus" de Phrygia Khachaturian, iar mai mulţi balerini au fost protagonişti într-un moment de antagonism pe uvertura Dichter und Bauer de Franz von Suppé. 

"Bravi!"

Spectacolul dedicat patrimoniului Art Nouveau a beneficiat şi de imagini video, care au rulat pe ecranele de pe scenă, fiind vorba despre imagini din Oradea, detalii de pe clădirile construite în acest stil, precum şi imagini abstracte inspirate însă de acestea din urmă. 

Evenimentul s-a încheiat cu interpretarea cunoscutei lucrări "Bolero" de Maurice Ravel, la finalul căreia cei circa 2.000 de spectatori i-au răsplătit nu doar pe membrii orchestrei şi pe dirijorul acesteia, ci pe toţi artiştii care au urcat pe scenă cu aplauze, iar din public s-a auzit şi "Bravo!", "Bravi!", aprecieri folosite în special la spectacolele de operă şi de balet. 

Zilele Art Nouveau se vor încheia, duminică, printr-o serie de tururi ghidate prin centrul Oradiei. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo vs. Jenant
Bravo pentru organizare, spectacolul produs care a reușit sa aducă un public frumos prezent in Piața Uniri, dornic de ceva calitativ. Ce mi s-a părut dizgratios si penibil, ca tot efortul organizatorilor si publicul prezent a fost sfidat de clubul Lord’s cat si Green Pub, care cu boxele date la maxim nu au avut minim de respect pentru ceea ce se petrecea la câțiva pași de ei. Sub ochii presei, sub cei ai poliției locale … fără ca vreunul din aceștia sa se deranjeze sa le atragă atenția ca in Piața Uniții se promova cultura, nu incultura, cocalarismul si cadrul badaranismului promovat de ei. Nu puteai auzi dacă ai stat pe locurile dinspre stația OTL, ceea ce se prezenta pe scena…ca bubuiau difuzoarele acestora. Rușinică presa si poliția ca ati stat tacit cu mâinile in buzunar. Bravo pentru unii … Rușine pentru alții!
Postat 12 Iunie 2022, 14:00 de Vulturul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON