URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2021, 20:38

Bolojan vs. Cîţu: Cum se contrează liderul PNL Bihor cu premierul României, despre guvernare şi investiţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a afirmat într-un interviu că actuala coaliţie de guvernare "nu livrează cum ar trebui" şi a criticat contractarea de credite pentru altceva decât investiţii, premierul României, Florin Cîţu, a afirmat că "ar fi o eroare din partea domnului Bolojan să spună că n-am dat drumul la investiţii".

Schimbul de replici, de la distanţă, vine în plină campanie electorală în cadrul Partidului Naţional Liberal, a cărei şefie este disputată de Florin Cîţu şi Ludovic Orban.

Ilie Bolojan şi filiala PNL Bihor nu şi-au exprimat încă opţiunea, iar presa centrală speculează despre formarea unei noi „tabere”, din care ar face parte Ilie Bolojan, europarlamentarul Mircea Hava şi Dan Motreanu (președinte PNL Giurgiu), iar acesta din urmă chiar să candideze pentru șefia partidului. 

"Nu se livrează cum ar trebui"

Ilie Bolojan a declarat, luni, într-un interviu acordat publicaţiei locale Jurnal bihorean, că actuala coaliţie de guvernare "nu livrează cum ar trebui". De asemenea, liderul PNL Bihor a criticat lipsa de investiţii şi că se iau credite pentru "funcţionarea statului".

Întrebat ce şanse are PNL să rămână la guvernare în 2024, Ilie Bolojan a spus că durata unei guvernări este limitată, aşadar cei aflaţi la putere trebuie să acţioneze rapid, iar actuala coaliţie PNL – USR PLUS – UDMR nu a făcut-o. 

"Niciun partid de după 1989 nu a rămas mai mult de un an (n.r. - un mandat) la guvernare. Deci bazându-ne pe statistică, durata de viaţă a unei guvernări este limitată, miza unei guvernări este să folosească timpul la maximum posibil, din prima zi să facă ceea ce trebuie. Există o presiune a timpului când eşti în guvernare, nu ai timp, trebuie să execuţi repede, ori trebuie să recunoaştem că actuala coaliţie nu a făcut asta. Nu se livrează cum ar trebui. România are nevoie de anumite corecţii financiare, pentru că luând credite care sunt folosite pentru funcţionarea statului şi nu pentru investiţii, acest lucru nu face decât să complice existenţa viitoarelor generaţii şi, deci, reformele şi corecţiile care trebuie făcute se fac de regulă la început de mandat", a spus Bolojan. 

Liderul PNL Bihor a declarat că "pe asta, cred eu, trebuie să se concentreze coaliţia de guvernare în această perioadă. Să dea drumul la investiţii, să acceseze fonduri europene, să corecteze toate legile, hotărârile de guvern, ordonanţele care încurcă viaţa românilor, să debirocratizeze, să descentralizeze, să reducă cheltuielile statului în general. Dacă nu va face acest lucru şi unii colegi îşi fac impresia că vor guverna fără să deranjeze, statistica ultimilor 30 de ani arată ce se va întâmpla în 2024". 

"Nu ştiu de ce face acest comentariu..."

Aflat la Constanţa, premierul Florin Cîţu a fost întrebat de jurnalişti cum comentează afirmaţiile lui Ilie Bolojan. "Ar fi o eroare din partea domnului Bolojan să spună că n-am dat drumul la investiţii, pentru că investiţiile sunt la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, din ce mă uit eu pe execuţia bugetară", şi-a început Cîţu răspunsul.

"Am văzut comentariul domnului Bolojan. Sunt locuri în care are dreptate, dar sunt şi locuri în care nu are dreptate. De exemplu la reforme: reformele sunt făcute deja şi dezvoltate în execuţia bugetară. Cred că avem cheltuielile cu personalul ca procent din PIB mai mici. Este prima dată după foarte mulţi ani. Dacă asta nu e reformă, nu ştiu ce mai e reformă…".

Premierul României a spus că declaraţiile liderului PNL Bihor ar fi fost făcute "într-un context politic".

"Am început deja pentru companii să avem reforme. Pe împrumuturi iar nu sunt de acord cu domnia sa. Anul acesta este primul an - şi nu ştiu de ce face acest comentariu - în care ne împrumutăm doar pentru investiţii, deci respectăm regula de aur a fiscalităţii, iar creşterea economică pentru primul trimestru este bazată doar pe investiţii. Şi atunci am putea să punem aceste comentarii doar într-un context politic, nu într-un context economic. Economic nu există niciun fel de justificare pentru aceste comentarii", a declarat Cîţu.

Premierul a spus că nu crede, totuşi, într-o coalizare în PNL în jurul lui Dan Motreanu, din care să facă parte și președintele PNL Bihor Ilie Bolojan. Întrebat dacă se teme de o asemenea a treia tabără, el a răspuns scurt și categoric: "Niciodată!".

Articole pe aceeași temă:
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
La tăți ni greu!
E grea viata de politician. Poti manca ca un porc toata ziua, poti lipsi de la serviciu luni de zile, fara sa dai socoteala, poti sa-ti triplezi singur salariul, dintr-un foc, poti cheltui banul public aiurea, fara creier, creand prejudicii de milioane de euro comunitatii, tot fara sa dai socoteala, daca nu te pricepi la nimic, te pune partidul in tot felul de consilii de administratie, ca sa traiesti si tu decent, poti sa-ti schimbi nevasta cu una mai tinerica, te poti inconjura cu penali si turnatori la Securitate in timp ce dai lectii de morala. Iar acum vine cea mai mare incercare: sa alegi intre un betiv si un drogat! Bravo PNL!
Postat 27 Iulie 2021, 18:17 de 1x1
Bolojan să facă bine să candideze la șefia "liberalismului" românesc. Nu de alta dar, cred cu mare convingere, că acest partid trebuie băgat în "faliment" cu totul ca să se regenereze mai apoi.
Pentru două paparude care făceau pe secretarele la PSD, plătite din bugetul Consiliului județean Teleorman, Dragnea a făcut pușcărie. Pentru un departament întreg al "Guvernului Meu" care duce comunicarea cu toate sediile PNL și cu liderii locali ai acestuia, format din 17 persoane, Câțu e nu numai liber, ci chiar visează să fie viitorul președinte al partidului, următorul președinte al țării și eroul "coloniei" numite încă România. Moarte trădătorilor. Nu ca pe vremuri, de sabie sau glonț. Le doresc lui Johannis și Câțu, cu triburile lor de "neterminați" cu tot, să cadă noaptea din pat și să-și rupă gâtul pe podea. Că acesta-i nivelul lor. ????
Postat 27 Iulie 2021, 10:43 de KP
daca Citu crede ca transformarea PNL intr-un USLGBT e reteta de a castiga alegerile in 2024
se poate astepta sa mai piarda inca 10 procente fata de ultimele alegeri
Postat 26 Iulie 2021, 22:16 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON