URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2021, 10:05

Boboci de import: Aproape 250 de tineri străini au devenit studenți ai Universităţii din Oradea, un record pentru instituția de învățământ (FOTO / VIDEO)

Boboci de import: Aproape 250 de tineri străini au devenit studenți ai Universităţii din Oradea, un record pentru instituția de învățământ (FOTO / VIDEO) "DA!" ÎN ORADEA. Printre bobocii din străinătate se numără şi Shahad Almusawi, o tânără irakiană care studiază Medicina dentară în limba română. S-a mutat recent în Oradea, după ce s-a îndrăgostit de Ali Alsultani, un conaţional student aici. Cei doi s-au căsătorit civil în februarie, chiar în oraşul de pe Crişul Repede
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mongolia, Thailanda, Guatemala, Libia, Albania şi Pakistan. Sunt doar câteva dintre cele 64 de ţări de origine ale celor 244 de boboci din această toamnă ai Universităţii orădene.

Dacă în trecut străinii alegeau Oradea pentru nivelul mai mic al taxelor de şcolarizare sau al exigenţelor profesorilor, acum vin atraşi de oraş, la recomandările prietenilor şi ale rudelor care au absolvit aici. BIHOREANUL vă prezintă cu ce gânduri vin câţiva dintre studenţii stranieri...

La recrutare

Admiterea studenţilor străini din afara Uniunii Europene începe la Universitatea din Oradea în luna aprilie. Pentru a fi uşor de găsit, instituţia e înscrisă pe platforme de recrutare, cea mai cunoscută fiind Keystone Academic.

"Aceasta aduce împreună tinerii şi universităţile. Viitorul student selectează în ce domeniu vrea să înveţe şi ţara sau oraşul, primeşte rezultate cu programele de învăţământ şi poate să trimită mesaje instituţiei", explică Corina Ardelean (foto), responsabila cu studenţii străini de la Departamentul de Relaţii Internaţionale al Universităţii.

Avantajul recrutării prin platforme e că multe dintre actele viitorilor studenţi sunt deja verificate, aşa că universitatea locală nu trebuie să mai facă prea multe demersuri pentru a se asigura că sunt autentice.

Din lume adunaţi   

După ce îşi depun dosarele cu actele de identitate şi situaţia lor şcolară, Departamentul de Relaţii Internaţionale al UO le verifică, apoi întocmeşte liste.

"Cum cei mai mulţi se înscriu la Medicină, pentru ei avem un barem special, cu 100 de puncte. Se dau puncte pentru notele obţinute la Bacalaureat, apoi la fizică, chimie, biologie, dar şi dacă au avut activităţi în domeniul medicinei. Majoritatea sunt acceptaţi, dar sunt unii care adună puţine puncte, iar în aceste cazuri îi respingem", spune Corina.

Candidaţii admişi trebuie să obţină apoi viza şi un permis de şedere. "Ambasada Israelului e rapidă, dar Nigeria, spre exemplu, emite greu documentele, iar din cauza asta mulţi studenţi ajung abia în noiembrie în Oradea", adaugă ea.

Familia UO

Pe 1 octombrie, la ceremonia de deschidere a anului universitar, rectorul Constantin Bungău s-a lăudat cu numărul record de 244 boboci originari din 64 de state, inclusiv din Madagascar, Peru, Pakistan, Libia, Nigeria ori Guatemala. Cu ei cu tot, Universitatea are în această toamnă 3.446 de boboci.

Dintre străinii anului I, 105 sunt din afara Europei şi s-au înscris la: Facultatea de Medicină şi Farmacie (55), Inginerie Managerială şi Tehnologică (3), Inginerie Electrică şi Management Industrial (1), Geografie, Turism şi Sport (4), Litere (40 – în an pregătitor), iar 2 la doctorat.

Spre deosebire de români, străinii trebuie să plătească taxe de şcolarizare, care ajung şi la câteva mii de euro pe an. În schimb, din anul II, dacă au medii peste 8, pot obţine una dintre cele 5 burse de merit pe care Ministerul Afacerilor Externe le alocă fiecărei universităţi, special pentru străini.

În fiecare an, numărul acestora a crescut, iar asta şi pentru că Universitatea din Oradea a devenit o tradiţie pentru multe familii. "Avem familii întregi din Israel, de exemplu, care au venit să studieze aici. După ce pleacă, ne recomandă rudelor. Desigur, ne ajută şi faptul că în unele state, precum Nigeria, numărul studenţilor admişi la Medicină e extrem de mic, aşa că preferă să vină aici", spune Corina Ardelean. Când termină studiile la Oradea, unii străini rămân aici, dar cei mai mulţi pleacă acasă ori în alte ţări europene.

Cu accent ardelenesc

Tinerii care optează pentru o specializare în limba română trebuie întâi să urmeze cursurile unui an pregătitor, pentru a învăţa limba şi terminologia specifică domeniului ales. Asta face acum şi Alizoi Diab (foto), un adolescent de 17 ani cu origini albaneze şi libaneze, care la anul va fi student la FMF, unde învaţă şi două verişoare de ale lui. "Deşi tatăl meu (n.r. din Liban) este stomatolog în Bucureşti, am ales Oradea pentru că oraşul e mult mai liniştit, iar din ce mi-au povestit verişoarele, oamenii sunt mai calzi, prietenoşi", spune el.

La înscriere a venit însoţit de tată, Hassan Diab, şi de unchiul său, Hosse Diab (foto). "Prima dată am înscris-o pe fiica mea la Medicină, pentru că am ajuns târziu la înscrierile din Bucureşti. Dar a fost un experiment reuşit şi am decis să o aducem şi pe nepoata mea, care acum e în anul III. Suntem foarte mulţumiţi, fetele studiază într-un oraş liniştit, frumos, şi au mulţi prieteni. Când vin acasă, în Bucureşti, zic că se sufocă, că e aglomerat şi parcă au preluat şi accentul ardelenesc!", glumeşte Hosse, care locuieşte în România de 25 de ani.

Turcoaica-inginer

Singura boboacă străină la Inginerie Managerială şi Tehnologică este Serra Topal (foto), o turcoaică de 19 ani din Antalia, care visează să fie inginer în Italia la Scuderia Ferrari, celebra echipă de Formula 1. Serra a optat să studieze ingineria autovehiculelor la Oradea tot pentru că oraşul îi este familiar.

"Mătuşa mea este româncă şi are o casă în apropiere de Oradea. Am ales să vin aici pentru că diploma este recunoscută în toată Uniunea Europeană, nu ca în cazul Turciei, dar şi pentru a învăţa limba, care e asemănătoare cu italiana", mărturiseşte fata.

Chiar dacă a făcut un an pregătitor la Cluj-Napoca, Serra spune că nu-i este uşor şi că matematica e mai greu de înţeles în română. Are noroc, însă, că locuieşte împreună cu verişorii ei, care o ajută. Se bucură şi că merge fizic la facultate, la laboratoare, chiar dacă la cursuri participă online, la fel ca toţi ceilalţi colegi.

"Un nou început"

De două săptămâni este studentă la Oradea şi Shahad Almusawi. Irakiană la origine, tânăra de 26 de ani a venit în România în 2011 împreună cu familia ei, în căutarea unui trai mai bun, şi tot aici şi-a găsit sufletul pereche.

"Ne-am întâlnit când eram în anul pregătitor şi urma să studiem în Bucureşti. Eu am învăţat acolo Medicina timp de doi ani, dar nu m-am integrat, aşa că mi-am depus actele în alte oraşe, şi am ajuns în Oradea, oraş de care m-am îndrăgostit. Anul trecut, am convins-o şi pe soţia mea să vină aici, cu mine", povesteşte soţul lui Shahad, Ali Alsultani, proaspăt rezident la ortodonţie.

Deşi a terminat o facultate în domeniul IT, Shahad şi-a dat seama că pasiunea ei este tot medicina dentară, la fel ca a soţului. "Chiar acum merg să semnez contractul de studii", spune entuziasmată tânăra, care şi-ar dori chiar să se stabilească în oraşul în care va învăţa să fie doctor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON