URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2018, 09:32

Birocraţia creează poluare

Birocraţia creează poluare www.istockphoto.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nevoia m-a trimis în ultimul timp pentru diverse acte şi contracte în câteva locuri cu potenţial birocratic major din Oradea noastră iubită. Am descoperit cu surprindere că, în România, încă se mai fac contracte cu mâna şi că pixul este în continuare împărat în ţara cu viteze de internet de top în Europa. Am văzut birouri noi şi metehne vechi la un loc, într-o ciudată coabitare, am văzut încăperi în care viteza fusese înlocuită cu tihna, iar eficienţa cu pacea.

Am întâlnit doamne simpatice şi oprimate care scriu cu mâna în mai multe exemplare sau folosesc indigo (pentru cititorii mai tineri, o hârtie specială care, pusă între două foi, copiază în timp real pe a doua ce se scrie pe prima), în timp ce pe masă aveau telefoane inteligente de ultimă generaţie. Am văzut tastaturi date la o parte pentru a face loc foilor A4, în timp ce, într-un colţ, imprimantele se plictiseau.

Apoi am ieşit pe stradă şi am dat de coloane de maşini în trafic şi aglomeraţie, nu ca în Bucureşti sau Mumbai, dar destul de mare pentru a mă întreba câţi dintre oamenii ăştia de la volan şi-ar fi putut rezolva problemele birocratice de acasă sau de la serviciu, din faţa calculatorului. Probabil mulţi, foarte mulţi. Iar atunci, din cer a căzut un pix imens care m-a lovit chiar în moalele capului, ca o pedeapsă divină pentru păcatul de a fi gândit aşa ceva. (Scuzaţi, ultima frază este o invenţie, dar nu m-am putut abţine. Oricum e acuzată presa că inventează mereu).

Revin. Ca să eliberăm oraşele de trafic auto şi de noxe, nu este suficient să facem piste de biciclete sau să tragem linii despărţitoare pe trotuare. În primul rând e necesar să mai tăiem din motivele pentru care oamenii se urcă la volan. Dacă am putea rezolva cât mai multe din chestiunile birocratice prin internet, dacă am reduce motivele pentru care trebuie să batem la uşa unui birou, sunt convins că toate acestea s-ar simţi pe stradă. Un alt lucru care ar conta enorm ar fi ca tinerii să meargă din nou la şcoală pe jos, cu biţa sau cu tramvaiul.

Da, birocraţia creează şi poluare. Îi pune pe oameni în mişcare în situaţii ce ar putea fi uşor evitate. Suntem o naţie suspicioasă şi neîncrezătoare, iar acest fapt se vede nu numai în relaţiile inter-umane, ci şi în administraţie. Ne temem din oficiu de fraude şi falsuri, avem încredere mai mare în ştampile decât în oameni, credem că un contract scris cu mâna va fi mai respectat decât unul făcut online sau pe computer.

Toate drumurile mele despre care vorbeam la început ar fi putut fi foarte uşor evitate. Ar fi rezultat timpi câştigaţi, atât pentru mine, cât şi pentru doamnele cu pixuri, ar fi însemnat câteva sute de grame de poluare mai puţin, dar, cel mai important, ar fi arătat ceva mai multă încredere în relaţia cetăţean-instituţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Soricel
Primarul de ce sa tina audiențe?? Cred că are purtător de cuvântul. Doar Dragnea tine audiențe in locul altora. Nu vad care e problema că e musulman.
Postat 25 Septembrie 2018, 19:29 de Sandu1206
Lelita carciumareasa...
Eu am trecut pe la finante! Sa depun Declarația unica! 30 secunde a durat! Si încă 2 minute la Trezo să depun suma! Mai merg pe la CASS Bihor! Dacă mă duc cu documentația corectă mă verifica în maximum 1 minut! In Piramidă merge bine! Ma intreb, primarul din Londra/parca e bărbat si musulman.../ține audiente? Sau deleagă atibutia vreunei birtasite? Intreb....si ma intreb de ce nu locuiesc unii prin UK?
Postat 25 Septembrie 2018, 18:43 de soricel
CE chestie
In UK când mi-am vândut mașina eu și noul proprietar am completat doar o foaie care e pe cartea de identitate a vehiculului, am pus-o la la posta și în 8 zile ia venit acasă la noul proprietar cu un cost de £25. La noi oare cat durează și ce cost????
Postat 25 Septembrie 2018, 11:59 de Sandu1206
Christa
Copiii nu trebuie să vadă mormanele de A4 , pt că vor înțelege că așa trebuie.
Postat 25 Septembrie 2018, 11:52 de Sandu1206
copiii trebuie protejati de asa ceva...Christa
cum sa arati asa ceva la copii? celebra mapa exista doar nu poate exista un circuit securizat al documentelor electronice asta iar ar insemna o trasabilitate unde s-ar vedea clar cat timp se asteapta pentru o semantura electronica, nu ar mai trebui sa plangi pe la usi sa duca mapa la semnat, dai atentii ca sa primesti un document, nu ai fi la mana functionarului, ceea ce sigur nu se doreste...
Postat 25 Septembrie 2018, 11:00 de Traian
haha
recomand o vizita la finante. Ar fi de rasu' plansu' sa se faca o excursie cu scoala. Copii incolonati sa intre in birouri sa vada mormane de coli A4 cu tot felul de decizii si somatii, si situatii. Culmea e ca mai exista comunista MAPA, un document care este evident si emis dupa o procedura, mai trebuie semnat inca de seful de departament si etc pt. ca vezi doamne...politic si sa justificam banu'.
Postat 25 Septembrie 2018, 10:42 de Christa
asta e tara...noi nu mai apucam normalitatea oricum
totul ar fi putut redus prin acea lege cu articol unic care suna ceva de genul: orice institutie publica nu poate solicita de la cetatean o informatie, document care exista la o alta institutie publica. Adica cele doua institutii trebuie sa lucreze intre ele pentru cetatean, dar asta ar insemna sa se renunte la batjocura fata de cetatean, sa nu mai dai atentii ca sa rezolvi repede deci extrem de multe dejavantaje pentru aparatul birocratic. ce sa vorbim se semnatura electronica?
Postat 25 Septembrie 2018, 09:53 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON