URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2011, 13:11

Biodiesel din tigaie: Prima colectare de ulei uzat în Oradea!

Biodiesel din tigaie: Prima colectare de ulei uzat în Oradea! MÂNCAREA TRECE, ULEIUL RĂMÂNE. Obiceiurile de alimentaţie ale orădenilor se bazează destul de mult pe mâncăruri prăjite în ulei, ceea ce înseamnă că oraşul are o sursă mare de ulei uzat. Care contaminează apele din jur!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Uleiul pentru gătit se găseşte, fără nicio îndoială, în fiecare locuinţă. Ceea ce înseamnă că din fiecare casă ies constant anumite cantităţi de ulei uzat, ce nu mai poate fi folosit. Doar că nu ies cum trebuie: de cele mai multe ori, uleiul ars în tigăi ia drumul chiuvetei, o practică foarte neprietenoasă cu mediul.

Un singur litru de ulei deversat poluează un milion de litri de apă. Practic, fără să ne dăm seama, cauzăm zilnic una din cele mai mari poluări cu care se confruntă planeta. Pentru ca orădenii să deprindă un nou obicei eco, o asociaţie organizează prima colectare de ulei uzat din oraş.

Premieră pentru Oradea

Deşi nu e atât de celebră precum poluarea aerului cauzată de autoturisme, poluarea apei cu ulei uzat este la fel de periculoasă. La nivel mondial, ONG-urile atrag atenţia anual că un singur litru de ulei vegetal deversat contaminează un milion de litri de apă (cantitatea de apă necesară unei persoane timp de 14 ani) iar procedura de decontaminare este costisitoare.

Dacă gospodinele vor continua să arunce uleiul uzat la chiuvetă, cum se întâmplă în aproape orice locuinţă, viitorul se arată destul de sumbru. De aceea, asociaţia Societatea Carpatină Ardeleană 91 (SCA) a decis să organizeze o primă colectare de ulei vegetal în oraşul de pe Crişul Repede.

Hai cu uleiul la reciclare!

Colectarea va avea loc vineri, 15 iulie, între orele 15 şi 20, în patru puncte din oraş: parcările Lotus Center, Real 1 şi cea a Spitalului Municipal, respectiv în Piaţa Independenţei, lângă statuia lui Mihai Eminescu. Orădenii trebuie să ducă orice cantitate de ulei uzat au, în recipiente care nu se sparg şi închise etanş, ca de pildă un flacon. Uleiul va fi predat unei companii care îl va transforma în combustibil biodiesel.

SCA va organiza astfel de acţiuni de 2-4 ori pe an, aşa că orădenii sunt îndemnaţi ca şi după colectarea de vineri să strângă acasă uleiul uzat, ca la fiecare colectare să predea cantităţi cât mai mari şi să polueze mediul cât mai puţin...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
www pct transport in oradea ro
e prea rar... 2-4 ori....ar trebui amenjat un loc constant..poate s-ar putea face prin intermediul marilor magazine din oras. daca tot se face ceva sa se faca asa cum treubie :)
Postat 11 Iulie 2011, 14:52 de transportinoradea.ro
asta da , felicitari!
si eu m am mirat ca se arunca e reciclabil se foloseste in industria tehnica
Postat 11 Iulie 2011, 13:34 de felicitari
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON