URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2020, 17:06

Ave şi Salubri Aleşd se pregătesc să adune gunoaiele bihorenilor. Primăriile trebuie să decidă dacă pun sau nu taxe de salubritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) intră în linie dreaptă. Luni, la sediul Consiliului Judeţean Bihor, directorul ADI Ecolect, Bujor Chirilă, şi vicepreşedintele CJ Ioan Mang au semnat primele contracte de colectare a deşeurilor cu firmele Salubri Aleşd şi Ave Bihor, care şi-au adjudecat cinci din cele şapte loturi ale Bihorului.

Salubri Aleşd - firmă a Consiliului Local Aleşd - va aduna deşeurile bihorenilor din acest oraş şi din 13 comune vecine, iar Ave Bihor din oraşele Beiuş, Marghita, Valea lui Mihai şi, desigur, toate unităţile administrativ-teritoriale din preajma lor.

Singurele loturi rămase neadjudecate sunt cel al municipiului Oradea şi al celor 25 de comune din jurul municipiului reşedinţă de judeţ, ambele proceduri fiind contestate şi încă nesoluţionate. Cele cinci loturi adjudecate şi acum contractate însumează aproximativ 180.000 de gospodării şi circa 300.000 de cetăţeni.

"Astăzi este o zi foarte importantă pentru toţi locuitorii şi primarii din judeţul Bihor şi pentru Consiliul Judeţean, pentru că după ani de muncă ai ADI Ecolect, suntem în stadiul în care să putem semna contractul de colectare. Este o problemă arzătoare, toţi primarii întreabă de colectarea deşeurilor", a declarat Ioan Mang, în conferinţa de presă prilejuită de semnarea contractelor.

Taxă sau tarif?

Potrivit directorului ADI Ecolect, Bujor Chirilă, după semnarea contractelor şi preluarea de către firme a infrastructurii de salubritate existente, urmează aşa-numita perioadă de mobilizare, de 90 de zile, timp în care firmele vor pregăti demararea activităţii.

În această perioadă, fiecare consiliu local din loturile adjudecate trebuie să ia o decizie importantă: dacă va institui o taxă locală de salubritate sau va implementa un sistem de tarifare pentru fiecare gospodărie, în funcţie de cantitatea de deşeuri aruncată. Dacă există o taxă locală de salubritate, firmele nu îşi mai bat capul cu colectarea banilor de la cetăţeni, ci îi primesc direct de la primărie, care achită pentru toţi cetăţenii şi apoi adună de la ei aceşti bani, alături de alte taxe şi impozite. În schimb, în situaţia tarifului pe gospodărie, primăriile ies din ecuaţie, iar firmele vor trebui să emită facturi pentru fiecare client, putând totodată să implementeze principiul "plăteşti cât arunci".

"În această variantă, de tarif, valoarea maximă nu va depăşi 7 lei pe persoană în mediul rural şi de 10 lei pe persoană în mediul urban", a declarat Chirilă. În varianta de taxă de salubritate, fiecare primărie va decide cât va plăti un cetăţean, inclusiv dacă recuperează integral de la aceştia sumele plătite către firmele de salubritate sau va subvenţiona acest serviciu.

Populişti sau responsabili?

Primarii din Salonta (Torok Laszlo), Aleşd (Ioan Todoca) şi Beiuş (Petru Mlendea), prezenţi la semnarea contractelor, au spus că nu îşi doresc implementarea unei taxe locale, pentru că gradul de colectare a acestora e de cel mult 70% şi preferă ca cetăţenii din oraşele pe care le conduc să plătească lunar facturi către operatori.

În schimb, e de aşteptat ca primarii din sate să opteze pentru instituirea unei taxe locale, pentru că ştiu că localnicii nu prea îşi doresc să încheie contracte de salubritate, iar dacă vor fi puşi să plătească facturi lunare, vor prefera să renunţe la serviciu şi să arunce gunoaie pe câmp.

"E an electoral, vor fi primari care îşi vor asuma responsabilitatea unei taxe, deşi pleacă din funcţii", opinează edilul Mlendea, de la Beiuş. Altfel spus, unii primari ar putea să le fure ochii cetăţenilor cu taxe de salubritate mici şi fie îşi vor securiza mandatele, fie vor lăsa o factură greu de plătit pentru viitorii edili.

Din vară

Cert este că, peste aproximativ 3 luni de zile, în cele 5 loturi, firmele vor începe activitatea. Fiecare gospodărie va fi dotată cu o pubelă pentru deşeuri menajere, una pentru sticlă şi saci pentru deşeurile reciclabile. În toate UAT-urile, deşeurile menajere vor fi colectate săptămânal, cele reciclabile bilunar, iar sticlele lunar. În plus, 20.000 de bihoreni vor primi de la ADI Ecolect recipiente în care vor putea să composteze deşeurile vegetale.

De asemenea, de două ori pe an, firmele vor avea obligaţia să organizeze campanii de colectare a deşeurilor mari, a celor electronice şi a celor periculoase în fiecare unitate administrativ-teritorială. Concomitent, a dezvăluit Chirilă, ADI Ecolect şi CJ Bihor caută soluţii pentru amenajarea unor centre de colectare a deşeurilor în toate oraşele şi comune cu peste 5.000 de locuitori.

Fiecare contract semnat luni este valabil timp de 8 ani.

Oradea mai aşteaptă

ADI Ecolect aşteaptă răspuns de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor pentru lotul 1B, câştigat de firma RER Vest şi contestat de Ave Bihor, şi pentru staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor, unde singura ofertă, a Ave Bihor, a fost descalificată.

Licitaţia pentru lotul 1, adică Oradea, este organizată de Primăria Oradea şi încă nu a fost atribuită. Totuşi, firma Polaris, descalificată din competiţie, a contestat această decizie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
bucurie dezamagita
citind titlul ma bucuram ca s=o fi gasit sau inventat vreo firma sa curete si sa dezinfecteze consiliul judetean, macar de indivizii din poza, dar dezamagire: doar o noua afacere in prag de despartire. O afacere a gunoaielor cu gunoaie.
Postat 04 Februarie 2020, 13:48 de oradea_mea_si_a_ta
JANOS FOTOGENICUl
Da oare ce caută tâmpitul de MANG leală in poză?Sau e priceput la reciclat..nu de alta dar am impresia că pe munca altuia mai scoate și el sărăcuțul capul în lume prezentând poporului PSD ist marile realizări ale sale la Consiliul județean, nu de alta dar în 4 ani de mandat nici dacă le cauți cu lupa nu le găsești.Poate a sosit vremea sa intri și tu la reciclat Nelu draga la fel ca madame DANCILA, nu de alta dar nu mai ești fotogenic nici pt poporul PSD ist.Lasa ne Lasă ne obosit ule
Postat 04 Februarie 2020, 01:57 de User anonimizat
Complex versus complicat
Vreau sa urmez o facultate de gunoi pentru ca ma simt depasit de situatie.Ca unde ,ca cum,ca cine,de ce,pentru ce.Gunoiul a intrat in viata noastra,si, vrem nu vrem,sta cu noi in casa,la masa, in pat.Am putea sa ne dedicam chiar si viata acestei nobile ocupatii.Cind toti vom deveni experti in gunoi,planeta va fi salvata.Punctul1:Sa bage ,tata,ecotaxe in tot ce e reciclabil.Cumperi,consumi,arunci ambalajul,ambalajul poarta cu sine pretul reciclarii,debarasarii din mediul inconjurator.Punctul2:Ai o casa/apartament,se presupune ca locuiesti acolo si faci si ceva gunoi,pac o taxa anuala lipita de impozit.Insusi impozitul ar putea fi deturnat spre aceasta nobila misiune,mai lasati naibii dezvoltarea asta never ending story.Deci pubele fara cartele,primitoare,pentru tonti,manageriate de profesionisti...si lasati-ne sa ne vedem de viata noastra
Postat 03 Februarie 2020, 20:26 de excalibur
S-au încurcat în știință edilii județului, încă amestecă "gunoiul" ca să fermenteze în mod egal !?!
Plata de către cetățeni a serviciului de colectare a deșeurilor nu este opțională, iar cuantumul sumei în cauză poate fi atașat la impozitul pe proprietate !?! Fiecare casă are un proprietar ... care poate, odată cu plata impozitului anual, să achite și salubritatea, o singură dată totul sau în tranșe trimestriale, implicând și asociațiile de locatari !?! Motivul eliminării contractelor individuale e simplu ... UAT-urile sunt cele obligate legislativ să monitorizeze și să răspundă de respectarea standardelor de mediu !?! Pe de altă parte, cantitatea de deșeuri colectate "pe gospodărie" este mai mare în rural decât în urban, așa încât tariful ar trebui "așezat" pe criterii cantitative reale, nu pe povești și impresii personale ale unor așa-ziși cunoscători din cadrul acestui SMID !?!
Postat 03 Februarie 2020, 18:25 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON