URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2023, 15:34

Au început lucrările de modernizare a parcului Petőfi din Oradea (FOTO)

Au început lucrările de modernizare a parcului Petőfi din Oradea (FOTO) Cum va arăta parcul, la finalul lucrărilor (sursa foto: Primăria Oradea)
Au început lucrările de modernizare a parcului Petőfi din Oradea (FOTO) (foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cele mai vechi și cunoscute parcuri din Oradea, Petőfi, a intrat în șantier. Primăria a anunțat, joi, că au început lucrările de modernizare a acestei zone verzi, în valoare de peste 7 milioane de lei.

Deocamdată, muncitorii firmei Dumexim, care a câștigat licitația pentru execuție, pregătesc terenul, demontând echipamentele de joacă, coșurile de gunoi și mobilierul urban.

„Intervențiile au fost gândite în așa fel încât să nu altereze caracterul istoric al parcului. Amenajările au la bază un studiu peisagistic care vizează intervenții pe 11 zone din parc, fără a afecta arborii maturi cu valoare dendrologică şi istorică. În urma acestora, suprafața verde va crește cu 6,77%, de la 16.932 mp la 18.079 mp”, a informat Primăria, printr-un comunicat de presă.

Proiectul de modernizare vizează amenajarea și uniformizarea aleilor și a scărilor de acces, introducerea unei funcțiuni noi în zona centrală a parcului, mai precis a unui local de alimentație publică cu terasă, restaurarea zidurilor de sprijin și reamenajarea zonei cu pergole.

De asemenea, fântâna centrală din parc va fi transformată în grădină japoneză, iar spațiul de joacă pentru copii va fi refăcut. Proiectul mai prevede reamenajarea zonelor verzi, dezafectarea unor construcții utilitare existente, crearea de rețele pentru apele pluviale, realizarea iluminatului public și a sistemului de curenți slabi, necesar pentru montarea de camere video și de rețea wi-fi, realizarea unui sistem de irigație automatizat, montarea de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, indicatoare de orientare, rastel biciclete) și amplasarea unor toalete moderne cu sistem de auto-curățare.

„În total, suprafața verde amenajată va fi de 18.079 mp, a aleilor pietonale asfaltate de 849,11 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră cubică 1.794,94 mp, suprafața aleilor pietonale cu piatră spartă 95,18 mp, suprafața de tartan a locului de joacă 318,78 mp, iar suprafața bazinului japonez de 310,93 mp”, a mai comunicat Primăria.

Lucrările au un termen de execuție de 12 luni. Municipalitatea a mai precizat că, din valoarea totală a lucrărilor, de 7.055.070,17 lei fără TVA, proiectarea costă 160.000 de lei, fără TVA, iar execuția propriu-zisă 6.895.070,17 lei, tot fără TVA.

Istoria parcului

Parcul Petöfi se afla, mai demult, într-o zonă virană între localitatea Olosig și complexul de clădiri aparţinând Episcopiei Romano-Catolice. Terenul a rămas liber și după alipirea Olosigului la oraş și, după darea în folosință a gării feroviare, zona a devenit mai frecventată, iar apropierea de Palatul Baroc și de catedrală cerea o minimă amenajare.

În toamna anului 1888, șeful Diecezei de Oradea, Schlauch Lörincz, a cerut Asociației pentru Înfrumusețare, care se ocupa de amenajarea spațiilor publice, să elaboreze un proiect de modernizare. Așa a apărut Schlauch Tér (Piața Schlauch), denumită după numele episcopului care a și finanțat lucrările.

Amenajările au fost realizate rapid, cu un număr consistent de muncitori, fiind trasate alei și plantați castani, tei și brazi, ultimii aduși din grădina personală a episcopului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@adi13
Te cred.
Postat 07 Iulie 2023, 14:21 de Maikeltroll
@maiketrol
Deja taiau din greu baieti, de cateva zilr taiau. Dar lasa ca la cine nu vede si nu trece pe acolo ,crede stirea
Postat 07 Iulie 2023, 06:40 de adi13
Stim, am vazut
Au i ceput deja , ci taieri de copaci. De cateva zile taie baietii din greu
Postat 07 Iulie 2023, 06:39 de adi13
Dubios
Nu taie copacii. Hm. Totuşi, să vedem până la final, in rest e bine că s-au apucat.
Postat 06 Iulie 2023, 17:35 de Maikeltroll
Na
Însfârșit că au reușit să se apuce de treabă că era și timpul. De curiozitate câți copaci vor mai planta și câte locuri de joacă vor fi maenajate pentru copii
Postat 06 Iulie 2023, 16:18 de Acela
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON