URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 31 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
14 Martie 2023, 20:16

Ateliere de încondeiat ouă şi confecţionat coşuleţe de Paști, la două muzee din Oradea

Ateliere de încondeiat ouă şi confecţionat coşuleţe de Paști, la două muzee din Oradea Ilustrație generică, foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii care îşi doresc să participe la ateliere de încodeiat ouă şi de confecţionat coşuleţe pentru Paşti sunt invitaţi la Muzeul Ţării Crişurilor şi la Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" (aflat în subordinea MŢC), unde vor avea loc mai multe activităţi dedicate lor.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, activităţile vor avea loc în perioadele 28 martie - 31 martie şi 4-6 aprilie.

Atunci elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal vor putea lua parte la ateliere de încondeiat ouă susţinute de muzeografii de la secţia de Etnografie a instituţiei şi de Dorina Hanza, meşter popular din Bihor.

Atelierele vor avea loc la orele 9, 11 şi 13.

La secţia Muzeul Memorial "Aurel Lazăr", vor avea loc ateliere dedicate copiilor din învăţământul preşcolar şi primar.

"Atelierul include vizita ghidată în muzeu, relatarea unor poveşti despre sărbătoarea de Paşti, vizionarea unui film animat cu temă pascală, iar la final copiii vor învăţa să confecţioneze coşuleţe pentru ouăle de Paşti. Perioada de desfăşurare a atelierelor este 4-6 aprilie 2023, de la orele 9.30 şi 11", se arată în comunicat.

Taxa de participare la oricare atelier este 20 lei pe elev, fiind incluse materialele cu care se lucrează, precum şi o vizită în muzeu.

Înscrierile se pot face din 14 până în 24 martie, în intervalul orar 10-14, sunând la numărul de telefon 0259706101.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
ce ne impiedica
Ce ne impiedica sa ne facem treaba pentru care ne-am angajat? Dar daca "am fost angajati" pe baza altor considerente, e clar nu avem nimic de a face cu obiectul muncii. Manageriatul, iar nu e lautarie, daca o fentezi te fentezi pe tine si cand se schimba ordonatorul de credite s-ar putea sa-ti taie bugetu'. Noroc ca s-a inchis Oituzul, dar tot degeaba.
Postat 15 Martie 2023, 12:22 de Christa
Expunand asa, da, aveti.
Insa asta ar insemna implementarea unui sistem managerial occidental, care se potriveste partial la noi si prin simplul fapt ca schimba obiceiuri/cutume vechi.
Postat 15 Martie 2023, 10:47 de CT
am mai multa....
O carte o scot si persoanele cu posibilitati mai reduse financiar. Problema e sa concepi/scrii/fundamentezi o carte de calitate. Cat despre atelier.....sa revenim.....erau ateliere in cetate care s-au desfiintat. Si sustin....NU este apanajul muzeului sa organizeze balciuri, targuri si ateliere. Sunt prea multi bani alocati pentru o institutie cu o anumita menire care in final sa "produca oua incondeiate". Pur si simplu nu e ok. Nu intru in alte detalii...ca ..... BTW a mai scos cineva o carte, restul personalului.....nimic
Postat 15 Martie 2023, 10:16 de Christa
Aici aveti dreptate…
Daca ne referim strict la personal, nu prea. Din cate stiu in afara de dom’ director, nu a mai scos nimeni in ultimul timp (posibil sa-mi fi scapat ceva). Astea fiind spuse, nu e simplu sa scoti o carte (ma refer la finantare).
Postat 15 Martie 2023, 10:08 de CT
@CT
hai sa vedem care sunt cartile scoase in ultima vreme. Ce ziceti? Pariul e pe 1000euro. Nu vb despre cartile altora vorbim despre cartile peronalului muzeografic. Si apropo mai vorbim despre calitatea unor carti. Am si eu cateva acasa....un copy paste reusit!
Postat 15 Martie 2023, 09:56 de Christa
Relax, fara inversunare (majuscule).
E plin de carti la receptia MTC, semnate de muzeografi, istorici. Iar atelierele astea tematice sunt binevenite, atrag tinerii spre universul muzeal/cultural (etnografie/datini/obiceiuri).
Postat 15 Martie 2023, 09:22 de CT
@CT
Draga, nu lasam discursul eficientizarii. Poate nu s-a prins ideea mea. Muzeografii si cercetatotii ar trebui sa scoata publicatii cu ceea ce au cercetat in domeniul propriu. Am vazut doar o lansare de carte. In rest invitati externi, martisoare, brad si acum incodeieri. Rog comparare cu alte muzee de prin VEST. Da, muzeul este subventionat, dar nu sa faca incondeiere si martisoare. Poate primaria vine maine si face sezatoare de tors si balade populare.....ca deh imagine. GOT IT!?!
Postat 15 Martie 2023, 09:12 de Christa
Cultura se subventioneaza, sa lasam discursul eficicientizarii.
In afara muzeelor celebre nascute din colectii regale/imperiale, din mari capitale, ce nu au necesitat costuri de achizitie sau au fost donate, un muzeu, nu se poate autosustine. Exista costuri cu functionarea, intretinerea, restaurarea, achizitia de exponate. Poate genera venituri suplimentare prin diverse activitati, crea expunere, dar nu acopera toate costurile.
Postat 15 Martie 2023, 06:38 de CT
doar atat?
Un muzeu costa prea mult sa produca doar atat. Poate se sesizeaza cineva. Ceva lucrari de cercetare a.k.a. carti serioase vedem si noi? La privat daca te-ai ocupa de cules de musetel si costurile ar fi asemanatoare s-ar numi faliment.
Postat 14 Martie 2023, 22:22 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON