URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2022, 12:40

Atelier de confecţionat mărţişoare la Muzeul Ţării Crişurilor

Atelier de confecţionat mărţişoare la Muzeul Ţării Crişurilor (Sursa foto: https://blog.worldvision.ro/va-doriti-un-martisor-special)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei meşteri populari din Bihor vor susţine săptămâna viitoare, între 22 şi 27 februarie, ateliere de confecţionat mărţişoare după metode tradiţionale. 

Atelierele şi prezentările despre obiceiurile de primăvară vor avea loc atât la sediul Muzeului Ţării Crişurilor, cât şi la Muzeul Memorial "Aurel Lazăr", unde meşterii populari Maria Borsos Elena, Ana Florea şi Anamaria Agaston "vor aduce în faţa publicului modele şi tehnici vechi de realizare a acestui simbol îndrăgit al primăverii", se arată într-un comunicat de presă transmis de MŢC.

În ultima zi, duminică, pe 27 februarie, la sediul muzeului va avea loc, de la ora 16, și un spectacol muzical susţinut de elevii Liceului de Arte Oradea coordonaţi de profesoara Florina Burdaş.

Taxa de participare la ateliere este de 15 lei, iar la prezentări 5 lei, ambele incluzând şi vizita în muzeu.

Cei care doresc să se înscrie la activități o pot face în perioada 15 - 20 februarie, sunând la numărul de telefon 0259/706101, între orele 9 și 15.30. 

În tradiţia populară românească, începutul de primăvară este celebrat odată cu primele semne de revenire a naturii la viaţă, marcate prin sărbătorea cunoscută sub numele de Mărţişor.

"Mărţişorul este o sărbătoare inclusă în patrimoniul UNESCO din 2017, cu răspândire extinsă pentru România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia, areal corespunzător vechii lumi tracice. În tradiţia populară românească mărţişorul şi 1 Martie înseamnă începutul noului an agricol, în care ţăranul îşi pregăteşte uneltele pentru un nou ciclu agrar. În plan mitologic, la 1 martie încep zilele Babei Dochia, personaj imprevizibil, care determină nouă sau douăsprezece zile capricioase din punct de vedere meteorologic. În plan simbolic, şnurul din lână în cromatică alb – roşu al mărţişorului simbolizează anotimpurile anului grupate câte două şi restrânse la vară şi iarnă. Astfel că vara e reprezentată de culoarea albă, iar iarna de culoarea roşie. În trecutul îndepărtat, firul de lână roşie ar fi fost din lână neagră, iar asocierea alb – negru simboliza binele şi răul, care se împletesc în existenţa umană. În timp, celor două fire răsucite li s-au adăugat mici obiecte, cum ar fi bănuţii, pe care părinţii îi puneau la mâinile copiilor. Treptat, rolul de dar al mărţişorului a luat amploare, fiind dăruit de băieţi fetelor sau de către fete băieţilor, în anumite zone ale ţării. Se crede că cei care vor purta mărţişoare vor fi feriţi de boli, vor fi bogaţi şi norocoşi pe parcursul întregului an", a transmis Sabina Horvath, muzeograf la Secţia de Etnografie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON