Pasionați de gastronomie din Oradea, din alte zone ale Bihorului, precum și din Satu Mare sau chiar sosiți din Ungaria s-au întrecut sâmbătă în prepararea unor mâncăruri tradiționale ungurești, în cadrul unui concurs ce a devenit la rându-i tradiție, prilejuit de Zilele Sfântului Ladislau. Concursul aromelor maghiare a fost animat cu momente artistice, inclusiv cu muzică medievală.
„Arena” bucătarilor tradiționali a fost curtea Palatului Princiar al Cetății Oradea, unde și-au instalat standurile opt echipe, cele mai multe aducându-și ceaune, fiindcă au gătit diferite variante de gulyás și babgulyás.
Una dintre echipe a reprezentat Universitatea Partium din Oradea, fiind formată din angajații cantinei. Șefa echipei, Emilia Regheni, a spus că se înscrie în concurs de șapte ediții încoace. „Ne place foarte mult atmosfera de aici. Suntem împreună, cu muzică, mâncare bună, lume bună, ne simțim foarte bine”, a spus entuziastă femeia. Ea a dat detalii și despre rețeta din spatele preparatului ales pentru concurs. „Am făcut un babgulyás, deci gulyás cu fasole, care conține carne de porc, ciolan afumat, cârnați, deci și afumături, și carne dulce, cu un ghiveci de ceapă, ardei, roșii, multă boia...”, a spus bucătăreasa. Ea a adăugat că fiecare echipă are rețeta-i proprie după care gătește mâncărurile tradiționale.
Întrebat despre secretul unui babgulyás ca la carte, Ioan, unul dintre bucătarii care a concurat în echipa „Varadi Dalnokok” (n.r. „Cântăreții din Oradea”), a spus: „Cred că cel mai mare secret este să-l facem cu inima...”.
O altă echipă a sosit la întrecere tocmai din Ungaria, de lângă Szolnok. Membrii acesteia au spus că au participat în trecut la Zilele Sfântului Ladislau și le-a surâs ideea unei întreceri în arome ungurești. Ei au gătit gulyás din ciolan cu cușcuș și castraveți murați.
În curtea Cetății a concurat și o echipă din Satu Mare. „Gătim un sólet haiducesc. În mod normal se face din carne de gâscă sau pui, dar noi astăzi am păcătuit și am făcut din patru feluri de carne de porc, cu costițe, spată, fasole, ceapă, ardei roșii”, a explicat Kuy Attila, unul dintre bucătari, adăugând că este nevoie de câteva ore bune pentru ca mâncarea să fie gata.
O altă echipă a sosit din Șișterea, care a gătit clătite cu miere, lidera fiind, de altfel, apicultoare. „Numele echipei noastre este «Pisicile mieroase». Revenim de ani de zile la acest concurs de gătit. Clătitele noastre sunt speciale și prin umplutură. Avem o clătită cu o cremă de mac specială și clătită cu gemuri de casă”, a spus Beatrice Țica.
Unul dintre organizatori, Török Sándor, a precizat că fiecare preparat trebuie jurizat de specialiști din domeniul gastronomiei, iar cele mai deosebite mâncăruri vor fi și premiate. În timp ce o parte din concurenți au purtat ba șepci, ba au afișat steagul sau simboluri ale Ungariei, Török Sándor a ales să poarte un fes inscripționat cu „Türkiye”. De ce? „Eu am o pălărie turcească pentru că foarte multe mâncăruri pe care le fac în zona asta și românii, și maghiarii, le-am preluat de la turci. De exemplu, sarmalele. Și românii, și maghiarii zic că sunt ale lor. Nu-i adevărat. Sunt ale turcilor...”, a spus zâmbind gazda.
Concursul s-a terminat în jurul orei 14, oră până la care deja zeci de pofticioși gustaseră din preparatele concurenților, în schimbul unor sume modice.
Zilele Sfântului Ladislau continuă în acest weekend cu o serie de concerte. Iată programul lor:
Sâmbătă, 24 iunie
18:00 Bordó Sárkány
Loc: Cetatea Oradea, Curtea princiară
19:00 Superconcert Zenevonat cu starurile LGT
Loc: Cetatea Oradea, scena mare
21:00 Best of Geszti Péter
Loc: Cetatea Oradea, scena mare
22:30 eMStreet
Loc: Cetatea Oradea, Curtea princiară
Duminică, 25 iunie
16:00 Momente retro cu András Csonka
Loc: Cetatea Oradea, clădirea F
17:00 Honfi és Petrovics zenekar: Poeme muzicale de Petőfi
Loc: Cetatea Oradea, Curtea princiară
19:00 Rius & Band
Loc: Cetatea Oradea, scena mare
21:00 Bikini
Loc: Cetatea Oradea, scena mare
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.