URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2023, 16:58

„Astăzi am păcătuit...”. Babgulyás și alte bunătăți, gătite la Zilele Sfântului Ladislau, într-un concurs al aromelor maghiare (FOTO/VIDEO)

Pasionați de gastronomie din Oradea, din alte zone ale Bihorului, precum și din Satu Mare sau chiar sosiți din Ungaria s-au întrecut sâmbătă în prepararea unor mâncăruri tradiționale ungurești, în cadrul unui concurs ce a devenit la rându-i tradiție, prilejuit de Zilele Sfântului Ladislau. Concursul aromelor maghiare a fost animat cu momente artistice, inclusiv cu muzică medievală. 

„Arena” bucătarilor tradiționali a fost curtea Palatului Princiar al Cetății Oradea, unde și-au instalat standurile opt echipe, cele mai multe aducându-și ceaune, fiindcă au gătit diferite variante de gulyás și babgulyás. 

Una dintre echipe a reprezentat Universitatea Partium din Oradea, fiind formată din angajații cantinei. Șefa echipei, Emilia Regheni, a spus că se înscrie în concurs de șapte ediții încoace. „Ne place foarte mult atmosfera de aici. Suntem împreună, cu muzică, mâncare bună, lume bună, ne simțim foarte bine”, a spus entuziastă femeia. Ea a dat detalii și despre rețeta din spatele preparatului ales pentru concurs. „Am făcut un babgulyás, deci gulyás cu fasole, care conține carne de porc, ciolan afumat, cârnați, deci și afumături, și carne dulce, cu un ghiveci de ceapă, ardei, roșii, multă boia...”, a spus bucătăreasa. Ea a adăugat că fiecare echipă are rețeta-i proprie după care gătește mâncărurile tradiționale. 

Întrebat despre secretul unui babgulyás ca la carte, Ioan, unul dintre bucătarii care a concurat în echipa „Varadi Dalnokok” (n.r. „Cântăreții din Oradea”), a spus: „Cred că cel mai mare secret este să-l facem cu inima...”. 

O altă echipă a sosit la întrecere tocmai din Ungaria, de lângă Szolnok. Membrii acesteia au spus că au participat în trecut la Zilele Sfântului Ladislau și le-a surâs ideea unei întreceri în arome ungurești. Ei au gătit gulyás din ciolan cu cușcuș și castraveți murați. 

În curtea Cetății a concurat și o echipă din Satu Mare. „Gătim un sólet haiducesc. În mod normal se face din carne de gâscă sau pui, dar noi astăzi am păcătuit și am făcut din patru feluri de carne de porc, cu costițe, spată, fasole, ceapă, ardei roșii”, a explicat Kuy Attila, unul dintre bucătari, adăugând că este nevoie de câteva ore bune pentru ca mâncarea să fie gata. 

O altă echipă a sosit din Șișterea, care a gătit clătite cu miere, lidera fiind, de altfel, apicultoare. „Numele echipei noastre este «Pisicile mieroase». Revenim de ani de zile la acest concurs de gătit. Clătitele noastre sunt speciale și prin umplutură. Avem o clătită cu o cremă de mac specială și clătită cu gemuri de casă”, a spus Beatrice Țica. 

Unul dintre organizatori, Török Sándor, a precizat că fiecare preparat trebuie jurizat de specialiști din domeniul gastronomiei, iar cele mai deosebite mâncăruri vor fi și premiate. În timp ce o parte din concurenți au purtat ba șepci, ba au afișat steagul sau simboluri ale Ungariei, Török Sándor a ales să poarte un fes inscripționat cu „Türkiye”. De ce? „Eu am o pălărie turcească pentru că foarte multe mâncăruri pe care le fac în zona asta și românii, și maghiarii, le-am preluat de la turci. De exemplu, sarmalele. Și românii, și maghiarii zic că sunt ale lor. Nu-i adevărat. Sunt ale turcilor...”, a spus zâmbind gazda. 

Concursul s-a terminat în jurul orei 14, oră până la care deja zeci de pofticioși gustaseră din preparatele concurenților, în schimbul unor sume modice.

Zilele Sfântului Ladislau continuă în acest weekend cu o serie de concerte. Iată programul lor:

Sâmbătă, 24 iunie 

18:00 Bordó Sárkány
Loc: Cetatea Oradea, Curtea princiară 
19:00 Superconcert Zenevonat cu starurile LGT 
Loc: Cetatea Oradea, scena mare
21:00 Best of Geszti Péter
Loc: Cetatea Oradea, scena mare 
22:30 eMStreet 
Loc: Cetatea Oradea, Curtea princiară
 
Duminică, 25 iunie 

16:00 Momente retro cu András Csonka 
Loc: Cetatea Oradea, clădirea F 
17:00 Honfi és Petrovics zenekar: Poeme muzicale de Petőfi
Loc: Cetatea Oradea, Curtea princiară
19:00 Rius & Band
Loc: Cetatea Oradea, scena mare 
21:00 Bikini
Loc: Cetatea Oradea, scena mare

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON