URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2021, 09:40

Asociația universităților modeste. Sau cum să dăm Pielăria pe Geotermalism...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă avem mai mulţi metropolitani orădeni care merg la medic în Cluj sau Timişoara decât clujeni care să vină să-şi caute de sănătate în Oradea. Iar ştirile despre tratamente eficiente împotriva Covid-ului au curs mai mult dinspre Banat.

Şi IT-ul din Cluj şi Timişoara e peste cel din ZMO, iar la emisiunile TV ale lui Alexandru Mironov vedem proiecte bio-medicale de inteligenţă artificială ale studenţilor de la Poli Timişoara. Iar în parcurile industriale de pe Borşului şi Ogorului salariile specialiştilor sunt mai mici decât cele oferite de investitorii străini în zona Clujului sau a Timişoarei.

Cum nu-s mai înzestraţi la bibilică bănăţenii şi clujenii decât sălăjenii, bihorenii sau arădenii, evident că diferenţa o fac în mare parte citadelele universitare.

Chiar dacă a avut cea mai importantă Cetate şi cel mai de seamă centru de cultură din Ardeal secole de-a rândul, Oradea a rămas acum în urmă. După cum o confirmă şi recentul clasament al universităţilor din România. Sigur că în primul rând diferenţa o face calitatea cadrelor didactice şi a studenţilor.

Dar şi o reformă organizatorică ar prinde bine. De pildă, Târgu Mureş nu s-a risipit într-o puzderie de facultăţi, dar s-a axat pe o Facultate de Medicină şi o cardiologie cu care nu le e ruşine nicăieri în lume.

Pe lângă facultăţile care au prins cheag, Oradea ar putea marşa pe facultăţile tehnice, care să susţină apetenţa pentru parcurile industriale.

Însă mai sunt şi facultăţi candidate la restructurare, tot aşa după cum fizica pură s-a reorientat de ani buni spre fizică medicală pentru a asigura specialişti pentru RMN-urile, CT-urile şi aparatele de radioterapie cu care s-au modernizat spitalele orădene.

Avem o specializare de Jurnalism pentru care piaţa absoarbe 1-2 absolvenţi pe an, dar de zece ori mai mulţi angajaţi în HR. Ar fi firească o reorientare spre cursuri de resurse-umane.

Avem o specializare de relaţii internaţionale şi studii europene care nu ştiu să fi dat vreun diplomat de carieră sau un funcţionar la Bruxelles. Se poate mândri eventual că l-a dat pe city-managerul Mihai Jurca, însă o facultate de Economie şi/sau Administraţie Publică i-ar fi prins mai bine. Plus că FSE Oradea are oricum specializarea de "afaceri internaţionale".

Şi mai sunt câteva facultăţi care rup cel mult gura târgului, însă nu şi când scot capul în lume.

Aici ar putea veni cu idei inteligente sau algoritmi de forţă domnul matematician Căuş, din tripla poziţie de preşedinte al Senatului Universitar, şef al MENSA România şi proaspăt deputat. Căci de la rectorul Bungău mai mult nu prea avem ce aştepta.

O schiţă de idee. Aşa cum există o Asociaţie a Municipiilor, există şi o Asociaţie a Universităţilor sau cel puţin asta ar trebui să fie în spatele Consiliului Naţional al rectorilor.

Sigur că universităţile de top îşi vor apăra poziţiile. Dar universităţile medii, ca să nu spunem codaşe, pot să se ajute între ele pentru a creşte valoric fără să li se crească magic bugetele. Căci să-ţi păstrezi toate facultăţile costă, să creşti taxele rişti să-ţi împuţinezi clienţii, iar soluţia de criză prin amanetarea clădirilor facultăţilor ar putea duce, într-un viitor sumbru, spre o universitate cu cursurile ţinute-n corturi.

Studenţilor care merg la o facultate călduţă de dragul lui mami sau tati le e comod să aibă cursurile în buricul târgului natal şi să poată ieşi oricând la terasă cu prietenii din copilărie. Însă universităţile medii ar putea face o oală comună cu facultăţile cotate slăbuţ şi apoi să şi le împartă egal sau prin tragere la sorţi. Adică să nu ai gen "pielărie" şi la Oradea şi la Arad şi la Alba şi la Deva. Ci doar într-un centru universitar să se păstreze facultatea respectivă şi acolo să crească valoric, pe baza unor studenţi care fac o deplasare şi un efort ca să urmeze facultatea; bunăoară la Deva, fiindcă încă se mai fac cojoace la Orăştie, pe când la Rovex se ridică acum blocuri.

În schimb, Oradea s-ar recomanda prin excelenţă pentru ştiinţele geotermale. La polul opus, Maramu’ ar merita Facultate de Defrişări, Tomis-Constanţa pe cea de Teologică-Politică, iar Vasile-Goldiş (axa Marghita – Sebiş – Zalău) pe cea de Politologie pentru demnitarii cu bacul luat în pragul pensionării speciale. Asta de când s-a împotmolit tiparniţa de diplome prin corespondenţă la Şpilu’-Haret...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Superficial...
Foarte superficial articol... Limbajul lasă și el de dorit ("înzestraţi la bibilică"...). Dacă autorul ar fi încercat să obțină informații, ar fi aflat că mai multe poziții de top-management ale firmelor din parcul industrial sunt ocupate de absolvenți de UO, de la mai multe facultăți. În București există absolvenți de UO care lucrează în instituții importante, activează în ONG-uri, au și avut chiar și roluri de reprezentare în afara României. La Bruxelles sunt destul de mulți absolvenți de UO, de asemenea, inclusiv de la relații internaționale. Tot UO a dat și o absolventă care a făcut parte din echipa care s-a ocupat de președinția României la Consiliul UE. E un pic de lucru să afli despre oamenii aceștia, dar ar merita.
Postat 11 Ianuarie 2021, 13:23 de ccc-rrr
Interesant si destul de bun editorial
Doar ca eu personal nu as fi atat de dur cu stundetii ce vor sa ramna aproape de casa: de multe ori poate fi vorba de considerente fianciare restranse, si nu vrem ca doar cei nascuti instariti sa aiba o sansa la studii superioare de caliate. E adevarat ca si calitatea, si marimea conteaza, pentru Universitatea Oradea, iar ca si compromis, auzeam pe cineva propunand nu doar restrangerea activitatii la a deveni o universitate cu 2000 de studenti, ci pastrarea unor facultati precum jurnalismul dar la pachet cu atentie speciala pentru cresterea calitatii (si fonduri mai multe) pentru anumite specializari cerute (HR, inginerie, IT, medicina)
Postat 04 Ianuarie 2021, 15:00 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON