URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2012, 14:27

Aşa nu! Proiectul pilot de reabilitare a imobilului din Piaţa Unirii 5, blocat de scandalul dintre proprietari şi constructor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Somaţi de firma Vestind Construct să recepţioneze lucrările de refacere a faţadelor imobilului, vineri dimineaţă reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari Unirii 5 au convocat presa locală să vadă la faţa locului ce înseamnă o faţadă proaspăt reabilitată.

Discuţiile au degenerat într-o ceartă ca la uşa cortului şi niciuna dintre tabere nu a ajuns la o cale de rezolvare amiabilă. Pe de o parte, proprietarii imobilului susţin că Vestind Construct nu şi-a făcut treaba, în vreme ce constructorul afirmă că a executat lucrările conform proiectului, dar că suma prevăzută iniţial în deviz a fost depăşită, motiv pentru care îşi vrea diferenţa de bani de la oameni. Bătălia nervilor s-a purtat în curtea interioară a imobilului, unde o echipă de muncitori lucra de zor, prăfuind asistenţa.

"Reabilitarea nu e gata"

Angela Lupşe, de la Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor, care a girat proiectul în urma căruia prima clădire monument din centrul istoric al Oradiei urma să fie reabilitată cu sprijinul administraţiei locale, a încercat să medieze conflictul. Fără folos, însă, deoarece a realizat că doleanţele proprietarilor din Unirii 5 sunt justificate. "Nu aşa arată o faţadă reabilitată. Oamenii au dreptate să fie nemulţumiţi!", a declarat Angela Lupşe pentru BIHOREANUL.

Nici Angela Negruţ, reprezentanta Instituţiei Arhitectului Şef din cadrul Primăriei Oradea, nu a avut o părere foarte bună despre conflictul dintre constructor şi proprietari. Dar funcţionara, după ce s-a lămurit că nu se va face recepţia lucrării, s-a retras discret.

Patron nervos, salariat la fel

Capatana Remus.jpgAdministratorul Vestind Construct, Remus Căpăţână (foto), a fost şi el prezent la întâlnirea cu proprietarii clădirii din Piaţa Unirii 5. Pentru scurt timp, însă. Văzând că situaţia degenerează şi supărat că BIHOREANUL l-a surprins în câteva clişee foto, Căpăţână s-a isterizat şi a dispărut. Nu înainte, totuşi, să-şi spună punctul de vedere, care nu avea nicio legătură cu scopul întâlnirii: "V-am dat eu voie să îmi faceţi poze? De ce mă fotografiaţi?", a aruncat el.

Nici dirigintele de şantier, Nicolae Marton, nu a avut chef să stea de vorbă cu presa, susţinând că nu are timp. După care s-a luat la ceartă cu reprezentanţii asociaţiei de proprietari, supăraţi atât de calitatea, cât şi de cantitatea lucrărilor.

"Suntem escrocaţi!"

Una dintre proprietarele nemulţumite este Simona Molnar. Motivul? Deşi a plătit pentru reabilitarea acoperişului, printre ţigle plouă. "Podul e plin de mizerii lăsate de constructor, iar printre ţigle se vede cerul în cel puţin 20 de locuri", a spus femeia, prezentând un set de fotografii lămuritoare.

fatada nereparata.jpg"Faţada trebuia reparată integral, însă de partea ce dă spre curtea Episcopiei Greco-Catolice (foto) firma nici nu s-a atins", a acuzat un alt locatar. "Acea faţadă nu era prevăzută în proiect şi în deviz", s-a apărat unul dintre reprezentanţii Vestind Construct. "Cum să recepţionăm lucrarea dacă nu e finalizată?", s-a întrebat o altă proprietară, supărată şi pe faptul că firma a cerut mai mulţi bani decât prevedea devizul de lucrări. "Pentru ce să plătim? Suntem escrocaţi!", a acuzat ea.

Cearta s-a încheiat după o oră, fără ca reprezentanţii firmei să obţină semnăturile oamenilor.

Clădirea din Piaţa Unirii nr. 5 datează de peste 100 de ani şi face parte din patrimoniul arhitectural al oraşului. Imobilul este primul din Oradea care a intrat într-un proiect pilot de reabilitare integrală. Prima etapă a lucrărilor implică reabilitarea faţadelor interioare şi exterioare, lucrări care au termenul de finalizare 12 august, costul lucrărilor fiind suportat de cei 23 de proprietari.

Dintre aceştia, 13 sunt beneficiarii unui împrumut de 400.000 de lei acordat fără dobândă de către Administraţia Imobiliară Oradea în urma unei hotărâri a Consiliului Local ce reglementează condiţiile în care pot fi accesate credite fără dobândă de la bugetul local pentru finanţarea unor asemenea lucrări.

Firmă cu antecendente

Firma Vestind Construct este aceeaşi care reabilitează şi noul sediu al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, în strada Sucevei, unde lucrările au fost întârziate şi chiar au stagnat o vreme din cauză că serviciul a pierdut o parte din finanţarea alocată anul trecut de Ministerul Sănătăţii, după tărăgănarea licitaţiei. 

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, firma, deţinută de omul de afaceri orădean Remus Căpăţână, un apropiat al şefului Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pîrcioagă, a câştigat la finele anului trecut această licitaţie pentru 2,1 milioane lei, asumându-şi termene de finalizare futuriste: execuţia în 2 luni şi 12 zile şi proiectarea în doar 0,1 zile, după ce, după cum a dovedit ziarul nostru, apropiaţi ai patronului au avut acces la elaborarea caietului de sarcini.

De altfel, firma a şi solicitat conducerii Serviciului de Ambulanţă "suplimentarea valorii contractului iniţial" cu 570.383 lei, bani care nu este sigur că vor şi ajung la solicitant.

Citiţi detalii în articolul: Alo, 112, vrem sediu! Atribuirea lucrărilor la noul sediu al Ambulanţei unui apropiat al şefului DSP ne costă scump

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
neadevarat
Dlor care luati notite,va rugam sa procedati la ascutirea urechilor!!! Asa este,proprietarii din Pta Unirii voiau sa se laude cu receptia ,dar cum se face ca atribuiti cuvinte care nu au fost rostite macar? Exista un proprietar care nu si-a semnat contractele inca si e din cale afara de enervant sa spuneti exact pe dos! In rest recunosc ca nu stam bine deloc:lucrarea noastra e prastie inca dar clar nu va ramane asa. Si da,comentariile dvs sunt pertinente,din mari pacate am trait veridicitatea acestor afirmatii, cu mentiunea ca daca PMO prin AIO nu ne acorda credite,se darama cladirea peste noi si tot nu ne mobilizam .. Imprumutului i se aplica rata inflatiei dar nu se poate sa nu recunoastem ca imprumutul a fost si este un real ajutor !!!Mai mult,toate regulamentele initiate in aceasta privinta au fost blocate dinspre prefectura. E bine sa privim mai in ansamblu,toti criticam dar cand veniti prin centru cu rudele,ar fi bine sa arate totul cum trebuie.. Eu nu inteleg ce rost are sa le adresam propozitii dulcege oamenilor pe care daca nu i-ar vedea nimeni ne-ar trage cate o lopata fix in moalele capului..
Postat 13 August 2012, 23:44 de simo36
mizerii
Cand lucrati cu Capatana, intotdeauna asa v-a iesi! Doar el o sa castige si cei pe care ii mituieste!
Postat 10 August 2012, 17:40 de Carp-Parcioaga
ce imprumut avantajos??
Ce imprumut avantajos cand apartamentele oamenilor sunt ipotecate? Multumesc de asa cadou otravit. Cine-l mai vrea din cei care stau in imobile in zona centrala sau imobile monument? Si cine vrea santier prelungit un an si doua luni fata de termenul si promisiunile initiale? Regulamentul a fost cu bune intentii, dar ce a iesit ... horror! plus suplimentarea facturii cu niste sume astronomice pentru oameni care nu traiesc din bugetul local, ci din salarii si pensii.
Postat 10 August 2012, 17:36 de Daniela
mizerii
Remus Capatana,apropiat al domnului Marius Parcioaga si apropiat al domnului Carp Gheorghe! Vedeti si lucrarile facute la fostul spital nr 6!
Postat 10 August 2012, 15:46 de Capatana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON