URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2021, 11:10

Artistă la Paris: Povestea orădencei care a ajuns una dintre cele mai premiate pictoriţe din Franţa (FOTO)

Artistă la Paris: Povestea orădencei care a ajuns una dintre cele mai premiate pictoriţe din Franţa (FOTO) OFRANDĂ ZEILOR. Printre tablourile abstracte ale Danielei se numără "Uranus", zeul Cerului în mitologia greacă (reprezentat prin albastru intens), care s-a căsătorit cu Gaia, personificarea Terrei. "Pata de sânge din dreapta jos reprezintă rănile provocate Pământului când îl cutremură. Cei doi au avut mulţi copii, între care şi pe titanul Cronos, ilustrat prin cele două linii portocalii care simbolizează şi trecerea timpului", explică pictoriţa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şevalet, pânză, culori, imaginaţie şi un atelier dezordonat. Acestea sunt elementele care o ajută pe Daïa, pseudonimul artistei orădence Daniela Brosset, fostă Maier, să creeze picturi care să impresioneze privitorii şi să nască întrebări în mintea lor.

Spre deosebire de mulţi artişti contemporani, care pictează lucruri realiste, orădeanca excelează în opere abstracte, încărcate de simboluri. Are un palmares impresionant de premii şi a participat la zeci de expoziţii, iar de două ori pe an lucrările sale pot fi văzute în clădirea care adună capodoperele celor mai mari artişti ai lumii: Muzeul Luvru.

Terapie prin artă

Daniela e pasionată de pictură de când era pe băncile şcolii, dar a urmat o carieră pedagogică inspirată de mama sa, profesoară. După ce a făcut studii superioare în domeniul învăţământului special, a fost angajată ca terapeut de artă la fosta Şcoală specială nr. 3 din Oradea.

Timp de 22 de ani i-a învăţat pe copiii cu deficienţe, precum autism sau sindrom Down, să picteze, să danseze şi să cânte, încurajându-i să se exprime cât mai mult prin artă.

Mutată la Paris

Şi-a iubit profesia. Tocmai de aceea, după ce l-a cunoscut pe bărbatul care avea să-i devină soţ, în 2009, iar acesta i-a propus să se mute cu el în capitala Franţei, a ales să facă naveta între Oradea şi Paris, pentru a fi în continuare alături de elevii cu CES.

După 5 ani a decis totuşi să rămână în patria adoptivă, unde şi-a găsit un job în acelaşi domeniu. În scurt timp a început să ţină cursuri gratuite pentru copiii nevoiaşi şi persoanele vârstnice din suburbii ale Parisului.

"Tema pe care le-o dau cel mai des e «Descoperirea picturii fără pensulă». Copiilor le place să întindă culorile pe pânză cu degetele, iar adulţii pictează cu frunze sau cu alte obiecte din natură. Încerc să-i învăţ să privească lumea înconjurătoare cu alţi ochi, artistic", spune Daniela.

O lume abstractă

În tot acest timp, s-a profilat pe pictura abstractă, pe care o creează cu degetele, spatula sau cuţitul de pictură, în atelierul amenajat în propria casă. O inspiră mai multe curente artistice, între care impresionismul şi cubismul, iar între artiştii săi preferaţi se numără Constantin Brâncuşi.

Cu toate că realizează şi portrete, şi peisaje, în nonfigurativ Daniela se exprimă cel mai bine şi reuşeşte să dea viaţă sentimentelor ei. Mărimea şi durata realizării unui tablou variază în funcţie de starea de spirit. "Am terminat unul într-o noapte, dar la altele lucrez săptămâni întregi", spune Daïa.

Printre tablourile ei preferate se numără "Fuziune" (foto): două chenare albe, care par a fi coperţile unei cărţi, reprezintă limitele societăţii, iar petele albe din stânga şi dreapta semnifică personalitatea unui om, care îşi trăieşte viaţa urmându-şi pasiunea fără a încălca limitele comunităţii în care trăieşte.

Tablouri cu personalitate

Când participă la expoziţii de grup sau saloane internaţionale, Daniela îşi adjudecă deseori premiul publicului sau al juriului. Secretul? Discuţiile cu privitorii. "Celor care se opresc în faţa lucrărilor mele şi le admiră le explic ce am vrut să transmit, ce semnifică fiecare colţ al picturii. Înseamnă mult pentru ei", mărturiseşte femeia, care de aproape fiecare dată pleacă de la evenimente cu lucrările vândute, la preţuri de sute sau mii de euro.

Şi pentru cei care ajung să-i fie cumpărători are o abordare inedită. Între altele, le pune întrebări despre zona unde locuiesc, locul unde va fi aşezat tabloul ori felul lor de a fi. "Tablourile trebuie să fie compatibile cu proprietarul. Eu nu mă mulţumesc cu gândul că am vândut o lucrare, vreau să ştiu că acea persoană înţelege ce am vrut eu să transmit şi rezonează cu ideea", explică ea.

Va expune la Oradea

Abordarea i-a adus numai aprecieri. La începutul anului, Academia Italia in Arte nel Mondo i-a înmânat trofeul David de Michelangelo (foto), iar anul trecut a câştigat medalia de argint la gala Societăţii "Artă, Ştiinţă şi Literatură". De curând a obţinut şi un certificat de artist internaţional de la Institutul de Acreditare Artistică din Olanda.

Până acum, operele Danielei au putut fi văzute în peste 60 de expoziţii din Franţa, Italia, Spania, Belgia, Austria, Monaco şi SUA, iar artista e o prezenţă permanentă la saloanele de primăvară şi toamnă organizate în piramida Muzeului Luvru, fiind adesea invitată şi să jurizeze expoziţii.

Cel mai mult, însă, îşi doreşte să îşi prezinte tablourile locuitorilor oraşului său natal. "Chiar dacă locuiesc aici, sufletul meu a rămas în Oradea, unde vreau să mă întorc când soţul va intra la pensie. Până atunci îmi doresc să fac o expoziţie, dar pandemia mă încurcă", spune pictoriţa. Poate, totuşi, nu va dura mult...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON