URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2022, 15:01

Arta din Căbești: Festival cu sculpturi, bunătăți și invitați cunoscuți la poalele Munților Pădurea Craiului

Arta din Căbești: Festival cu sculpturi, bunătăți și invitați cunoscuți la poalele Munților Pădurea Craiului FRUNZULIȚĂ, IARBĂ DEASĂ. Organizatorii închid tabăra de sculptură printr-un festival, pentru a promova turistic comuna Căbești, una cu frumuseți naturale deosebite. În prima seară a evenimentului va concerta Subcarpați, o formație recunoscută pentru felul în care readuce în prim-plan folclorul, îmbinându-l cu sound-uri moderne (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu multe comune bihorene sunt recunoscute pentru evenimentele artistice pe care le găzduiesc. Căbești va ieși în curând din tipare, căci va găzdui o tabără națională de sculptură, ce se va încheia cu un festival deschis tuturor curioșilor, în Valea Dâlbii, zonă pitorească de unde începe un traseu turistic spectaculos.

Prima ediție a SculptFEST va avea loc în weekendul 6-7 august și va aduce în Căbești invitați ca Iarba Fiarelor și Subcarpați.

Arta pământului

Evenimentul este organizat de Primăria Căbești și de Asociația Orizont Verde, cu ajutorul unei co-finanțări asigurate de Ministerul Culturii. Tabăra Națională de Sculptură Căbești a primit numele „Între teluric și celest” și va avea loc în perioada 29 iulie - 7 august, reunind 10 artiști din Oradea, Beiuș, Roșia, Cluj-Napoca și Ploiești: Alexandra Niță-Pălcău, Mircea Niță, Marcel Slezinger, Dafina Bușu, Șerban Alexiu, Eugen Petri, Cătălin Iagăr, Sorina Iagăr, Angela Szabo și Dan Daniel.

Vreme de o săptămână, aceștia vor sculpta în diferite materiale sau vor lucra la creații inedite de land-art (adică proiecte artistice de mari dimensiuni, pe care artistul le realizează outdoor, folosindu-se de materiale date de natură). „Sculptorii vor lucra în marmură, alții în piatră, iar alții vor face lucrări de land-art din pământ, nuiele etc. Creațiile vor rămâne ale noastre, în comună. Ne dorim să continuăm proiectul și-n anii următori, fie cu sculpturi, fie cu picturi”, spune Corina Ene (foto), primarul din Căbești. Edilul își dorește ca în perspectivă comuna să aibă chiar un parc cu sculpturi de mari dimensiuni.

Cu expoziții

Tabăra de creație se va ține în aer liber, pe Valea Roșiei din Căbești, urmând ca la finalul săptămânii lucrările să poată fi admirate de orice curios într-o expoziție. În cadrul evenimentului, gazdele pregătesc și o altă expoziție, cu picturi și sculpturi, care va fi vernisată într-o clădire „în roșu” din comună, ce trebuia să fie cămin cultural.

Evenimentul de calibru național va fi închis printr-un festival, menit să îmbine arta cu relaxarea și cu distracția. Astfel, pe 6 și 7 august, Valea Dâlbii, o zonă frumoasă din comună, de unde începe un traseu turistic, va găzdui SculptFEST Căbești, cu concerte, activități pentru copii și multe food truckuri cu bunătăți.

Folcloru-i oxigen

Evenimentul va fi cu intrare liberă, deschiderea fiind programată pe 6 august, de la ora 12. Oaspeții vor putea alege vinuri de calitate (duse de ReWine), bere artizanală de diferite sortimente făcută chiar în Bihor, la Bers Nova, dar și tot soiul de mâncăruri cum ar fi păstrăvi și ciorbă de pitonci de la Păstrăvăria Șoimuș din Roșia sau burgeri și sarmale de la Muma Codrului (Colești).

În prima seară a SculptFEST, pe scena din Valea Dâlbii vor urca formațiile Iarba Fiarelor, ce cântă transylvanian folk, cu „hăulituri”, și Subcarpați, care îmbină cu mare priză la public folclorul românesc, muzica electronică și hip-hop-ul, cu convingerea că „folcloru-i oxigen pentru un popor asmatic”.

„Povestea ursului”

În ultima zi de festival, se vor organiza diferite activități pentru copii, cu animatori, urmate de „Povestea ursului”, o improvizație comico-muzicală semnată de bloggerul Ursit, de recitalurile Dafina & Maatul Paler și Chris Heart și de premierea artiștilor participanți la tabăra de sculptură.

Oaspeții SculptFEST sunt îndemnați să explorezele și frumusțile din Căbești, câteva dintre ele fiind declarate arii protejate de interes județean, de pildă un râu pietrificat. Cu alte cuvinte, bihorenii și nu doar ei au de ce se bucura la Căbești și-n zilele când pe scenă nu urcă Subcarpați...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON