URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Apocalipsa puilor: O măsură excesivă a autorităţilor a forţat trei fermieri din Bihor să ucidă 500.000 de pui de o zi (FOTO / VIDEO)

Apocalipsa puilor: O măsură excesivă a autorităţilor a forţat trei fermieri din Bihor să ucidă 500.000 de pui de o zi (FOTO / VIDEO) SUPRAVIEŢUITORII. După ce peste 400.000 pui au fost gazaţi cu dioxid de carbon într-o fermă din Aleşd şi în alte două din Vadu Crişului şi Călacea, alţi 400.000 de "frăţiori" de-ai lor aflaţi la incubat, sortiţi tot eutanasierii, au scăpat totuşi cu viaţă, putând fi livraţi crescătorilor 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imagini "virale" săptămâna trecută: în ferma unui producător bihorean de pui de o zi, cel mai mare din ţară, muncitorii, în loc să îngrijească fiinţele abia ieşite din găoace, le puneau cu sutele în saci de nailon şi le gazau cu dioxid de carbon, până nu se mai auzea niciun piuit.

Cauza exterminării? În scopul prevenirii răspândirii virusului gripei aviare H5N8 după depistarea unor focare în Mureş şi Covasna, o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă iniţiată de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare a suspendat pentru o lună comerţul cu păsări vii în toată ţara. Doar că măsura era şi contrară normelor europene, şi ineficientă: deşi producătorii români au fost blocaţi, crescătorii au putut cumpăra pui de import, cel mai aproape din Ungaria, ţară afectată mai grav de gripa aviară.

Reacţia crescătorilor a făcut ca radicala decizie să fie totuşi îndreptată, dar păgubiţii acuză autorităţile de abuz şi aşteaptă acum despăgubiri.

În blocaj

Şocanta filmare ce prezenta o parte din operaţiunile de eutanasiere a 413.652 pui a fost făcută publică de inginerul zootehnist Nagy Mihály, care deţine ferme de reproducţie şi 3 dintre cele 5 staţii de incubaţie din Bihor, fiind cel mai mare producător de pui de o zi independent din ţară, cu o capacitate anuală de 30 de milioane de capete, la egalitate cu colosul Transavia, care produce doar pentru propriile necesităţi.

"Decizia nr. 1 a CNSU a fost adoptată pe 7 mai, într-o vineri, seara la ora 18.30, şi a luat prin surprindere tot sectorul avicol", spune fermierul bihorean. Potrivit hotărârii semnate de preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, şi de secretarul de stat Bogdan Despescu din MAI, dată fiind depistarea unui focar la o fermă cu 180.000 păsări din Mureş şi apoi în 5 gospodării din acelaşi judeţ şi din Covasna, a fost instituită "suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României (de la puii de o zi până la păsări reformă), pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror alte activităţi de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei". 

Pe înţelesul tuturor, comerţul cu păsări vii către fermele mici şi aşa numitele exploataţii non-profesionale a fost blocat pentru o lună. Consecinţele? În toiul primăverii, când cumpără pui de o zi (de găină, curcă, raţă şi gâscă) şi păsări pre-crescute (până la 1,5 kg) pentru a le creşte, acestea nu au mai avut de unde să se aprovizioneze, producătorii fiind nevoiţi să-şi ucidă puii.

"Ne-a lovit puternic"

Incubarea puilor e o afacere care presupune investiţii mari, ce nu se amortizează peste noapte, iar decizia CNSU i-a destabilizat pe toţi întreprinzătorii din domeniu. "În toată ţara sunt 10 staţii de incubare şi toţi au avut de suferit", spune Nagy, care a investit milioane de euro, iar până pe 17 mai a suferit un prejudiciu direct de cel puţin 1,5 milioane lei. 

Ceilalţi doi actori bihoreni din domeniu, mai mici, au fost şi ei zdruncinaţi serios. "În aproape două săptămâni a trebuit să eutanasiem aproape 90.000 de pui", spune Maria Crăciun, administratorul PVM Trans, care deţine o staţie de incubare în Nojorid, cu o capacitate lunară de 624.000 pui, pierderea directă depăşind 100.000 lei. "Nu am mai putut livra la magazinele de specialitate, şi în Bihor sunt cam 2-3 în fiecare comună, de unde oamenii cumpără pentru a creşte păsări în gospodării".

Lehoczki Ferenc, administratorul Natiprem, care gestionează în Salonta o staţie de incubare cu o capacitate de 120.000 pui, afirmă că interdicţia de comercializare "ne-a lovit puternic", şi el fiind pus în situaţia de a ucide 10.000 de pui şi de a suferi, astfel, o pagubă directă de 30.000 lei. "Mie mi-a fost milă să-i omor şi i-am dat cadou la oameni", spune bărbatul.

Producătorii au avut şi pierderi indirecte, prin imposibilitatea de a vinde, odată cu puii, furajele necesare creşterii lor. "Nu am mai putut vinde furaje în valoare de 50.000 lei", afirmă Lehoczki. În cazul PVM Trans, pierderea la furaje încă n-a fost calculată, la fel şi în ce-l priveşte pe Nagy, care deţine cea mai mare firmă de profil din ţară. "Sunt cantităţi uriaşe, o mulţime de camioane care în mod normal ar fi mers către beneficiari", spune acesta. Pagubele sunt însă tot de ordinul milioanelor de lei şi li se adaugă şi altele, tot necalculate. "Din cauza interdicţiei de comercializare, nu am mai pus ouă la incubat", explica Nagy.

De contrabandă

Firmele sale au peste un milion de clienţi - ferme mari (mai ales în jurul Capitalei şi în Bărăgan), ferme mici şi aşa numitele exploataţii non-profesionale, adică gospodării individuale, care formează cea mai mare piaţă din România, absorbind anual peste 55 milioane pui de o zi, comercializarea către acestea fiind interzisă de CNSU. "Numai în Bihor mii de gospodării care cumpărau în fiecare primăvară sute de mii de pui de o zi au ajuns să nu mai aibă de unde să-i cumpere", spune Nagy. 

Previzibil, ca totdeauna în asemenea situaţii, în locul comerţului legal a înflorit cel la negru. În special în localităţile cele mai apropiate de graniţă din nordul şi sudul judeţului, oamenii au cumpărat pui de o zi aduşi fără acte din Ungaria. Cum se poate aşa ceva? Simplu, lămureşte Nagy: autorităţile sanitar veterinare nu pot controla decât operatorii atestaţi, aşa că o dubă cu pui poate intra în ţară fără control de specialitate. Urmarea e că, deşi în România gripa aviară nu bântuie, se aduc pui dintr-o ţară, precum Ungaria vecină, unde există zeci de focare. Cu riscurile aferente...

Ne-european

Fermierul bihorean a făcut publică lunea trecută o petiţie adresată conducerii ANSVSA, acuzând caracterul abuziv şi contrar normelor europene al Deciziei CNSU şi solicitând revocarea interdicţiilor. "Regulamentul 687/CE/2020 privind gestionarea focarelor de gripă aviară a fost încălcat flagrant. Acesta prevede ca în cazul unor focare de gripă aviară autorităţile sanitar-veterinare să ia măsuri pentru izolarea lor, pentru interzicerea intrării şi ieşirii păsărilor din fermele infectate, a procesării păsărilor bolnave, pentru eutanasierea lor şi distrugerea cadavrelor. În niciun caz să blocheze comercializarea păsărilor sănătoase".

Potrivit Regulamentului, autorităţile trebuie să instituie în jurul focarelor o zonă de protecţie de 3 kilometri şi zone de supraveghere pe o rază de 10 km. "La noi, au transformat toată ţara în focar, deşi probleme există doar punctual în două judeţe", explica Nagy BIHOREANULUI. "În Ungaria, în Polonia, în Germania sunt sute de focare. Acolo le-au izolat, nu au pus întreaga ţară sub interdicţii de comercializare".

La loc comanda

Alături de medicul veterinar Teofil Tăşădan, reprezentant al Uniunii Naţionale a Crescătorilor din România, fermierul a participat miercurea trecută la audierea şefului ANSVSA în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, sperând ca Decizia CNSU să fie revocată. "Audierea a durat până spre seară, timp în care au fost explicate consecinţele deciziei CNSU, dar s-a încheiat fără promisiunea anulării ei", a povestit Nagy.

A doua zi, însă, pe 19 mai, surpriză: CNSU a emis Decizia 2/2021, conform căreia operatorii autorizaţi au primit permisiunea de comercializare a puilor de o zi şi pre-crescuţi, "cu respectarea obligaţiilor de supraveghere, prevenţie, control şi depistare a bolilor de către DSVSA", noul act invocând de data aceasta cadrul legislativ european, ignorat la luarea deciziei iniţiale şi "descoperit" între timp. 

"Dacă crescătorii de păsări nu ar fi avut nicio reacţie, nu s-ar fi obţinut această victorie. Problema este, acum, cine va plăti pagubele", spune fermierul bihorean, păţit şi la precedentul val de gripă aviară, din 2006, când în România au fost sacrificate milioane de păsări, iar el a înregistrat un prejudiciu de 130.000 euro, nerecuperat. "Atunci nu eram în UE, acum norocul nostru este că suntem", zice Nagy, hotărât ca, dacă statul nu-l va despăgubi, să iniţieze un proces pentru a-l obliga. Dar oare răspunde cineva?


EXECUTAREA!
"O măsură de prevenire"

Solicitat de BIHOREANUL să spună dacă Decizia 1/2021 a CNSU era justă sau contrară legislaţiei europene, directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Moţoc (foto), s-a ferit să critice conducerea ANSVSA, subliniind doar că era obligat să pună în executare hotărârea. 

"Nu pot să fac aprecieri de vreme ce decizia a fost adoptată, ea este o măsură de prevenire a extinderii gripei aviare în România, inclusiv în Bihor. Nu avem ce comenta, trebuie s-o punem în practică", spunea Moţoc luni. Joi, după adoptarea Deciziei 2/2021, şeful DSVSA Bihor a ţinut să anunţe că a pus-o în executare la fel de prompt, instituţia începând să emită în aceeaşi zi avize inclusiv pentru comercializarea în alte judeţe. 

Atenţie, imagini care vă pot afecta emoţional!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sacrificiu
Ma tot intreb cand deciziile vor fi luate de profesionisti adevarati si nu de marionete politice puse in functii pe care nu le pot duce? Felicitari d-lui Nagy pentru demers! Cam asa ar trebui sa faca toti cei care se simt abuzati de deciziile injuste ale acestor nestiutori.
Postat 25 Mai 2021, 11:31 de Socrate
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON