Comunicat de presă
Data: octombrie 2023
Anunț finalizare proiect „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale în comuna Tinca, județul Bihor”
Comuna Tinca, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale în comuna Tinca, județul Bihor”, cod MySMIS 121604. Proiectul a fost finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 Investitiile in educatie și formare, inclusiv in formare profesionala, pentru dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare, proiectul fiind incadrat in Obiectivul Specific 10.1 Cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului. Perioada de implementare a proiectului este 22.02.2018 – 31.10.2023.
Valoarea totală a proiectului este de 3.601.991,37 lei, din care 3.008.034,91 lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR.
Obiectivul general al investiției care s-a atins prin implementarea acestui proiect este creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copiii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului în comuna Tinca, județul Bihor.
Obiective specifice îndeplinite:
Obiectivul specific 1: S-a reabilitat corpul C1 și s-au asigurat dotările specifice funcțiunii propuse in care se desfasoara procesul educational al claselor I – IV, inclusiv nivelul clasei pregatitoare in cadrul Scolii Primare Tinca. Acesta reprezinta infrastructura educationala a claselor primare din localitatea Tinca. Suprafata desfasurata a C1 reabilită este de 1063 mp. Clădire s-a dotat cu mobilier școlar și echipament IT.
Obiectivul specific 2: S-au demolat anexele C2 si C3 și s-a construit un nou corp de cladire avand suprafata propusa de 79 mp, având rolul de a adăposti spatiile tehnice, respectiv centrala termica si depozitul pentru lemne. In vederea utilizarii eficiente a resurselor, apa calda menajera este produsa atat prin utilizarea biomasei, cat si prin utilizarea energiei electrice.
Obiectivul specific 3: S-a realizat lucrări si acțiuni pentru refacerea cadrului natural dupa terminarea lucrarilor prin amenajarea spatiilor verzi si plantarea copacilor pe o suprafata desfasurata de 70 mp. Pentru a creste atat bunastarea generala, cat si calitatea aerului au fost propusa prin insamantarea unui nou gazon si plantarea arborilor: pini pitici.
Obiectivul specific 4: Obiectul conex: s-a reamenajat incinta școlii, compusa din alei pavate si curte interioara, instalatii electrice exterioare si imprejmuire. S-a refăcut imbracamintea existentă prin realizarea accesului carosabil, alei pavate si curte interioara pe o suprafata totala de 585 mp, imprejmuirea incintei in lungime de 52 ml si asigurarea iluminatului exterior cu 4 stalpi cu panou solar fotovoltaic care utilizeaza doar resurse regenerabile, totodata reducand la zero cheltuielie de utilizare cu iluminatul perimetral.
Rezultatele proiectului:
- Reabilitarea și dotarea infrastructurii educaționale pentru învățământul general obligatoriu (școală I-IV, inclusiv nivelul clasei pregătitoare) în localitatea Tinca;
- Realizarea condițiilor pentru o educație de calitate pentru 234 elevi participanți la procesul educațional.
Impactul investiției la nivelul comunei Tinca se reliefează prin creșterea calității educației prin asigurarea bazei materiale pentru desfășurarea procesului educațional la nivelul claselor I-IV, inclusiv nivelul clasa pregătitoare în localitatea Tinca. De asemenea, s-au creat facilitățile necesare, spații și dotări, inclusiv pentru programul „Step by Step” și s-a ridicat gradul de accesibilitate la procesul de învățământ al persoanelor cu dizabilități, atât in ceea ce privește elevii, cat si corpul didactic întrucât în vederea accesului la etajele superioare s-a achiziționat un lift pe șenile special pentru transportul scaunelor cu rotile pe scări, iar in vederea creșteri gradului de informare și comunicare s-au montat plăcuțe informative cu gravuri în relief pentru fiecare încăpere și s-a achiziționat o imprimantă Braille în vederea transmiterii informațiilor către persoane cu deficit vizual.
Date de contact beneficiar:
Localitatea Tinca, str. Armatei Române, nr. 2, județul Bihor, cod postal 417595
Tel . / Fax 0259.310.073
e-mail: primaria.tinca@cjbihor.ro
(anunț publicitar)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.