URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2023, 12:31

Angajații Casei de Pensii Bihor suspendă luni greva generală. Premierul Ciolacu a promis creșteri salariale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care cer recalcularea pensiilor, vor să cumpere vechime în muncă ori au orice alte probleme de rezolvat la Casa Județeană de Pensii vor putea beneficia de serviciile instituției, din nou, cel puțin o zi, lunea viitoare.

Funcționarii vor suspenda greva generală declanșată luni în urma unei întâlniri a sindicaliștilor din instituțiile subordonate Ministerului Muncii cu premierul Marcel Ciolacu, în cadrul căreia acesta a promis creșteri salariale de până la 1.500 lei cu începere din prima zi a anului următor.

Pauză de la grevă

„Luni, 3 decembrie, vom relua activitatea obișnuită prin suspendarea grevei generale”, a declarat joi BIHOREANULUI liderul sindical al angajaților Casei Județene de Pensii, Adrian Bereș, la o zi după întâlnirea dintre șeful Guvernului și reprezentanții sindicatelor din instituțiile ce activează în cadrul Ministerului Muncii, în frunte cu șeful Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

„Potrivit legii, pentru că vor avea loc negocieri cu ministrul Muncii în baza discuțiilor cu premierul, vom suspenda greva, astfel că vom respecta programul obișnuit de lucru, inclusiv cu publicul, începând cu ora 8.00 dimineața”, a precizat Adrian Bereș.

Acesta a adăugat că, în funcție de rezultatul concret al discuțiilor cu ministrul Simona Bucura Oprescu, sindicaliștii fie vor înceta cu totul greva, dacă se va ajunge la „soluții concrete pentru satisfacerea revendicărilor”, fie o vor relua de marți, în cazul contrar.

Promisiunile lui Ciolacu

Potrivit liderului BNS, Dumitru Costin, la întâlnirea de miercuri a sindicaliștilor cu premierul Ciolacu, acesta a promis că, printr-o Ordonanță de Urgență care va fi inițiată zilele următoare de Ministerul Muncii, angajații Caselor Județene de Pensii vor avea, de la 1 ianuarie 2024, majorări salariale între 330 și 1.500 lei.

„În urma discuțiilor avute s-a ajuns la un acord în ceea ce privește alinierea salarizării angajaților din Casele Județene de Pensii la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice. Rezolvarea inechităților salariale din prezent va aduce creșteri cuprinse între 330 lei și 1.500 lei net pentru aproximativ 3.000 de salariați. Veniturile acestora ar urma să fie majorate de la 1 ianuarie 2024. Această soluție va fi inclusă într-o Ordonanță de Urgență. Protestul angajaților din casele de pensii se suspendă”, a comunicat miercuri seară BNS.

De ce au intrat în grevă?

Angajații CJP Bihor au salarii medii de 4.000-4.200 lei, iar după ce în cursul lunii octombrie au desfășurat „proteste spontane” cu încetarea lucrului timp de o oră zilnic, de luni, 27 noiembrie, au intrat în grevă generală, cerând alinierea veniturilor lor la cele ale funcționarilor din alte instituții, care sunt mai mari.

De asemenea, salariații din Casele Județene de Pensii, care în timpul grevei generale au preluat doar dosarele noi de pensionare, au reclamat supraîncărcarea și dotarea neadecvată cu instrumente de lucru, arătând, de pildă, că lucrează cu programe informatice vechi și sunt nevoiți să-și ia de lucru și acasă, după orele de program.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lasa-i dracu' pe ciuca si ciolacu
Angajativa in Primaria Oradea. De la 15.000 in sus. https://www.oradea.ro/fisiere/pagini_fisiere/145/drepturi%20salariale%20publicare%20site%20%2030.09.2023.pdf
Postat 30 Noiembrie 2023, 12:53 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON