URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2023, 22:10

Ambasadorul României în Spania, bihoreanul George Bologan, s-a întâlnit cu Regele Felipe: „A transmis prețuirea față de comunitatea românească” (FOTO)

Ambasadorul României în Spania, bihoreanul George Bologan, s-a întâlnit cu Regele Felipe: „A transmis prețuirea față de comunitatea românească” (FOTO) (sursa fotografiilor: Ambasada României în Spania / Embajada de Rumanía en España / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ambasadorul României în Spania, bihoreanul George Bologan, a participat miercuri la întâlnirea de Anul Nou a Regelui Felipe al VI-lea și Reginei Letizia cu reprezentanții corpului diplomatic acreditat în Regatul Spaniei.

Cu această ocazie, suveranul „a transmis salutul și prețuirea domniei sale față de comunitatea românească din Spania”, potrivit unei informări făcute de Ambasada României. 

„În cadrul recepției organizate cu aceeași ocazie, mesaje de apreciere față de românii din Spania și satisfacție pentru organizarea primei ședințe comune de guvern dintre România și Regatul Spaniei, precum și legitimitatea dezideratului țării noastre de a fi admisă în Schengen au fost transmise ambasadorului României de președintele Guvernului spaniol, Pedro Sánchez, și de către ministrul afacerilor externe, José Manuel Albares, reconfirmând relația excelentă dintre țările noastre”, se arată în aceeași informare.

Evenimentul a avut loc în data de 25 ianuarie 2023 la Palatul Regal din Madrid. Au participat 126 de ambasadori și peste 40 de organizații internaționale acreditate în Peninsula Iberică. Cu această ocazie au fost subliniate principalele linii de politică externă ale Regatului Spaniei „într-o perioadă în care, după Summit-ul NATO din 2022 și în perspectiva viitoarei președinții la Consiliul UE (al doilea semestru din anul acesta), Madridul se află în prim-planul scenei politice internaționale”.

„În discursul oficial, regele Felipe al VI-lea a abordat principalele provocări geopolitice și invazia Ucrainei, pentru care a reiterat sprijinul în spiritul NATO. Regele a salutat răspunsul rapid și intransigent al partenerilor și aliaților din UE și NATO în actualul context și a făcut apel la unitate și solidaritate, îndemnând reprezentanții comunității internaționale să conlucreze pentru o ordine internațională pacifică”, se mai arată în comunicatul Ambasadei României în Spania.

Originar din comuna Sânmartin (localitatea Haieu), George Bologan a fost numit pe 1 martie 2022 ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Spaniei, cu reşedinţa la Madrid, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Bihoreanul George Bologan, ambasador al României în Italia, Malta şi San Marino din 2016, fusese rechemat în ţară în noiembrie 2021, după ce i-a expirat mandatul. 

Bihoreanul George Bologan s-a întâlnit cu Regel Felipe VI și în luna mai a anului trecut, când i-a înmânat scrisoarea de acreditare în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Spaniei. 

Ceremonia prezentării scrisorilor a avut loc într-un cadru solemn consacrat în secolul al XVIII-lea. Ambasadorul României a sosit la palatul regal din Madrid într-o caleaşcă bogat ornată, precedat de călăreţi în uniforme militare de epocă. Alaiul a fost întâmpinat cu intonarea Imnului României.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON