URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iunie 2011, 10:28

Ajutor pentru un campion! (FOTO)

Ajutor pentru un campion! (FOTO) PUNE-I LA PĂMÂNT! Antrenamentele luptătorului Iulian Ciuta (în echipament albastru) nu sunt deloc uşoare. Indiferent că e zi de şcoală sau vacanţă, sportivul petrece ore în şir în sala de lupte, încercând să-şi învingă adversarul
Ajutor pentru un campion! (FOTO) Ajutor pentru un campion!
Ajutor pentru un campion! (FOTO) Ajutor pentru un campion!
Ajutor pentru un campion! (FOTO) Ajutor pentru un campion!
Ajutor pentru un campion! (FOTO) Ajutor pentru un campion!
Ajutor pentru un campion! (FOTO) Ajutor pentru un campion!
Ajutor pentru un campion! (FOTO) Ajutor pentru un campion!
Ajutor pentru un campion! (FOTO) Ajutor pentru un campion!
Ajutor pentru un campion! (FOTO) Ajutor pentru un campion!
Ajutor pentru un campion! (FOTO) Ajutor pentru un campion!
Ajutor pentru un campion! (FOTO) Ajutor pentru un campion!
Ajutor pentru un campion! (FOTO) Ajutor pentru un campion!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe când avea 12 ani, Iulian s-a decis să înceapă un sport de performanţă. Spre deosebire de alţi copii de vârsta lui, ideea de a ajunge un fotbalist celebru nu i-a surâs deloc. Nici handbalul sau baschetul nu l-au atras. Când s-a gândit la lupte, însă, ochii i-au sclipit instantaneu!

De atunci, puştiul se antrenează zi de zi în stilul de luptă practicat şi în antichitate de greci şi romani, iar rezultatele încep să se vadă. A devenit campion naţional, dovedind că este cel mai bun luptător din ţară dintre cei de-o seamă cu el. Nu peste mult timp, ar trebui să meargă la Campionatul European, însă nu e sigur că va ajunge acolo. Federaţia Română de Lupte nu-i dă niciun leu pentru a se înscrie. Iar talentul singur nu-i ajunge...

Partener de bază

Iulian s-a apucat de lupte greco-romane pe când era în clasa a VI-a, la Liceul cu Program Sportiv Bihorul, unde este şi elev. "E un sport mai băieţesc", explică puştiul ce l-a atras la lupte. Acum are 15 ani şi e ferm convins că a făcut alegerea bună. "Îmi place să mă lupt mai mult decât orice", zice sportivul.

07 andrei bala.jpgÎn fiecare zi, stă ore în şir în sala de lupte şi, sub privirea exigentă a antrenorului său, Nelu Pop, se pregăteşte pentru a fi cel mai bun. Andrei Bala (foto), un alt luptător, e partenerul său de exerciţii de mai bine de un an, iar rolul său e foarte important. Dacă partenerul de antrenament al unui luptător e unul uşor de învins, sportivul nu face performanţă. Andrei, însă, e şi el un luptător foarte bun, aşa că duo-ul este unul de succes.

Dulce răzbunare

07 campion.jpgÎn doi ani, Iulian şi-a perfecţionat mult stilul de luptă. Anul trecut a participat pentru prima oară la un concurs naţional şi s-a întors victorios, cu medalia de bronz. Anul acesta, în primăvară, a repetat figura la un alt concurs şcolar, unde a ocupat tot poziţia a treia.

Între 11 şi 12 iunie, orădeanul a mers la Piatra Neamţ, la Campionatul Naţional de lupte greco-romane. La categoria sa, 46 de kilograme, a avut patru meciuri. "Primele două au fost mai grele şi m-au obosit", povesteşte elevul. Însă şi-a păstrat tonusul, şi-a adunat energia şi le-a câştigat pe toate, într-o singură zi!

Cea mai mare bucurie a simţit-o la finele ultimului meci, când a învins un luptător din Bacău, acelaşi în faţa căruia pierduse la concursul din primăvară. A văzut, astfel, şi el cum e gustul dulce al răzbunării...

De unde bani?

07 nelu pop.jpgÎntors cu medalia de aur acasă, Iulian şi-a cules laurii. "Toată lumea m-a felicitat. Până şi directorul şcolii", povesteşte adolescentul, fericit. Şi antrenorul său e foarte mulţumit de rezultat. "Am dovedit iar că la Oradea se face performanţă în lupte", zice Nelu Pop (foto).

Greul, însă, abia începe. Proaspătul campion naţional ar trebui să reprezinte în august România la Campionatul European din Polonia, dar şansele lui să ajungă acolo sunt, deocamdată, egale cu zero. "800 de euro costă taxele de înscriere, drumul, cazarea şi masa, şi 2.800 de lei stagiul de pregătire de la Piatra Neamţ", explică antrenorul. În total, circa 1.500 de euro. Bani pe care nici Iulian, nici Liceul Sportiv nu-i au.

Ultima speranţă

Antrenorul a încercat să obţină banii de la Federaţia Română de Lupte, dar n-a avut noroc. "Federaţia organizează în toamnă Campionatul Mondial de lupte pentru juniori şi mi-au spus că nu mai au bani să dea şi sportivilor", zice cu năduf Pop. Nici de la Primărie nu are prea mari aşteptări. "De ani de zile se investeşte în sporturi în care nu facem performanţă. Dar unde sunt rezultate, nu se dă nimic", constată antrenorul.

Aşa că singura speranţă au rămas sponsorii privaţi. "Discutăm cu nişte firme, însă n-avem nimic concret", zice antrenorul, sperând că, măcar din patriotism local, dacă nu din dragoste pentru sport, vreun afacerist orădean îl va sprijini, totuşi, pe Iulian. Pentru că, oricât de bun ar fi, tânărul campion nu poate înfrânge de unul singur şi hopurile financiare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pentru Oradea!
Imi pare rau de aceasta situatie. Stiu ca o perere de rau nu fol la mai nimic. Dar sper sa dati peste cineva care vrea sa faca o astfe de investie inteleapta! Felicitari si pentru articol!
Postat 26 Iunie 2011, 12:52 de Pentru Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON