URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
06 Noiembrie 2012, 12:27

Ai reciclat, ai câştigat! RER Ecologic Service va premia orădenii "prinşi" că respectă regulile de colectare selectivă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Colectarea selectivă a deşeurilor nu mai este doar un moft "occidental", ci - de ceva timp - o îndatorire cetăţenească inclusiv pentru orădeni. Iar asta pentru că fiecare locuitor al oraşului trebuie să adune separat deşeurile menajere de cele ce pot fi valorificate şi să le arunce în recipientele specifice fiecărei categorii.

Pentru a răsplăti efortul celor care strâng corect deşeurile reciclabile în vederea revalorificării, operatorul licenţiat de salubritate al oraşului, RER Ecologic Service, demarează o campanie prin care va premia cetăţenii "prinşi" că aruncă reciclabile în igluuri ori în recipiente cu capac galben, destinate exclusiv colectării fracţiei uscate.

Simplu ca "Bună ziua"!

Pe 12 noiembrie, societatea locală de salubritate dă startul unei campanii inedite: "RER te premiază dacă te surprinde reciclând". Aşa cum sugerează şi denumirea, până la finalul anului vor fi recompensaţi de angajaţi ai RER Ecologic Service orădenii care vor fi surprinşi că depun deşeurile reciclabile în recipientele anume destinate acestui lucru, adică fie în igluuri (containerele de tip clopot), fie în containerele cu capac galben din jurul blocurilor.

Zi de zi, o echipă mobilă a companiei va patrula prin oraş, în căutarea orădenilor cu simţ civic şi responsabili faţă de mediul înconjurător. Cei surprinşi "în flagrant" vor fi premiaţi cu diferite obiecte, realizate, cum altfel, din materiale reciclate.

Colectare corectă

Pentru a ajunge să fie premiaţi, orădenii nu trebuie să facă decât ceea ce operatorul şi municipalitatea îi îndeamnă deja de ceva timp: să respecte sistemul de colectare selectivă implementat în întreg oraşul. Asta presupune ca fiecare cetăţean să adune separat deşeurile menajere de cele reciclabile (cunoscute şi sub denumirea de fracţie uscată), iar apoi să le depună în recipientele specifice: containerele cu capac galben ori cele 650 de igluuri în trei culori, amplasate în întreg oraşul. Reuşita sistemului de colectare diferenţiată este asigurată şi de modul în care sunt aruncate deşeurile reciclabile. De pildă, PET-urile ori dozele trebuie strivite, aşa încât utilajele de salubritate să nu transporte aer la staţia de sortare. Orădenii care vor să câştige premiile RER ar trebui să ţină cont şi de acest lucru.

Operatorul de salubritate a pregătit o campanie aparte şi pentru cei mai mici dintre locuitorii oraşului. În luna decembrie, elevii din şcolile orădene vor fi provocaţi de RER Ecologic Service să realizeze cele mai frumoase decoraţii specifice sărbătorilor de iarnă, urmând ca lucrările să fie expuse într-o expoziţie cu vânzare.

Mulţumiri şi încurajări

Scopul campaniilor RER e unul dublu. "Pe de-o parte, ne dorim să le arătăm celor care au înţeles rolul important al colectării selective şi al reciclării că le mulţumim pentru micul efort pe care îl fac. Pe de altă parte, vrem şi să stimulăm orădenii care încă nu respectă colectarea selectivă să pre-colecteze separat deşeurile şi să le arunce ca atare, deoarece colectarea reciclabilelor e un gest nu doar impus de legislaţia în vigoare, ci şi responsabil faţă de mediul înconjurător", explică directorul marketing-economic al RER Ecologic Service, Gabriela Mălinaş.

Cu alte cuvine, măruntul gest de a colecta separat deşeurile ce pot fi valorificate are rezultate mari. Şi poate că responsabilitatea faţă de mediu nu îşi arată foarte uşor efectele, dar în mod cert iresponsabilitatea o simţim cu toţii...


ŞTIAŢI CĂ...?
Azi PET, mâine tricou!

Reciclarea hârtiei presupune un consum mai mic de energie şi apă decât fabricarea hârtiei.

PET-urile nu se biodegradează complet niciodată; se descompun în granule care sunt mâncate de peşti, păsări sau viermi.

Reciclarea a şase bucăţi de PET-uri asigură materia primă necesară pentru confecţionarea unui tricou.

Un funcţionar aruncă anual la gunoi între 55 şi 70 de kilograme de hârtie.

Reciclarea unei tone de hârtie salvează 17 copaci, care pot absorbi aproximativ 115 kilograme de dioxid de carbon pe an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
rer si colectare comuna pardon selectiva
CE NESIMTIRE! RER UL ASA DE OBRAZNIC E, CA NU MAI POT DE RAS. CHIAR EI FAC CAMPANIE PT. COLECTARE SELECTIVA? CHIAR EI AMESTECA GUNOIUL IMPREUNA CU CEL SELECTIV!!!
Postat 07 Noiembrie 2012, 19:59 de elisabeth
Ce ziceți de adunarea gunoiului zilnic?
Toată vara gunoaiele s-au colectat pe la 2 sau 3 după-amiază (o dată pe săptămână), după ce fermentau bine în căldura verii!!!! Suntem fericiți că din sumele grase pe care le plătim RER-ului, avem putrător de cu vânt, care mai și candidează! Minciuna este cea mai veche meserie din lume! Ce-ar fi dacă am avea o firmă concurentă? Am avea prețuri mai mici și servicii mai bune:))))
Postat 06 Noiembrie 2012, 17:18 de candidatul vlad
rer
ca d obicei cei care locuesc in case....primesc peste ochi,la fel ca si cu izolarea blocurilor,ei au primit ajutoare pt a le izola cei de la case...au primit impozite...pt absolut totul!!!iar adi asta pt tine,tu stii ca ei cit cistiga dupa aceste reciclari???nu cistigi tu atita intr-un an cu toata familia(ma rog daca nu esti politician) cit ei intr-o zii!!!
Postat 06 Noiembrie 2012, 17:15 de pip
asta da
asta da, bun concurs, imi place cum gandesc cei de la rer mai nou ;)
Postat 06 Noiembrie 2012, 14:22 de adrian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON