URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2023, 13:00

Agenda distracției: Care sunt evenimentele anului 2023 în Oradea, de la Street Food Festival la TIFF și Oradea FestiFall

Agenda distracției: Care sunt evenimentele anului 2023 în Oradea, de la Street Food Festival la TIFF și Oradea FestiFall MELODII ESTIVALE. După o primă ediție apreciată, cu operă, flamenco și o seară Charlie Chaplin, festivalul Sounds of Oradea va continua vara aceasta (foto: SO Festival)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu bine a trecut Blue Monday că a venit vremea geroasă și, chiar dacă n-au prea avut parte de zăpadă, nu puțini sunt cei care sunt gata să uite de iarnă... 

Cu gândul la zile mai calde, cu energie și culoare, BIHOREANUL vă prezintă evenimentele din agenda publică a Oradiei în 2023. Planurile nu sună rău și cuprind manifestări care să placă atât copiilor, cât și celor mari...

Paște la Cetate 

Bugetul Asociației pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune (APTOR sau Visit Oradea) include 6,9 milioane lei (circa 1,4 milioane euro) pentru organizarea unor evenimente de amploare, unele reluate, altele noi. 

Primul mare eveniment din Oradea este Târgul de Paști (7-17 aprilie), programat în Cetatea împodobită de primăvară și comercianți care vor umple standurile cu produse specifice. Între 17 și 22 aprilie, APTOR va co-organiza alături de Universitatea din Oradea o competiție internațională de robotică, Robotics Championship, în cadrul căreia vor putea fi descoperite inovații în domeniu. 

De asemenea, pentru a fi marcată ziua eliberării Oradiei de sub regimul bolșevic al lui Bela Kun (20 aprilie 1919), în Piața Unirii se va organiza o nouă ediție a spectacolului „Oradea ne unește”, cu folclor în repertoriu. 

Festival cu... aromă  

În luna mai, APTOR va co-organiza o nouă ediție a Târgului Gaudeamus (10-14 mai), una a Conferințelor Dilema Veche (12-14 mai) - eveniment ce i-a avut printre oaspeți în 2022 pe Marcel Iureș, George Banu și Daniel David, și Festum Varadinum (19-21 mai).

La finalul lunii (26-28 mai), fortăreața va găzdui, în premieră, un festival internațional de cafea de specialitate, cu degustări și alte atracții. „Există o piață de iubitori și cunoscători de cafea în Oradea, iar asta se vede și în numărul de cafenele și în ofertele acestora. Vor fi workshop-uri, concursuri de barista, tasting de cafea și altele”, spune Alexandru Chira (foto), directorul APTOR. 

Sunete noi... 

Luna iunie aduce și ea numeroase evenimente. În prima zi, în Cetate, vor fi sărbătoriți copiii, cu personaje de poveste și ateliere. Apoi, pe 3 iunie, orădenii vor putea asista la o competiție specială, a vatmanilor, care se vor întrece în probe specifice. 

Pe 6 iunie, persoane cu nevoi speciale vor defila din nou pe un podium în Piața Unirii în cadrul galei „Atipic Beauty”, iar pe 12 și 13 iunie va fi marcată din nou Ziua Mondială Art Nouveau. Cum anume nu s-a dezvăluit încă; cert este că în anii trecuți evenimentul a adus culoare în orașul de pe Crișul Repede, cu proiecții de tip video-mapping, cu personaje fantastice, dar și cu spectacole cu operă și balet. 

În 16-18 iunie se va ține ediția a doua a Sounds of Oradea. Coordonată de dirijorul David Giménez Carreras, ediția inaugurală a avut o seară dedicată muzicii lui Charlie Chaplin, una de flamenco autentic și una cu operă și musical, invitat special fiind tenorul Charles Castronovo. Ediția 2023 se va întinde pe trei zile, iar spectacolele vor avea loc în Piața Unirii, la Basilica Romano-Catolică și la Teatrul Regina Maria. Printre ele, o gală de operă și un concert cu doi pianiști.

Invitație la reverie 

Sunt programate apoi în Cetate Zilele Sfântului Ladislau (19-25 iunie), urmate de Street Food Festival (29 iunie - 2 iulie). Între 7 și 9 iunie, fortăreața va găzdui o nouă incursiune în timpuri apuse, cu prilejul clasicului deja Festival Medieval, cu cavaleri, luptători, meșteri și domnițe. 

În sezonul estival, APTOR va încerca să populeze Cetatea și cu seria de evenimente „Fortress Day Dreaming”, adică „reverie în fortăreață” (14-16 iulie, 28-30 iulie și 4-6 august). „Sunt niște evenimente mai mici, cu DJ, ateliere pentru copii, standuri cu cafele, menite să animeze Cetatea”, a explicat Chira. 

Pentru luna iulie, APTOR propune un alt proiect nou, numit Oradea Arts Festival (14-30 iulie), în cadrul căruia artiști locali și nu numai își vor expune lucrările în puncte importante din urbe.

FestiFall se extinde

După o pauză de câțiva ani, va fi reluat evenimentul Oradea Summer Film (16-20 august), în șanțul Cetății, filmele fiind alese de o tânără regizoare orădeancă, Cristina Haneș, premiată la Festivalul de la Locarno. 

Între 18 și 20 august se va desfășura o nouă ediție a Carnavalului Florilor, cu care alegorice din Debrețin, iar în septembrie sunt programate Zilele Culturii Iudaice (1-3) și Zilele Culturii Slovace (15-17). Începutul lunii octombrie va aduce o nouă ediție a TIFF Oradea (5-8), care se vrea mai amplă decât precedentele, iar între 12 și 15 octombrie se va desfășura festivalul cel mare al orașului: Oradea FestiFall, care va ocupa nu doar piețele Unirii și Ferdinand, ci, în premieră, și zona pietonală Libertății. 

În noiembrie urmează o nouă ediție a OraJazz (17-19), fiindcă cea de anul trecut s-a bucurat de succes, iar târgul de Crăciun din acest an este programat să dureze o lună (26 noiembrie - 26 decembrie). O ofertă bogată, deci. Rămâne doar de văzut cum va fi pusă-n practică...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON