URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2022, 08:02

Adio, pieţe! În timp ce Primăria închide pieţele din oraş, orădenii merg să cumpere fructe şi legume din Paleu (FOTO / VIDEO)

Adio, pieţe! În timp ce Primăria închide pieţele din oraş, orădenii merg să cumpere fructe şi legume din Paleu (FOTO / VIDEO) ALŢII POT. În timp ce municipalitatea orădeană desfiinţează Piaţa Nufărul ca nerentabilă, producătorii de legume şi fructe care vindeau în Oradea se refugiază în... Paleu (foto). "În oraş era deja prea scump şi nu mai puteam vinde de comercianţi. Când ne-am mutat aici, au venit după noi şi cumpărătorii", spune o agricultoare din Paleu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost şase, acum sunt patru şi, probabil, vor rămâne două. După piaţa Velenţa, desfiinţată în 2017, a urmat în 2019 cea din Ioşia, iar anul acesta va fi demolată cea din Nufărul.

"Oradea nu poate duce mai mult. Până la urmă vor rămâne probabil doar piaţa Rogerius, cel mai bine ancorată, şi piaţa Cetate, care va fi modernizată. Piaţa Decebal va funcţiona, eventual, restrânsă la parterul unei construcţii", spune directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica. În goana după profit, municipalitatea şi-a stricat singură pieţele agroalimentare!

Din piaţă, parcare!

Florin Birta, primar OradeaLa propunerea primarului Florin Birta (foto), Consiliul Local a aprobat anul trecut, în Ajunul Crăciunului, dezafectarea pieţei Nufărul. Aceasta va fi demolată pentru a face loc unei parcări cu patru etaje şi 335 de locuri, iar la parter spaţii comerciale. "Se impune construirea parcării, având în vedere că reabilitarea bulevardelor Nufărul - Cantemir se va face cu desfiinţarea a peste 250 de locuri de parcare din zonă", spune edilul.

Lucrarea, estimată la 26,5 milioane lei, ar putea începe cel târziu în 2023, dar primarul nu e foarte convins că parterul va avea destinaţie de piaţă. "Vom decide ulterior cine va ocupa acel spaţiu", zice el, rezervat. Iar după exemplul fostei pieţe Ioşia, ar putea fi un supermarket...

"ADP-ul se gândeşte doar la el"

Vestea desfiinţării pieţei i-a surprins pe locuitorii zonei. "Nufărul e un cartier mare. Va fi foarte greu, mai ales pentru bătrâni, să meargă până la piaţa Cetate", spune unul dintre ei. Oamenii sunt supăraţi. "Aici găseam pâine de casă, brânză şi carne de la producători, legume mai bune decât din magazin", zice altul.

Cei mai şocaţi au fost comercianţii. "Nu ne-a întrebat nimeni nimic. Am aflat din ziare că ne închid şi că 30 de persoane o să ne pierdem locurile de muncă", se plânge o femeie.

Vânzătorii aveau o bănuială. După modernizările din 2016, în valoare de circa 500.000 lei, ADP şi-a luat mâna de pe piaţă. "Iarna sunt -10˚C în piaţă, iar vara +40˚C. După incendiul din piaţa Cetate, ADP ne-a lăsat o singură priză, aşa că, dacă se goleşte cântarul, stai la coadă ca să-l încarci, iar mai nou ne-au lăsat fără apă de câteva zile", povesteşte o vânzătoare.

"ADP se gândeşte doar la ea, nu la cei din cartier sau la noi. O să demoleze piaţa, fac o parcare şi închiriază parterul unui hypermarket care plăteşte mult mai mult ca noi, că aici e autogara şi este vad", spune un comerciant.

parcare Nufărul

Mai scump ca în mall

Municipalitatea orădeană a distrus pieţele din lăcomie. Pentru că şefii din Primărie îi evaluează după profitul realizat, managerii societăţilor subordonate tratează şi serviciile publice ca pe o afacere. În ce priveşte pieţele, creşterea veniturilor a devenit, aşadar, mai importantă decât asigurarea orădenilor cu legume şi fructe proaspete, de la producători.

Pieţele au încheiat ultimii ani cu un profit de câte jumătate de milion de lei, cu preţul îndepărtării fermierilor. "Ca să ai masă în piaţă, plăteşti 250 lei pe lună. Dacă nu vii în fiecare zi - că tu, ca producător, ai marfă doar o jumătate de an - plăteşti 150 lei pe lună, ca să nu o pierzi. E foarte mult, că fiecare masă e împărţită la doi, iar ţie îţi vine cam un metru pătrat", spune un legumicultor din zona Diosig. În concluzie, un producător plăteşte cam 50 euro pe metru pătrat, mai mult decât în spaţiile comerciale din mall-uri. Şi nici nu are loc bun...

În plus, orarul de funcţionare a pieţelor a fost redus vara până la ora 21 şi iarna până la 19 în piaţa Cetate, respectiv până la 20 în Rogerius. "De fapt, vinzi doar între 9 şi 11 la pensionari şi femei gravide, pentru că seara, când vine lumea acasă, tu ai închis deja, deşi magazinele sunt deschise", spune o agricultoare din Roşiori.

Creşterea costurilor şi reducerea vânzărilor la o treime au împins agricultorii spre faliment. "După 20 de ani, mă las de piaţă. La cât mă costă folia pentru solar, încălzirea peste iarnă şi motorina, nu mai merită! Am pus un solar pentru familie şi atât", zice femeia.

"Ne-au împins în spate!"

Lovitura fatală pentru producătorii de legume şi fructe a venit prin concurenţa neloială a comercianţilor. Deşi Legea 145/2014, a pieţelor, prevede că 40% din spaţii trebuie alocate producătorilor de legume şi fructe, în Oradea prevederea e respectată doar formal.

"În toate pieţele, pe noi, pe producători, ne-au împins în spate, că n-am avut de unde da la licitaţie mii de lei pe lună pentru o masă. Locurile bune le-au luat revânzătorii de fructe şi legume luate de la en-gros, de pe centură", spune o agricultoare din Paleu.

Au fost cazuri în care revânzătorii s-au "licitat" între ei, iar preţul unei mese a urcat de şase ori, de la 250 lei până la 1.500 lei pe lună. "Eu nu-mi permit aşa ceva. Câtă salată, ceapă verde şi spanac trebuie să vând doar pentru a plăti masa?", protestează femeia.

Problema cea mai mare este, însă, erodarea încrederii consumatorilor. "Comercianţii, cu produsele lor de import, frumoase dar fără gust, au stricat piaţa. Cine a cumpărat de la ei ne bagă pe toţi într-o oală şi nu mai ia din piaţă", afirmă legumicultoarea.

Producător versus comerciant

Liviu Andrica, șeful ADP OradeaDirectorul ADP Liviu Andrica (foto) spune că tarifele de închiriere a spaţiilor de vânzare au fost majorate abia anul acesta, după patru ani de graţie. "Nicăieri în Oradea nu găseşti mai ieftin. În cei 50 euro nu intră doar spaţiul de vânzare, ci şi vadul comercial, curăţenia, apa, curentul, gunoiul...", explică Andrica.

Pe de o parte, directorul ADP spune că deşi a rezervat 40% din spaţii pentru producători, administraţia nu are niciun interes să facă deosebire între aceştia şi comercianţi. "Noi am investit în amenajarea spaţiilor şi le închiriem prin licitaţie. Nici nu ar fi corect să interzicem cuiva să presteze o activitate economică legală".

Pe de altă parte, deşi în Bihor sunt atestaţi 8.500 de producători, directorul ADP e convins că aceştia nu ajung în pieţe: "Ţăranul nu are cum să lucreze în solar la 20 de kilometri de Oradea şi în acelaşi timp să vândă la tarabă. «Producătorii» se calcă dimineaţa pe picioare în piaţa de gros ca să ia produse de import, pe care le revând mai scump. Dacă are ceapă îşi cumpără şi ridichi, dacă are roşii îşi ia şi ardei, că împreună se vând mai bine".

În ce priveşte orarul, directorul spune că l-a scurtat la cererea chiriaşilor. "În Nufărul, de exemplu, nu mai vine nimeni după ora 17. Stă taxatoarea singură lângă tarabe până la 19, când vine paza", argumentează acesta.

Ce nu poate Oradea, face Paleul!

Mihaela Erbaşu, inițiator Piața PaleuCulmea ironiei, în timp ce Oradea îşi închide pieţele, la 11 kilometri distanţă, în Paleu, localnicii au înfiinţat una. În timpul pandemiei oamenii s-au mobilizat pe Facebook să cumpere legume şi fructe direct de la producători, iar de când s-au ridicat restricţiile se întâlnesc în parcarea din centrul comunei. Piaţa funcţionează sâmbăta de la ora 9 la 12, iar vara şi în zilele de miercuri. "Clienţii vin din Paleu, Cetariu şi Oradea pentru legume şi fructe din grădină. Ştim toţi producătorii şi am fost să le vedem gospodăriile", spune unul dintre iniţiatorii pieţei, Mihaela Erbaşu (foto).

Sâmbăta trecută, circa 300 de cumpărători au vizitat cei 30 de producători din piaţă care vând de la legume şi fructe la tăiţei, produse de patiserie şi cătină bio. "Am venit din Oradea pentru că aici găsesc produse naturale", spune orădeanul Babics László.

Preţurile de 4 lei kilogramul de mere, 5 lei ceapa, 9 lei zarzavatul sunt ca în Oradea, dar tarabele se golesc la finele programului, aşa că fermierii sunt mulţumiţi şi chiar donează produse pentru o tombolă a clienţilor. "Am plecat din Piaţa Cetate pentru că nu mai încăpeam de comercianţi, iar de când cu lucrările, nu mai venea lumea şi abia dacă vindeam un sfert", spune Andrea Kovács, producător din Paleu.

La fel a păţit şi Olivia Pete. "Deşi avem masă în Piaţa Decebal, n-am mai fost acolo de patru luni. Nu ai cum să vinzi lângă comercianţi care au marfă una şi una. Dar aici au venit cumpărătorii după noi". Pentru că, dacă unora le pasă doar de bani şi încasări, mulţi văd profitul în alimentaţia sănătoasă...


"VOM CĂUTA SOLUŢII"
Varianta pieţelor volante

În ciuda evidenţei, primarul Florin Birta neagă că municipalitatea urmăreşte dezafectarea pieţelor. "Pieţele din Velenţa şi Ioşia au fost desfiinţate pentru că nu mai aveau clienţi, iar în Nufărul terenul este prea scump ca să rămână acolo o piaţă cu 25 de comercianţi, în timp ce este nevoie de o parcare supraetajată", spune Birta.

Potrivit acestuia, Primăria va investi în continuare în pieţe. "Am reabilitat piaţa Rogerius, se va moderniza piaţa Cetate şi vom căuta soluţii pentru Decebal, astfel încât să acoperim toate zonele importante", spune Birta.

În ceea ce priveşte stimularea producătorilor, edilul vede o singură soluţie: "Vom înfiinţa de anul acesta pieţe volante, de o zi sau de câteva ore, la care să aibă acces doar fermierii. Prima ar putea fi în Piaţa Unirii şi, dacă există cerere, după finalizarea centrelor de cartier, s-ar putea extinde în Piaţa Magnoliei, în Ioşia sau în Nufărul". Până atunci, orădenii vor mânca produse din "plastic"...

Vezi mai jos reportaj la Piața din Paleu. Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
piata din Paleu
sa isi faca o asociatie care reprezinta producatori inscrisi, pe care ii verifica cum produc in teren. Mai si posteaza videouri pe net. Asa clientul are incredere ca e cu adevarat de la producator local. Apoi poate sa se asocieze cu primaria, ca sa fie ajutata sa vina cate 2 zile si in tur prin diferite cartiere in oras, in piete volante. Dar privatii trebuie sa dea din coate si sa se streseze sa miste si ei ceva.
Postat 25 Februarie 2022, 13:19 de unu
excelent articol, surprinde bum lumea se schimba, cererea si piata se schimba, iar io unu vad ca primaria are dreptate
daca stai la piata ca producator de la 9 la 14, cui vrei sa si vinzi (in afara de mame proaspete si pensionari) ca toti suntem la lucru? Ce poate sa faca primaria sa le "dea o palma" diplomatic carcotasilor, dar sa isi arate cu adevarat sustinerea, e sa le dea un mic spatiu pentru asociatie de producatori bio regionali, din Crisana, care sa ii reprezinte si sa negocieze contracte cu comertul modern, in supermarketuri. Apoi sa arzi motorina sa incalzesti solarul, nu e nici eco, nici profitabil oricum. Se pare ca nici nu are rost (nu e profitabil, atunci nici nu are de ce sa o faca) sa investeasca primaria milioane de euro in piete cu aer conditionat, cand vanzatorii se plang apoi ca e scumpa chiria. Trebuie sa le oferi o piata cu conditii mai de baza, la chirie mai mica: cum s-a facut la Paleu, cum a promis ca va face si in pietele pietonale (Unirii, Magnoliei, samd), piete volante cate o zi-doua pe saptamana. Lunea si Miercurea in 2 cartiere, Martea si Joia in alte 2 cartiere.. Da, chiar are dreptate Andrica si exista multi romanasi mincinosi, "Bio, din gradina de la mine" pe care pun pesticide cu sacul, fara mila, si care pe langa ce produc ei, mai cumpara si ei tot din import de la engross. Romanasii astia fara de caracter sunt adevaratii vinovati care distrug increderea clientilor in piete. Iar daca clienti nu ai, ce rost are sa faci o piata moderna, pentru un muzeu viu de comercianti de la care nu cumpara nimeni? Si in supermarketuri, chiar cumparam mult de la etichetele cu "produs in Romania", dar e usor pentru multi sa nu se adapteze, sa nu vina cu nimic nou, iar cand pur si simplu nu au clienti sa dea vina pe stat, pe primarie, pe bolojan, oricine din exterior, doar la ei insisi nu se uita..
Postat 25 Februarie 2022, 13:17 de unu
Trăiască supermarketul....
Tot ce e românesc trebuie distrus, îmi aduc aminte de cliseuri din pandemie in care eram îndemnați să cumpărăm de la țărani ,acum a trecut le-am uitat de fapt majoritatea vânzătorilor sunt bișnițari care cumpără din piata W Market la primele ore dimineață este plin de ei acolo ,cumpără la preturi foarte mici și vând la preturi și de 4 ori mai mari, toți au certificate de producător au cate o gradina pe lângă oraș și din 10 arii vând tot anul o gama variată de legume și fructe ,stau in piata de dimineața până seara daca îi întrebi când mai au timp sa cultive sa lucreze in solarii îți răspund vag, de fapt ei recoltează din W Market astă deși D.Agricolă instituția care ar trebui sa ii verifice o face într-un mod absolut hilar atunci când o face "rareori" verifica doar hârtiile in teren niciodată bișnițari își bat joc efectiv de ei ,acesta instituție nu face absolut nimic sa îi protejeze pe adevărați producători doar plimba niste hârtii de ici colo atât, daca mâine dimineață ar dispărea nu iar simți nimenea lipsa,o instituție condusa de un traseist care a schimbat nici el nu mai știe câte partide numai să ajungă la ciolan cam asta e povestea ,in rest mâncați din hipermarketuri că sunt super bune și mult mai ieftine pe deasupra.
Postat 25 Februarie 2022, 09:13 de sss
Asta micu' e mult peste birtinez...
...minte de si el crede ce spune. Eu nu vad rostul pt. cei din zona si pt. Oradea, in general, a risipei care s-a facut cu ,,regenerarea urbana" din zona Cantemir-Nufarul. Un kitsch, dar unul foarte scump! Cu cat ne indatoreaza mai mult, cu atat castiga mai mult gasca penala a birtinezului! Toate exproprierile si apoi toate constructiile avizate de primarie se fac exclusiv in folosul unui mic grup din jurul birtinezului, care grup daca parchetarii n-ar dormi s-ar fi numit demult grup infractional organizat. Piata din Paleu e super, am fost de cateva ori, a meritat! P.S. Pt. cei din Paleu: atentie pe cine veti vota in 2024, sa nu ajungeti precum oradenii!
Postat 25 Februarie 2022, 08:52 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON