URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2011, 19:11

Actorii se întorc într-un Teatru plin: Premiera "Scripcarul pe acoperiş", cu casa închisă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După patru ani, actorii orădeni se întorc acasă. Duminică, pe 25 septembrie, de la ora 20, actorii Teatrului Regina Maria pun în scenă "Scripcarul pe acoperiş", unul dintre cele mai de succes musicaluri din lume.

"Premiera piesei a avut loc în 1964 pe Broadway şi este al 15-lea cel mai longeviv musical, jucat de 3.000 de ori pe Broadway. Noi nu ne dorim să avem 3.000 de reprezentaţii, dar măcar jumătate", a glumit Daniel Vulcu, directorul Teatrului Regina Maria, joi, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a explicat că spectacolul de revenire în Teatru a fost ales în aşa fel încât să reprezinte "o colaborare între cei care au construit la construirea clădirii Teatrului Regina Maria, evreii, maghiarii şi românii", adăugând că aceste etnii se regăsesc în premieră.

Poveste de tradiţie

"Scripcarul pe acoperiş" este o adaptare după povestirea "Fiicele lui Tevye", de Sholom Aleichem şi prezintă efortul lăptarului Tevye de a-şi menţine familia unită prin respectarea tradiţiilor evreieşti în Rusia anilor 1900. Însă, cele mai mari fiice ale lui (Tzeitel, Hodel şi Hava) se căsătoresc din iubire, îndepărtându-se de familie. Spectacolul urmăreşte şi pribegia familiei după ce e forţată de autorităţile ţariste să-şi părăsească satul. Deşi piesa are elemente de umor, ea este în fond o dramă.

Rolul lui Tevye va fi interpretat de Richard Balint, cel al soţiei sale Golde, de Ioana Gajdo. În rolul primelor trei fiice vor putea fi văzute actriţele, Angela Tanko şi Mihaela Gherdan, care se vor schimba de la o reprezentaţie la alta în rolul Tzeitel, Adela Lazăr o va juca pe Hodel, iar Alina Leonte pe Hava.

Reprezentaţia actorilor orădeni va fi una spectaculoasă, ce va cuprinde peste 55 de actori, dansatori şi muzicieni. "Dansatorii sunt de la Ansamblul Crişana, iar aproape toată trupa de la Arcadia apare în distribuţie. Dacă nu se făcea acea unificare a insituţiilor de cultură costurile pentru realizarea acestui spectacol erau mult mai mari. Ne-a ajutat mult să avem la dispoziţie şi dansatori şi mai mulţi actori", a explicat Vulcu.

Cu casa închisă

Spectacolul va fi acompaniat de orchestra lărgită "Klezmer". "Comunitatea Evreiască a avut o contribuţie importantă în realizarea acestui spectacol, plătind drepturile de autor pentru un an de zile, în valoare de 7.900 de dolari", a mai spus Daniel Vulcu.

Spectacolul are o durată de trei ore, cu două pauze. Regizor este Korcsmaros Gyorgy, din Ungaria, care a mai pus în scenă peste 150 de spectacole, printre care şi musicaluri precum "Evita", "West Side Story" sau "Mizerabilii". "Spectacolul este unul dintre cele mai bune din lume şi tratează subiecte precum tradiţie, familie, relaţii omeneşti, toleranţă şi intoleranţă", a spus Korcsmaros Gyorgy, prezent la conferinţa de presă. Acesta a lăudat interpretarea actorilor orădeni, în special pe cea a lui Richard Balint, actor în rolul principal. "Am făcut foarte multe musicaluri de-a lungul timpului, dar Richard e unul dintre puţinii actori pe care i-am întâlnit care au şi talent muzical şi de mişcare", a precizat regizorul.

Cu trei zile înainte de premieră, biletele s-au vândut aproape în totalitate. "Mai avem 5-6 locuri nerezervate. Avem record de încasări deoarece am eliberat un număr foarte mic de invitaţii", a mai spus Vulcu. Premiera "Scripcarul pe acoperiş" machează atât debutul stagiunii 2011-2012 a Teatrului Regina Maria cât şi deschiderea celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului de Teatru Scurt.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON