URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2019, 12:43

Acoperiţii

Acoperiţii (foto: BBC)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E incredibil ce monştri nemuritori a creat comunismul! Securitatea este unul dintre cei mai perfizi şi mai întunecaţi, probabil chiar mai întunecat astăzi, odată cu trecerea timpului. Cred asta pentru că modul în care era percepută Securitatea înainte de 1989, şi anume ca duşman al omului de bună credinţă, se perpetuează şi azi în mentalul colectiv. Să fii de la serviciile de informaţii de azi pare ceva ruşinos şi condamnabil.

Altfel cum ne-am putea explica faptul că, atunci când trebuie lovit în reputaţia cuiva, e suficient să arunci în spaţiul public vorba că e "acoperit"? O afirmaţie care nu trebuie şi nici nu poate fi dovedită. E suficient să arunci piatra şi răul e făcut pe jumătate. Dar când o astfel de acuzaţie vine din partea unei instituţii a statului şi se îndreaptă spre o entitate privată, totul devine mult mai absurd şi mai greu de înţeles.

Să fii suspectat că eşti de-al "serviciilor" pare să fie o anatemă mai gravă decât păcatul de a vinde copii, a iubi pidosnic sau a nu te închina la aceiaşi zei. Probabil asta îşi închipuie cei care aruncă afirmaţiile. În realitate, publicului îi pasă de asta mai puţin decât de noua frizură pubiană a Deliei. Să nu uităm că poporul votează oameni cu dosare penale, îi respectă profund pe cei aflaţi după gratii şi îi consideră martiri pe cei prinşi la furat din bugetul de stat.

Aţi auzit pe cineva care să boicoteze trustul lui Voiculescu pe motiv că aşa-numitul Felix a fost informator dovedit al Securităţii? Ştiţi pe cineva care a renunţat să mai ţină cu Steaua din cauză că patronul echipei a intrat la răcoare? Există vreun constănţean care s-a mutat din oraş din pricina fărădelegilor primarului de acolo? Mă îndoiesc, iar dacă astfel de fapte s-au întâmplat cumva, sunt excepţii. Moralitatea noastră nu e atât de erectă încât să ducă la asemenea acte de disidenţă.

Cei care se conduc după deviza "Cea mai bună apărare e atacul cu serviciile" ar trebui să îşi pună minţile la treabă şi să inventeze nişte acuze noi, adaptate vremurilor. Dacă nu le vine nicio idee, iată câteva sugestii: "cutare are 5 case" (invidia omului de rând nu poate fi insensibilă la aşa ceva), "cutare are pensie de 8000 de lei lunar, deşi a făcut doar muncă de birou" (asta nu are cum să dea greş) sau "cutare merge de 5 ori pe an în concedii în străinătate plătite de stat" (bombă nucleară).

Până când atrocităţile de mai sus vor deveni realităţi dovedite, să ne consolăm cu un aspect ironic ce pare să ne scape. Acuzaţia că cineva este "acoperit de la servicii" este, de fapt, o acuzaţie că cineva munceşte undeva. Repet, că munceşte! Ceea ce, în climatul general de "munca e pentru sclavi şi pentru maşini" care ne guvernează existenţa ca popor, devine o adevărată virtute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: ”Doar adevărul ne poate vindeca!”-Oana Zamfir -”Antena 3” (I)
I. ”Doar adevărul ne poate vindeca!”-Oana Zamfir (Antena 3). Și de ”informatorii”, ”acoperiții” și neamurile/relațiile lor de la catedră și din instituții publice cu atribuții de control; II. ”E incredibil ce monștri nemuritori a creat comunismul! Securitatea este unul dintre cei mai perfizi și mai întunecați, probabil chiar mai întunecat astăzi, odată cu trecerea timpului. Cred asta pentru că modul în care era percepută Securitatea înainte de 1989, și anume ca dușman al omului de bună credință, se perpetuează și azi în mentalul colectiv. Să fii de la serviciile de informații de azi pare ceva rușinos și condamnabil.” 1. Cine confundă comunismul, cu bolșevismul instaurat în România, începând cu august 1944, ar trebui să citească lucrările de căpătâi ale lui Marx şi Engels; 2. Cetățeanul român, de bună credință, care a prins vremurile, în care unii(?) dintre subordonații asasinului moral a lui Nicolae Ceaușescu, tov. Iulian Vlad, puteau distruge destine, căsnicii, sau te puteau asculta și când erai în pat cu soția, are tot dreptul să gândească așa. Mai ales, în condițiile în care, începând cu 2005, s-au pompat prea multe miliarde de euro în aceste structuri de informații. Cu ce rezultate? Milioane de români de bună credință interceptați cu aparatură de ultimă generație. Alte câteva (zeci de) mii, paradiți. Pe ce mandat? III. Oare de ce Herr Johannes nu se bate, măcar în aceeași măsură și pentru creșterea (justificată) a salariului minim pe economie, așa cum o face pentru bugetele soborului de generali non-MApN din jurul său?
Postat 12 Februarie 2019, 21:00 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON