URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2018, 17:43

Abuz după abuz: Tânără filmată în timp ce încearcă să dea foc steagului Ungariei, arborat ilegal la sediul UDMR Bihor (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeni de etnie maghiară, dar nu numai, sunt revoltaţi, după ce pe Facebook a apărut o înregistrare video cu o tânără care încerca să dea foc steagului Ungariei, arborat la sediul UDMR Bihor.

Atac cu bricheta

Videoclipul a fost postat duminică pe pagina de Facebook a formaţiunii, "RMDSZ Bihar Megye", cu precizarea că a fost făcut în noaptea de sâmbătă spre duminică. În imagini se vede cum o tânără, urcată pe nişte scaune, încearcă să dea foc cu o brichetă steagului roş-alb-verde arborat la intrarea în sediul UDMR Bihor din Pasajul Vulturul Negru. Tânăra nu reuşeşte să pornească focul, iar cel care filmează o şi convinge rapid să se dea jos de pe scaune şi să abandoneze misiunea.

"Unii nu sunt capabili la o convieţuire în pace. Această filmare a fost realizată de un tânăr, în noaptea de sâmbătă spre duminică. O tânără a încercat să aprindă drapelul maghiar, dar nu a reuşit pentru că a fost oprită de tânărul care o filma", este mesajul care însoţeşte videoclipul, pe pagina de Facebook a UDMR Bihor.

Înregistrarea video a fost rapid distribuită de numeroşi orădeni, iar incidentul a născut multe comentarii pro şi contra în mediul online, şi nu în termeni foarte civilizaţi. Unii orădeni de etnie maghiară se declară revoltaţi de gestul tinerei, considerându-l vandalism şi arătând că putea declanşa un incendiu, motiv pentru car ecer identificarea ei şi tragerea la răspundere. De cealaltă parte, opozanţi români scot în evidenţă faptul că drapelul Ungariei nici nu ar avea de ce să fie arborat într-un asemenea loc, prezenţa sa fiind văzută de unii drept o sfidare.

Arborat ilegal

Într-adevăr, legea în vigoare arată că steagul Ungariei este arborat abuziv la sediul formaţiunii politice. Potrivit articolul 7 din Legea 75/1994 privind arborarea drapelului României, "drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi".

Aceeaşi lege prevede, la articolul următor, că atunci când drapelul României se arborează alături de mai multe drapele de stat străine şi numărul lor este impar, drapelul României se va aşeza în mijloc. Nici măcar aceste aspecte de formă nu sunt respectate de UDMR. După cum se vede în videoclip, steagul României este în dreapta, în centru fiind cel al Uniunii Europene.

De altfel, problema steagului Ungariei arborat la sediile UDMR a născut controverse şi în alte judeţe din ţară. În luna iulie a acestui an, o situaţie similară a fost semnalată în Covasna, unde steagul unguresc a fost arborat la intrarea în sediul UDMR.

UPDATE UDMR Bihor: “Acolo e locul steagului, acolo şi rămâne”

Potrivit unor relatări de presă, UDMR Bihor intenţionează să depună, luni, o plângere la Poliţie pentru identificarea şi sancţionarea celei care a încercat să incendieze steagul maghiar. Un comunicat oficial pe această temă nu a fost trimis, cel puţin nu BIHOREANULUI.

Pe de altă parte, pe pagina oficială de Facebook, filiala UDMR a reacţionat dur la această ştire a BIHOREANULUI care a anunţat incidentul, cu precizarea că drapelul Ungariei nu era arborat legal pe sediul formaţiunii.

Într-o postare intitulată “Este steagul maghiar vinovatul?” - în care BIHOREANUL este catalogat ca fiind un grup de "mercenari aflaţi în slujba PNL şi a primarului Ilie Bolojan, ale căror acţiuni îndreptate împotriva UDMR nu le critică niciodată" -, UDMR Bihor scrie în mod mincinos că “presa română "obiectivă" dă vina direct pe unguri pentru arderea drapelului şi nu condamnă fapta” celei care a dat foc şi încheie sfidător: “După noi, locul steagului e acolo (pe sediul UDMR – n.r.). Şi acolo şi rămâne”.

Postarea UDMR-iştilor nu răspunde deloc la faptul că arborarea contravine art. 7 al Legii 75/1994, aşa cum ziarul a menţionat, cu trimitere la textul legal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
Cronologia istoriei
Se cunoaste istoria multimilenara a zonei geografice ce constituie in prezent Transilvania, si care a fost locuita de daci inca din mileniul I (i.e.n/i.Hr). Azi suntem in situatia in care suntem si asa cum bine se stie, scriu si altii mai jos, Statul Roman, Romania acorda drepturi egale tuturor cetatenilor care traiesc aici. Nimeni nu este considerat ****/om fara tara. Se poate convietui impreuna, dar, asa cum am mai spus, provocarile la adresa majoritatii, ideile separatiste, revizioniste, segregationiste, izolationiste nu fac bine societatii. Repet, este loc pt toti in Transilvania.
Postat 31 Decembrie 2018, 17:19 de Alcor
Expresia fara tara
E gresita. Mentalitatea e gresita din nou. Cetatenii romani de etnie maghiara au o tara a lor! Se numeste mimentan Romania, chiar daca inainte se numea Principatul Transilvaniei, sau Ungrovlahia. Tara asta este a lor, important este sa inteleaga ca momentan situatia nu mai e aceeasi ca in secolele XIV-XIX si trebuie sa se adapteze noilor conditii. Populatia a hotarat unirea intr-un stat mai mare, drept urmare, s-a mai diluat proportia minoritatii maghiare. Tara asta tine nu doar pamantul si aerul ci contine mai ales poporul care traieste aici, format din rimani, maghiari, germani, evrei, slovaci, romi, samd. Toti suntem egali si trebuie sa iubim in primul rand forma asta de organizare numita Romania, tara unde traiesti. Daca in schimb tii mai mult la inima la tara vecina, inseamna ca-ti pierzi timpul si viata degeaba intr-un loc unde nu-ti gasesti locul, esti un inadaptat. Si spoi daca mai vrei sa si schimbi lucrurile dupa cum iti taie tie mintea, asta poate fi periculos
Postat 31 Decembrie 2018, 16:23 de cetateanbihorean
Realitatea din teren
Chestia asta ca ungurii sunt consderati bozgori de catre romani nu e adevarata! Tine de o tehnica de autovictimizare prin care anumiti indivizi incearca sa-si justifice atitudinile si actiunile negative. Nu are nimeni treaba cu ungurii atata vreme cat ei respecta Statul Roman si dau dovada de bun simt fata de concitadinii/concetatenii romani printre care locuiesc. Vorbim de limba, cultura, traditii, istorie, continuitate, etc. Este loc pt toti in Transilvania. insa, provocarile la adresa majoritatii, separatismele, segregationismul, ideile revizioniste, etc nu fac bine societatii.
Postat 31 Decembrie 2018, 15:45 de Alcor
Dragi concetateni romani si maghiari
Sa lasam deoparte ura si prostia! Lasati sa treaca ceva timp pentru a stinge focul pornit de agitatori. Acum, la rece, Udmr a gresit si poate fi condamnat ca factor agitator. De ce? Pai trebuiau sa arboreze steagul Ungariei alaturi de cel al Romaniei si eventual Ue. Asa, oamenii s-au lasat prada provocarilor. Va intreb pe voi, ce se-ntampla oare, daca niste romani ar fi arborat steagul tricolor in centrul Debrecenului sau al Budapestei?? Nu credeti ca s-ar fu gasit in tot orasul 10 idioti care sa raspunda provocarii si sa rupa steagul, sa sparga geamurile samd? Evident gestul de a arde steagul e gresit, dar gestul Udmr e cred si mai condamnabil pentru ca fiind atat cetateni romani dansii, divedesc lipsa de respect pentru romanii de orice nationalitate care traiesc in Oradea. Prin asta ei dovedesc ca primordial pentru dansii este nationalitatea maghiara, cetatenia romaneasca fiind ceva neinsemnat. Nu va lasati tarati in acest razboi politic ci dati dovada de bun simt si intelegere ca pana acum! Multumesc
Postat 31 Decembrie 2018, 13:45 de cetateanbihorean
RE: Dragi concetateni romani si maghiari
Un punct de vedere apropiat, foarte interesant, din partea unui etnic maghiar, de pe pagina de Facebook a Bihoreanului:

Sándor Huszti - UDMR trebuie să învețe ca și noi toți, realitatea, deșii nu ne convine. In România, din păcate rămânem încă multă vreme fără țară, românul, cu mici excepții va considera veșnic pe ungur un bozgor, adică fără țară. Cetățenii de nationalitate maghiara, trebuie să știe că e una să fi tolerat și alta e să fi integrat. Nu putem fi integrați din două motive mari: nici românii nu vor și nici ungurii nu pot, oricât ar încerca. Există o singură soluție: să evităm discuția asta despre unguri și români. Mai bine ! Pacea vine din noi ! Într-un mod ciudat cu nemții nu au nicio problemă, ei nu au vrut Ardealul. Nu mă întrebați cine are dreptate, chiar nu știu. Oameni mai potriviți încă mai caută răspunsul potrivit la această întrebare. Încă nu am ajuns la un nivel suficient de civilizație să nu invocăm acest subiect, nu vreau să jignesc nicio parte, dar ambii au aceasta problema.
Postat 31 Decembrie 2018, 15:16 de Florin Ciucas
@ Bihoreanul
Sunteti COMUNISTI.
Postat 31 Decembrie 2018, 12:50 de Kuler
RE: @ Bihoreanul
La mulţi ani şi ţie! :)
Postat 01 Ianuarie 2019, 15:46 de Moderator
Aprindeti compania.
CENZURAT
Postat 31 Decembrie 2018, 11:02 de Kuler
@neica
Draga Neica, daca nu stii sa citesti printre randuri si daca nu intelegi mesajul, las-o in pace. Nu te baga la comentarii. Daca vrei sa comentezi ceva fa-o pe subiectul articolului. E corect ce am scris, stai linistit. Nu tine, nici ca nu stii care sunt principiile de drept in Romania si nici pe cele ale bunului simt. Asa ca pune mana pe TGD daca stii ce e ala, citeste-l de 3 ori si dupa aia mai comenteaza.
Postat 31 Decembrie 2018, 11:01 de Christa
Intre timp in ungaria
http://corbiialbi.ro/index.php/contact/737-romaneste-despre-romanii-din-ungaria/
Postat 31 Decembrie 2018, 10:24 de Morfeus
Incearca asta Christa !
Bai Christa, du-te in America si pune steagul Ungariei - si-al maghiarilor de pretutindeni -, sau oricare alt steag, inafara de cel american, pe casa ta din SUA si-ai sa vezi ce patesti ! Iar daca vrei sa ne sperii cu nu stiu ce prieten de-al tau din USA Army ( corect este US Army, dar n-am pretentii de la tine ), sa stii ca nu tine. Aia nu sunt prieteni cu toti ciumetii...
Postat 31 Decembrie 2018, 10:14 de User anonimizat
Este o provocare din partea udemeristilor
In primul rand steagul ungariei, in conditiile date, este arborat ilegal. Ar trebui luati la intrebari si amendati cei care l-au arborat. Tinerii puteau sa fie sub influenta alcolului.
Postat 31 Decembrie 2018, 10:11 de Alcor
vcs
Statul Ciad a dat în judecată Romania pt că le-am copiat steagul, după 28 de ani și-au dat seama. Vina ii aparține în totalitate lui Iliescu ( marele deștept al nației ) . Dar nu a fost nici o copie a steagului , efectiv sa tăiat stema , Iliescu securist umblat trebuia să știe steagurile lumii.
Postat 31 Decembrie 2018, 08:39 de Sandu1206
Intelepciune lipsa
Udmr nu intelege ca cine seamana vant, culege furtuna. Sau poate o fi vreun sediu de ambadada pe acolo si nu stim noi..
Postat 31 Decembrie 2018, 06:35 de oradeanbihor
Ma intreb si eu..
Ma intreb si eu ce-i acolo, ungaria sau Romania? O sfidare totala sustinuta de boala numita alianta psd-alde-udmr!!!
Postat 31 Decembrie 2018, 05:38 de scortosul
Pentru Moderator
Daca tot ati facut referire la wikipedia atunci macar prima propozitie trebuia sa o cititi: ""Drapelul Ungariei, zis și drapelul maghiar, este simbolul oficial al Republicii Ungare și totodată simbolul națiunii maghiare." Deci totodata e si simbolul naíunii maghare. Ma gandesc ca nici steagul romaniei nu e steagul numai drapelul statului Ciadului
Postat 31 Decembrie 2018, 03:31 de vcs
Florin Ciucas
Nu e vorba de drapelul Hungariei. Wikipedia e fake. Sunteți jurnaliști sau ce mama dracului. Scoateți rezumatul din mai multe investigații. Eu am postat pe Wikipedia mii de prostii. Voi le credeți????
Postat 31 Decembrie 2018, 02:17 de Sandu1206
interesant
Daca nu le-a placut steagul, de ce nu au anuntat autoritatile? Ca sincer asa maine zice ca nu-i place draperia de la bar si-i da foc. Apropo eu daca imi pun steagul USA pe casa vine careva si-i da foc? Sau ii e frica? Intreb pentru un prieten din USA Army.
Postat 31 Decembrie 2018, 01:02 de Christa
Moderator și toți
Incercati sa nu va mai luați informațiile de pe Wikipedia. Oricine poate sa posteze ce vrea pe Wikipedia. Analizați mai multe informații , și apoi vă faceți rezumatul.
Postat 30 Decembrie 2018, 22:58 de Sandu1206
RE: Moderator și toți
Păi luminează-ne tu, dacă eşti aşa deştept. Care e drapelul naţional al Ungariei?
Postat 31 Decembrie 2018, 00:00 de Florin Ciucas
Ungurimea
Ungurii cam întrec măsura în ceea ce fac ! Steagul ungariei la ei in Ungaria nu in centrul la Oradea. Bravo fetei...
Postat 30 Decembrie 2018, 22:02 de Adrian_Preda
SUPER
CENZURAT
Postat 30 Decembrie 2018, 21:54 de Dan1977
Asa da
Felicitari fetei.
Postat 30 Decembrie 2018, 21:28 de AlexMihai
cinema
hai, doar atatea comentarii de ura ? mai am popcorn! unde sunt nationalistii adevarati ?
Postat 30 Decembrie 2018, 21:14 de robertor
luisharcsa
Fata aia a făcut un gest urât , era beata sigur. Sa nu uitam că și ungurii au ars tricolorul de mai multe ori decât au ars românii. Ungurii au istoria de la anul 420 ( o recunosc parțial Nagy Attila, istoria lor așa cum vor ei incepe de la 986 dar nu specifica cu au aterizat în Europa ). Eu recunosc termenul DAC, noi ne declarăm români, când noi suntem Daci și avem o istorie de la începuturile Europei , cele 3 imperii ne-au spus rumani/români, noi suntem Daci . După ce Hunii s-au retras la est de munții Urali, sau înființat ca Maghiari, și pasarea Tulu ia adus în Europa, Dacia avea boieri prea corupți ( în zilele noastre se cheamă Dragnea ) că sa stăpânească DACIA. Ungurii sau dat cei mai mari creștini , pupând in cur Vaticanul și au scris istoria cum au vrut ei. Sa nu uitam că prima țară creștină e Armenia
Postat 30 Decembrie 2018, 20:38 de Sandu1206
Arcsa bacsi
Ia mai ciocu mic si vezi cu limbaju ca nu scrii pe paginile alea ale voastre, obscure. Stii Constituția si reglementarile privind steagurile altor tari? Maghiari de pretutindeni - steag? Pai asa ne facem toti cate un steag, nu? De Unde? Ca in afara de romanii prosti nimeni si nicaieri nu mai face mizerii de astea sa inghita atata * "minoritar". Stii ce inseamna minoritar, sper. Celorlalti, un An Nou Fericit si ne citim cu bine anul care vine!
Postat 30 Decembrie 2018, 20:30 de poiu
18.01
CENZURAT
Postat 30 Decembrie 2018, 20:11 de luisharcsa
o precizare
Este steagul maghiarilor de pretutindeni,si nu drapelul ungariei.Nu dezinformati ,va rog.
Postat 30 Decembrie 2018, 20:02 de luisharcsa
RE: o precizare
Tu dezinformezi. Este drapelul oficial al Ungariei.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Drapelul_Ungariei
Postat 30 Decembrie 2018, 22:16 de Moderator
Bravo un gest frumos
... Felicitări , ai nota 20 din partea mea
Postat 30 Decembrie 2018, 18:01 de Dictatorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON