URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2012, 15:45

ABA Crişuri cere proprietarilor de pensiuni din Sânmartin să demonstreze că nu fură apă termală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce un grup de lucru format din specialişti ai mai multor instituţii locale au stabilit că lacul termal din Băile 1 Mai a secat şi din vina forajelor ilegale făcute de localnicii din Sânmartin, îndeosebi de proprietarii de pensiuni, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a demarat controale în zonă.

Primele luate la verificat au fost pensiunile care de-a lungul ultimelor două decenii au solicitat avize pentru forarea apei reci, inspectorii dorind să afle dacă nu cumva aceste pensiuni au forat mai adânc decât aveau permisiunea să o facă.

"În total, ABA Crişuri a eliberat avize către 17 societăţi, din care trei, Empir Tour, Macmex şi Pro Quadriga, aveau şi licenţă din partea Autorităţii Naţionale de Resurse Minerale pentru exploatarea apei geotermale", a declarat pentru BIHOREANUL Magyari Maria, director tehnic la ABA Crişuri. Astfel, inspectorii s-au orientat către cele 14 pensiuni care, teoretic, trebuiau să fi forat doar pentru apă rece.

"Una din aceste pensiuni, Pensiunea Veronica, nici nu a mai efectuat forajul, fiind racordată la reţeaua de apă şi canalizare. De asemenea, are contract cu SC Turism Felix pentru furnizare de apă termală", a precizat Claudiu Oros, unul din inspectorii ABA care au fost în teren.

Alte trei firme care au avut aviz ABA, Bobo Tur, Prelem Tomoioagă şi Tim Il Tur, şi-au făcut fântâni adânci de 12 metri, dar în prezent puţurile nu mai sunt puse în funcţiune, deoarece societăţile s-au racordat la reţeaua de apă.

La o altă pensiune verificată, Metropol, avizul a expirat fără ca lucrările să fie executate. "I-am spus administratorului să solicite un nou aviz, dacă doreşte să mai facă lucrările de forare. Pentru un nou aviz, va trebui şi să prezinte un nou studiu hidrogeologic", a precizat Oros.

Inspectorii au cerut tuturor celor au puţurile făcute să depună la sediul ABA Crişuri, în termen de o lună, macheta fişei forajului. "Acest document se eliberează la executarea forajului şi demonstrează adâncimea lui. Nu am dat deocamdată nicio amendă, urmând să verificăm aceste machete. De asemenea, vom continua controalele", a mai spus Oros.

Află mai multe despre forajele ilegale din Băi din articolul "Au furat de au secat! Staţiunile Felix şi 1 Mai vor dispărea din cauza furtului masiv de apă termală"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@unu
Ungurii au forate 2000 (doua mii !) de puturi pt. captarea apei geotermale, noi avem 100 (o suta!!!).
Postat 24 Februarie 2012, 15:51 de .
...
noroc ca ungurii au grija de apa lor termala. Ne-om inbaia la sabaszlo, la debrecen, ca asa-i in manelarika, e o intrecere continua la furat de orice, de la bani publici la apa si curent. Eu sper totusi ca astia care fura apa termala in zona felix- 1 mai vor recunoaste, voi nu? =))
Postat 24 Februarie 2012, 14:03 de unu
Asta e ca si cu furtul de porumb
Toti pe langa lanul de porumb au in camara porumb, lanul este aproape gol, si ei se jura ca nu au furat. Daca ei nu fura, cine fura? Eu care stau in Oradea? Tehnic si daca luau apa termala, trebuia sa o bage in alt putinapoi si in acest fel nu scadea nivelul de apa freatica, dar e mai ieftin sa o scoti si sa nu mai platesti puturi de refulare, si sa dai la canalizare sau pe Petza. Este f normal ca daca dispare apa sa fie suspecati cei care au acces la ea, care stau in apropiere. Din pamant nu dispare apa decit daca se intimpla ceva f grav. Si pana nu se i-au toti localnicii la pas cu verificarea la fata locului, nu se va rezolva. Hartiile se pot face cum doreste proprietarul, si nu vor corespunde realitatii. Dar atat timp cat sunt interese financiare, o sa fie doar o zeama goala de control.
Postat 24 Februarie 2012, 11:21 de daniel
?
Lacul a secat....iar controalele arata ca nimeni nu fura apa si nu incalca legea!!!!!!! Cand se vor face controale PE BUNE?????
Postat 24 Februarie 2012, 05:39 de sandu
adio turism
mare brinza, in citiva ani puteti spune adio turismului balnea, dar ce mai conteaza ca felix si 1 mai vor falimenta, las ca au toti handiiccccapatii apa termala la vila
Postat 23 Februarie 2012, 23:59 de hahahaha
:)))
cum adica sa demonstrezi ca nu furi? Astia sunt intregi la cap?....Adica sa demosntrez eu ca sunt nevinovat? In ce tara se intampla asta? :)))))
Postat 23 Februarie 2012, 22:12 de doc
dar de ce asa TARZIU?
pupatii undeva acum dar mi se pare de neiertat aceasta OMISIUNE importanta apa termala e a tuturor nu doar a unora, rusine de n ati mai putea manca precum va faceti ca munciti dar ajungeti si ziua aia :)))) SUN, very sun
Postat 23 Februarie 2012, 20:52 de anka
numai nevinovati sunt in tara asta
frate bishop, daca aia ceva cu primaria sinmartin spune-ne, daca nu, documenteaza-te! nu spun ca totul e lapte si miere la primaria Sinmartin, dar cel putin la foraje, cei de la primaria aia, nu au nici un cuvant de spus. Daca vrei tu sa fii onest de ce nu nu spui nimic de cei de la ABA (avizeaza foraje de apa rece) si de la ANRM Bihor(transmite acordul de forare catre ANRM Bucuresti) . Mai spune ceva si de SCT, strandurile din oradea, care vand apa termala pe sest, de Transgex si atunci ai tabloul complet. Pe aia de la primaria Sinmartin lasa-i cu terenurile lor, ca la discutia cu forajele nu au nici o treaba (si la propriu si la figurat)
Postat 23 Februarie 2012, 19:09 de eu
In nici o tara
normala nu se distruge o rezervatie naturala ca la Baile 1mai. Parvenitii nu mai puteau fara apa termala la vile si la case private. Acolo este buba, dar cred, ca ABA nu o sa aiba curajul sa se bage . A inceput cu pascutul vacilor la marginea lacului - nici o masura nu s-a luat- si s-a continuat cu foraje si racorduri ilegale la apa geotermala. Primaria Sanmartin este un cuib de ilegalitati, unde totul se poate aranja... Si uite asa vom ramane fara apa geotermala!!!
Postat 23 Februarie 2012, 18:25 de Bishop
gh
ce porcarie,cred ca suntem singura tara din europa unde trebuie sa iti demonstrezi nevinovatia......aba ar trebui sa demonstreze ca furi apa si apoi sa te dea pe mana "justitiei"...cel putin intr-o tara normala
Postat 23 Februarie 2012, 16:33 de gh
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON