URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2024, 16:35

7.600 de posturi deblocate în sistemul sanitar. Spitalul Județean din Oradea speră să poată angaja 190 de persoane, Sanitas vrea grevă

7.600 de posturi deblocate în sistemul sanitar. Spitalul Județean din Oradea speră să poată angaja 190 de persoane, Sanitas vrea grevă foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a deblocat, în ședința de joi, 7.603 posturi în domeniul sănătății și asistenței sociale, pe fondul unui deficit de personal major semnalat de conducerile mai multor spitale din țară, în special din București, care s-a manifestat încă de anul trecut.

După ședința Executivului, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că posturile sunt atât din domeniul sanitar, cât și al asistenței sociale, și a cerut managerilor de spitale ca aceste posturi să fie scoase la concurs cât mai rapid.

De asemenea, ministrul a precizat, potrivit hotnews.ro, că Guvernul urmează să mai ia în discuție pe parcursul acestui an deblocarea și altor posturi în sănătate, „în funcție de necesar”.

Totodată, Rafila a anunțat că în unitățile sanitare unde personalul medical se pensionează, posturile rămase vacante vor putea fi scoase la concurs direct, fără aprobarea unui memorandum de către Guvern, cum s-a întâmplat în cursul anului 2023, când angajările au fost „înghețate”, cu excepția celor care se aprobau prin această procedură specială de către executiv.

„Vom rămâne în contact și, pe măsură ce vor exista cereri, putem solicita prin memorandum deblocarea altor posturi. Important este ca aceste concursuri sa fie demarate cât mai repede”, a spus ministrul, susținând că „Ministerul Sănătății are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de vreo problemă financiară”.

Carp: „Ne trebuie 190 de angajați”

Deocamdată nu se știe câte dintre cele 7.603 posturi tocmai deblocate vor fi în sistemul sanitar din Bihor. „Vom ști acest lucru după ce hotărârea Guvernului va fi publicată și se va comunica numărul exact de posturi care vor putea fi scoase la concurs de fiecare unitate sanitară din țară”, a declarat BIHOREANULUI dr. Daniela Rahotă, directoarea Direcției de Sănătate Publică Bihor.

În schimb, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea, afirmă că a informat Ministerul Sănătății că unitatea are nevoie de 190 de angajați.

„Avem un deficit de 190 de angajați și am cerut Ministerului deblocarea acestor posturi. Câteva, mai puțin de 10, sunt de medici, celelalte de asistente, registratori medicali și personal auxiliar - infirmiere, îngrijitoare, brancardieri. Când vom ști câte posturi vom primi, vom anunța public, inclusiv concursurile pentru angajare”, a declarat dr. Carp.

De altfel, în primăvara anului trecut, Spitalul Județean din Oradea a scos la concurs 173 de posturi, dintre care 3 de medici, ca urmare a unor pensionări și a obligației de a asigura în unele secții o anumită proporție între numărul de pacienți și numărul de angajați, însă procedura a fost blocată până ce unitatea a obținut, în august, deblocarea în urma unui memorandum.

„De atunci au mai plecat 190 de persoane, de altfel în fiecare an fluctuația de personal este de circa 10%”, a precizat dr. Carp. De precizat că Spitalul Județean are peste 4.000 de angajați, după fuziunea cu fostul Spital Municipal din Oradea, și peste 2.200 paturi.

„Noi avem noroc în Bihor”

Numărul posturilor deblocate de Guvern este la nivelul întregii țări, a declarat BIHOREANULUI liderul Sanitas Bihor, asistenta Adriana Vladu.

„Aceste posturi sunt atât pentru unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății – peste 4.800, cât și pentru cele din subordinea autorităților locale – 1.506 de medici, 2.178 de asistenți și 1.589 de personal auxiliar. Încă nu știm cum vor fi distribuite acestea din urmă, dar știm că în Bihor, pe lângă Spitalul Județean din Oradea mai are un deficit de 15 angajați și Spitalul Municipal din Marghita”, spune liderul Sanitas.

„Din fericire, noi avem noroc în Bihor și mai ales în Oradea, nu ne putem plânge deloc, pentru că și anul trecut s-au mai făcut angajări după ce Spitalul Județean a obținut aprobarea prin memorandum”, a mai spus asistenta Adriana Vladu. Aceasta a adăugat, însă, că la nivel național situația este îngrijorătoare, iar numărul de posturi necesare este dublu față de cel tocmai deblocat de Guvern.

Posibilă grevă în februarie

De altfel, situația a fost reclamată și de liderii Sanitas la nivel național, care au anunțat că este posibil ca luna viitoare să declanșeze o grevă, atât din acest motiv, cât și din cauză că personalul din sistemul sanitar va beneficia de o majorare salarială sub cea promisă angajaților din sistemul de învățământ.

„Pe 18 ianuarie urmează o întâlnire a conducerii Sanitas cu conducerea Ministerului Sănătății și a Ministerului în care vor fi discutate aceste probleme”, spune liderul Sanitas Bihor.

Aceasta a precizat că majorarea de 5% a salariilor care urmează să fie aplicată în acest an pentru angajații din spitale este insuficientă. „Ne-au aruncat în ochi 5%, în timp ce în învățământ salariile se majorează cu 20%”, spune asistenta Vladu.

Aceasta a precizat că în Bihor au fost strânse deja „peste 200 de semnături pentru declanșarea unei greve” de la cei 1.400 membri ai sindicatului, iar la nivel național, unde Sanitas numără 100.000 membri, s-au adunat 43.000 de semnături.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON