Din cauza secetei de peste vară, Crișul Repede s-a umplut de plante acvatice pe care muncitorii ABA Crișuri le curăță acum din albia râului.
Ei folosesc bariere anume puse pe Criș și un utilaj specific, numit truxor, care taie vegetația din apă, plantele fiind apoi culese și scoase la mal.
Până acum, pe tronsonul pod Prezan - pod Sf. Ladislau, ABA a scos din albia râului 450 de tone de deșeuri vegetale.
„În mai puțin de o lună, de pe o lungime de râu de doi kilometri, am scos din albie 450 de tone de deșeuri. Cu ajutorul barajului plutitor ancorat amonte de podul Ladislau putem direcționa deșeurile spre mal, pentru a le elimina apoi din apă. Acțiunea se va finaliza în cel mult o săptămână, iar la final, barajul plutitor va fi degajat de pe luciul de apă”, a declarat directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor.
Un alt baraj plutitor a fost montat în apropierea Prizei de Apă Oradea.
Luna trecută, ABA Crișuri a făcut curățenie și pe fundul râului, cu ajutorul scafandrilor voluntari de la Asociația Exploratorilor Mediului Subacvatic Nautilus și Clubul de Scufundări Nautilus.
Zeci de anvelope, obiecte metalice, electrocasnice sau textile au fost scoase din aluviuni și duse la groapa de gunoi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.