URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2021, 17:40

32 de ani de la Revoluţie: În Oradea, la comemorarea eroilor au participat doar oficialităţi, revoluţionari şi militari (FOTO / VIDEO)

La 32 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii nu mai stârneşte interesul orădenilor. Momentul căderii regimului comunist, marcat miercuri în Cimitirul Municipal printr-o ceremonie militară, a atras doar revoluţionari, oficialităţi şi militari.

Prima parte a evenimentului s-a desfăşurat la mormintele celor trei soldaţi bihoreni care şi-au pierdut vieţile la Revoluţia din 1989.

Ceremonia a debutat cu intonarea imnului naţional de către fanfara Şcolii de pregătire a agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu şi cu o slujbă religioasă oficiată de preotul militar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă, lângă mormintele sublocotenenţilor post-mortem Marius Cosma (19 ani, găsit împuşcat în cap la Arad pe 24 decembrie 1989), Adrian Victor Puşcău (19 ani, împuşcat la Arad pe 23 decembrie 1989) şi Adrian Dorin Danşe (19 ani, împuşcat în gât pe 24 decembrie 1989 la Bucureşti).

În faţa audienţei a fost invitat apoi subprefectul judeţului Bihor, Botházy Nándor (foto), care a spus că în timpul manifestărilor violente de decembrie 1989 Oradea a fost un oraş-exemplu.

La rândul său, Liviu Lupea, reprezentant al Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei, a punctat, în scurtul său discurs, că însemnătatea acestei zile începe să se uite. "Patina timpului şi-a spus cuvântul în ce priveşte amintirea Revoluţiei în sufletele românilor. Din nefericire, mulţi nu ştiu astăzi că noi, cu toţii, suntem responsabili pentru victimele care au fost atunci. Ar trebui ca aceia care au primit putere din partea poporului să facă mai multe demersuri pentru cinstirea eroilor Revoluţiei din 1989", a spus el.

La mormintele celor trei soldaţi căzuţi în decembrie 1989 s-au depus apoi mai multe coroane de flori.

În ordine, au cinstit memoria militarilor subprefectul Botházy Nándor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, primarul Oradiei, Florin Birta, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor filiala Bihor, Dan Poinar, dar şi mai mulţi reprezentanţi ai Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei, între care şi Gheorghe Bochiş, care, ca de obicei, a adus cu el tricolorul din care a fost decupată stema României Socialiste, purtat în ultimele zile ale anului 1989 prin oraşul de pe Criş.

Ultimii care au depus coroane de flori au fost membrii bihoreni ai Alianţei Pentru Patrie, partidul înfiinţat anul acesta de fostul lider PSD Liviu Dragnea, în frunte cu preşedinta organizaţiei locale, ex-PSD-ista Lilla Debelka (foto jos). Aceasta le-a spus jurnaliștilor că a venit pentru a-şi comemora verişorul, sublocotenentul post-mortem Adrian Victor Puşcău.

Oficialităţile şi militarii s-au deplasat apoi, pe un fundal de muzică militară, la mormântul eroului Neculai Tomozei (34 ani, lovit de un camion la Remeţi, pe 23 decembrie 1989), unde a fost oficiată o slujbă religioasă scurtă, urmată de depuneri de coroane.

Ziua de 22 decembrie 1989 marchează căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu şi sfârşitul regimului comunist din România, după o serie de proteste şi demonstraţii demarate în mai multe oraşe ale ţării. Revoluţia a culminat, în 25 decembrie 1989, cu procesul şi execuţia soţilor Nicolae și Elena  Ceauşescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON