URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2012, 15:21

"Viitorul ministru de Finanţe" în guvernul USL nu crede în tăierea lefurilor bugetarilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezentat de preşedintele PNL Bihor Cornel Popa ca fiind "viitorul ministru de Finanţe al Guvernului USL", profesorul Claudiu Doltu se află joi la Oradea pentru a prezenta măsurile de relansare economică în viziunea USL în cadrul unei dezbateri, la invitaţia Organizaţiei de Femei a PNL Bihor.

Specialist al PNL în domeniul finanţelor, Doltu este profesor la Academia de Ştiinte Economice din Bucureşti, şi, între altele, fost consilier secretar de stat la Preşedinţia României (perioada 1999-2000), respectiv fost consilier al Guvernatorului BNR (2001-2003).

În cadrul unei conferinţe de presă, acesta a făcut o trecere în revistă a măsurilor propuse de USL, despre care a spus că, deşi partidele aliate au doctrină diferită, au fost aduse la un numitor comun. "Premisele sunt în primul rând o schimbare de administraţie, iar USL oferă acest lucru", a spus Doltu, punctând că, pentru a avea eficienţă, măsurile trebuie gândite pe termen lung, de cel puţin un ciclu electoral.

El a trasat 5 condiţii pentru reabilitarea economiei româneşti: depolitizarea instituţiilor, folosirea sistemului public în folosul oamenilor, descentralizarea, respectarea rolului instituţiilor (în care decidenţii să ia măsuri şi să aplice legile în spiritul lor, nu în interes personal) şi folosirea stocului de resurse umane, "puternic ingnorat în România". "Acestea sunt principalele 5 condiţii politice din care derivă şi avantajul pe care USL îl oferă", a spus Doltu.

Afirmând că este conştient de faptul că pentru guvernul următor va fi o perioadă dificilă, cu constrângeri puternice, din cauza împrumuturilor FMI şi a măsurilor adoptate de actuala putere, Doltu a marşat pe ideea că USL va pune accent pe stimularea mediului privat, inhibat în prezent de taxele şi impozitele care trebuiesc plătite dar şi de birocraţie.

"Ultima tentativă de inventariere arată că sunt aprope 400 de taxe şi impozite plătite sub diferite forme, care generează probleme sociale", a spus specialistul, adăugând că în România e mai ieftin să încalci legea decât să o respecţi. "Suntem pe locul 174 din totalul de 178 de ţări în ce priveşte costurile de a respecta legislaţia. Dacă vrei să lucrezi corect în ţară, ai costuri mai mari", a arătat el.

Întrebat de jurnalişti dacă tăierea salariilor bugetarilor a fost cea mai bună măsură pentru ieşirea din recesiune, Doltu a spus că nu vede legătura între cele două. "E evident că tăierea nu a rezolvat nimic din problemele structurale pe care, cel puţin la nivel declarativ, ar fi urmat să le rezolve", a spus el.

Specialistul USL se află joi la Oradea, pentru a participa la o dezbatere pe această temă cu mediul de afaceri, iar începând cu ora 17, în sala mare Primăriei Oradea, îşi va lansa cartea "Tranziţii made in România".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ce glume
DAR o sa votez cu USL sau cum ii zice DOAR DACA va fi un primar de-al lor. ORADEA NU MAI POATE SA FIE "in opozitie" cu cine e la Bucuresti. Am fost neglijati si sabotati prea mult timp de BUCURESTI!!! PDL e cel mai rau dintre cele rele. Toate voturile mele depind de cine va castiga ALEGERILE in Oradea si Bihor. In rest..sper sa mai fie totusi ceva sanse pt noi.
Postat 15 Martie 2012, 16:37 de mda
Ce glume
Staul e un manager prost. Asa e si in Grecia si in Irlanda si in Italia si mai peste tot. Politia isi bate joc de noi pe salarii enorme, cei din spitale isi bat joc ca nu prea au ce sa ne faca altceva ca nu au cu ce, aia la scoala la fel, ca sa le vina banu prin meditatii. Statul nu e transparent si nici nu va fi. In moemtnul asta cel mai bine e sa merget in UK, Germania sau Canda. Altceva nu merita facut! Daca ii ajuti pe bugetari, distrugi mediul privat si mai tare, si defapt distrugi orice sansa a Romaniei, care si asa e cam pe duca.
Postat 15 Martie 2012, 16:33 de mda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON