URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2013, 17:33

"Importatori" de fumuri: Tot mai mulţi bihoreni îşi cumpără tutunul din Ungaria

"Importatori" de fumuri: Tot mai mulţi bihoreni îşi cumpără tutunul din Ungaria CA PÂINEA CALDĂ. Tutunul a ajuns cea mai vândută marfă în magazinele ungureşti din satele de frontieră. Cumpărat de români en-gros, trece mai bine chiar ca pâinea şi laptele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în anii '90, până să apară şi la noi magazinele de tip super şi hiper market, bihorenii făceau cărare spre Debreţin pentru cumpărături mai ieftine, de peste un an tot mai mulţi se aprovizionează din satele maghiare de frontieră cu tutun şi filtre, materia primă pentru fabricarea ţigărilor.

Afacerea e atât de înfloritoare încât cele două produse sunt nelipsite din ABC-urile din Artand şi Biharkeresztes, unde stau pe rafturi lângă alimentele de bază.

Ingenioşi de nevoie

Ca orice alt viciu, fumatul a ajuns din cale-afară de scump. Întrucât cel mai ieftin pachet de ţigări a ajuns la 12 lei, un fumător român cheltuie lunar între 180 şi 360 de lei, după cât de viciat este. Şi cum în urmă cu doi ani salariile au scăzut cu 20-40%, tot mai mulţi dependenţi au început să caute variante mai ieftine.

Le-au găsit la doi paşi. În Ungaria, unde deşi pachetele de ţigări sunt la fel de scumpe ca la noi, în magazine se vinde şi materia primă din care amatorii îşi pot fabrica singuri ţigările: tutun şi filtre (tuburi goale de hârtie, pentru umplut cu tutun). Iar sortimentul de arome e atât de vast încât poate satisface orice fumător fără ifose prea mari.

La juma' de preţ

În Artand şi Biharkeresztes, tutunul unguresc se vinde, în medie, cu 2.200 forinţi (36 lei) cutia de 180 de grame, suficient pentru fabricarea manuală a 200 de ţigări, adică echivalentul a 10 pachete. Adăugând costul de doar 5 lei al unei cutii ce conţine 200 de filtre, rezultă un preţ de doar 4,1 lei pentru un pachet de ţigări făcute artizanal.

Tutunul de import e mai scump, pe la 4.000 forinţi (64 lei) cutia de 180 de grame, ceea ce ridică preţul unui pachet de ţigări "hand made" la puţin peste 6 lei. Dacă la socoteală se  adaugă "investiţia" în dispozitivul de fabricare a ţigărilor, al cărui preţ nu depăşeşte 1.500 forinţi (24 lei), varianta ungurească devine, oricum ai lua-o, mult mai ieftină pentru vicioşii care nu vor să renunţe la fumat.

ABC-Tutungerie

"Calitatea tutunului mă satisface, ca să nu mai spun de preţ. Acum fumez cât vreau, şi fac şi economie", zice orădeanul Cristian M., care îşi ia tutun din Ungaria de peste o jumătate de an. "Fumez şi eu, şi soţia. De un an ne aprovizionăm din Artand o dată pe lună. Altfel trebuia să ne lăsăm de fumat", spune şi Silviu B, "abonat" al unui ABC din satul aflat la 17 km de Oradea.

23 Vegh.jpgFenomenul a început acum doi ani şi s-a intensificat în 2012, iar de atunci "tutungiii" din magazinele ungureşti fac vânzări spectaculoase. "Zilnic, mai mult de 30 de orădeni cumpără de la noi tutun şi filtre", zice Vegh Laszlo (foto), proprietarul unui magazin din Biharkerestes, localitate aflată la 19 km de Oradea, unde toate cele 8 magazine rurale vând tutun. Vali Kiss, patroana altui ABC din acelaşi sat, spune la rându-i că în fiecare zi vin să cumpere de la ea alţi 50 de orădeni, aşa că lunar vinde peste 500 de kilograme de tabac. Nici lui Buzas Jozsef nu-i merge rău, magazinul pe care l-a deschis recent în Artand fiind frecventat zilnic de 25-30 de orădeni, toţi pentru tabac.

Un calcul sumar arată că în fiecare zi peste 300 de orădeni sunt cumpărători de bază la Artand şi Biharkerestes, iar un asemenea volum de vânzări a făcut din "iarba dracului" cea mai căutată marfă în magazinele rurale de dincolo de Borş.

Vine "prohibiţia"!

Bucuria micilor comercianţi unguri s-ar putea să nu ţină însă prea mult. Motivul? Din cauza directivelor europene, din iulie 2013 Ungaria va adopta măsuri pentru restrângerea vânzărilor de tabac, astfel că doar magazinele strict specializate vor mai putea comercializa asemenea produse.

Fumătorii din România vor continua totuşi să se alimenteze din prăvăliile ungureşti, chiar dacă nu din ABC-uri, ci din viitoarele tutungerii. Pentru că, de vreme ce preţul tabacului va rămâne "dincolo" mult sub cel de acasă, de ce-ar trebui să le pese de unde-l iau? Fum să iasă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
domnule
ACUM CA ATI COMENT..AT ASA RIDICOLI VA SIMTITI BINE !?,V-ATI INJURAT C-AN CODRU ,SA SCHIMBAT CEVA?SAU ASA VI-SA PREDAT SA CONVERSATI LA SCOALA!<SI VA CONSIDERATI OAMENI CU SCOALA!-SINTETI,EGOISTI -SI FARA DE BUNULSIMT,..DECE VA BAGATI NASUL IN CACATUL ALTUIA?NU AVETI CE FACE CEVA MAI DE FOLOS!>><?-CE AVETI IAR CU UNGURII?VAU SILIT SA CUMPARATI DELA EI CEVA ?..SAU VA PARE RAU CA SE DESCURCA SI EI CUM POT- NU ESTE NIMIC ILEGAL,...FACE-TI,SI VOI CEVA CU CARE,SA MEARGA TARA MAI BINE ,CA SI NOI AVEM DE UNDE,,..DAR NE-AM INVATAT,SA INTINDEM PALMA,..ASTA,.. SI ORACAIM PE ALTII --
Postat 14 Februarie 2014, 01:03 de BULDOZERUL.
comentarii
Cine aduce tutun dinUNGARIA SOPHIANE ALBASTRU la pungi sie dispus sa-mi trimeata prin posta romina cu plata ramburs 4-5 pungi 120-160g sa ia legatura cu mine prin e-mail.Multumesc.
Postat 03 Noiembrie 2013, 19:33 de cornel
ati pierdut medicamentele?
Pai vad ca ati ramas fara medicamente. Cine a zis ca produsele unguresti sunt mai ieftine??? Chiar sunt mai scumpe. Singurul argument pro este calitatea lor superioara si diversitatea mare a sortimentelor. Adica se renteaza. Exact ca produsele proprii de la Kaufland (majoritatea din Cehia), care, cert, sunt mult mai ieftine dar si superioare produselor de marca autohtone. Cat despre tutunul din Ungaria, am testat si sunt chiar bune, numai s anu ei ceva ieftin. Apoi sa stiti ca si la noi exista tutun brut, numai ca prin Moldova... iar este mai simplu sa ajungi in ungaria decat sa trabati tara pana-n Botosani.
Postat 21 Ianuarie 2013, 18:33 de stv3
Tutun
Se considera achiziţii pentru uz propriu produsele cumpărate şi transportate de persoane fizice până în următoarele limite cantitative: ţigarete - 800 bucăţi; ţigări (cu o greutate maximă de 3 grame/bucată) - 400 bucăţi; ţigări de foi - 200 bucăţi; tutun de fumat - 1 kg; Ce depaseste se considera achixzitie in scop comercial.
Postat 21 Ianuarie 2013, 09:58 de Forlany
ungurii si gozul lor de marfa ieftina.
Ai dreptate 100 % ! Asa se intampla.
Postat 21 Ianuarie 2013, 04:25 de blow up
pt stv3(kaboou gozboru)
poi, alea-s tigari, ma ? kakatul ala , pe care il rasucesti tu din tampeniile cumparate ieftin din ungaria... e cancer curat, prostane !
Postat 21 Ianuarie 2013, 03:59 de dim
stv3
voi ungurii de aici mergeti si va bucurati de kakatul de marfa ieftina ungureasca. orice numai hungureasca sa fie. bine zic astia de mai jos. esti un cretinoid frustrat care se recunoaste in indivizii respectivi. vai de capul tau si al vostru. ungaria, preturi mici cum zice sotoc asta dar si calitate de kakat !!!
Postat 21 Ianuarie 2013, 03:54 de dim
cata prostime
Vad ca toti idotii au inceput sa comenteze. Chiar ca nu vad macar un comentariu destept. Treaba cu cumparaturile nu este chiar asa cum scriu unii. Personal raman la produsele autohtone, mai ieftine si implicit mult mai proaste sau aleg varianta mai usoara, Best, 3G sau magazinul de carne Favorit ori Kukori. In schimb am cunostiinte (nimeni dintre ei nu este de etnie maghiara) care merg regulat in Ungaria dupa produse aliementare. Stiu si ei ca pretul este mai ridicat, dar si ca calitatea net superioara. Lucru ce pot confirma si eu si oricine care a mai cumparat produse unguresti de la magazinele din Romania. Cat despre tutun, fiind tara membra UE, este greu sa vorbesti de trafic ilegal. In orice caz este o solutie alternativa, iar unele produse de tutun chiar sunt de calitate foarte buna. In orice caz restrictiile antifumat sunt deja exagerate. Fumatul este un viciu si atat. Cat despre comentariile lui StopVot, esti un idiot. Dreptul de vot ar trebui luat de la toti credinciosii nu de la fumatori. Puroiul socitetaii sunt astia care la vartse inaintate cred in prieteni imaginari. Ar trebui sa aiba drept de vot exclusiv ateii sia gnosticii, ca sunt singurii care au cap sa gandeasca.
Postat 20 Ianuarie 2013, 22:37 de stv3
@mata
bah cacatule, invata sa scrii !
Postat 20 Ianuarie 2013, 19:40 de Beverly Hills
pt MARUS
si sa fie cacat de la ungaria heyy...
Postat 20 Ianuarie 2013, 19:36 de katy
pt MARUS
orice, numai sa fie scris ungureste... fie si cacat.
Postat 20 Ianuarie 2013, 19:19 de katy
ma0ta, ma0ta, ma-ta :)))
ma ta se scrie cu cratima manca mi ati P de analfavbeti :)))
Postat 20 Ianuarie 2013, 08:36 de ma -ta !!!
mata e cretin
specia ta aia cretina de mancator de lebede ,care se crede mare fauritor al europei cu termopane si pazile de plastic ,case viu colorate adevarate capodopere de kitsuri ,gradini fara copaci max. tufisuri si pitici :)))
Postat 20 Ianuarie 2013, 05:10 de mata
BUCURIA ... CRETINILOR
Nu ati remarcat niciodata cit de bucurosi sunt romanii (in special cei de etinie maghiara) cind ajung la cumparaturi in tara mama? Nu ii vedeti cit de bucurosi sunt cind vad: bere ieftina, mancare ieftina, haine ieftine, totul e ieftin la ei.? Aceasta specie despre care vorbesc, nu sunt altceva decat niste cretinoizi care nu pot face diferenta intre lucrurile de buna calitate si cele de proasta calitate, compara produsele de buna calitate cu cele de proasta calitate, dar care le aleg pe cele din Ungaria ca sunt cele mai bune. Ei nu vad ca absolute toate produsele de aceeasi marca la ei sunt mai scumpe ca si in Romania (Pampers, snickers, coca-cola, pepsi, ariel, omo, etc. la ei sunt mult mai scumpe. Dar ei compara ariel de la noi cu Dosia care e un cacat de detergent, normal ca e mai ieftin, un Heineken, carlsberg, la ei e mai scump, dar ai nostri le compara cu berile lor ordinare (apropo la Kaufland, are bere la doza de 1,39 lei doza de 0,5 L) si noi avem lapte, bere, alimente, orice ieftin, dar asta nu inseamna ca sunt si de calitate. Ei merg in ungaria si cumpara toate ieftinaturile si se bucura de ce afacere au facut si cit sunt de ieftine. Au facut pe dracu… puteau cumpara si de la noi, lapte, bere, alimente, detergenti, ieftini exact ca la ei. In legatura cu tigarile astea vestite... e adevarat ca pretul pe un pachet de tigari facut ... e mic. Dar nu am citit nimic despre calitatea tutunului, care va spun eu din propria experienta, e proasta. Nu vreau sa exagerez, dar tigarile care la noi sunt puturoase sunt la fel sau chiar mai rau ca si tutunul lor ieftin.
Postat 19 Ianuarie 2013, 19:14 de MARUS
tutunu
domnilor politisti de frontiera luati aminte...se face trafic de tutun din ungaria...domnule popa dorin, cat e permis a se transporta pe cap da furajat la trecerea prin vama bors? sau nu stiai de ''trafic''...ha?! scrie la ziar, amu...
Postat 19 Ianuarie 2013, 10:35 de cacao
presa de kakakakk
recent s a descoperit o grupare si sunt judecati la BAIA MARE si acum ne avertizeaza ca vezi Doamne ei nu au dreptul sa TRAIASCA, sunteti un ziar de kakakakakakaka dar stiti asta ca si MOACA VOASTRA de ratati, voi daca nu aveti ce scrie cum o sa ajungeti , mai rau ca cersetori, ca de TROTUAR nu mai e loc :)))))
Postat 19 Ianuarie 2013, 08:23 de analfabeti
ba pe-a ..tii :D
ala din poza, cu bratele incarcate de tigari, e exact autorul "articolului" de doi lei, mascat cu caciuloiul ala, sa nu-l recunoasca lumea :))))) sotoace, rau ai ajuns, la mila dusmanilor, sa "scrii" materiale publicate acum cativa ani de altii :P
Postat 19 Ianuarie 2013, 08:13 de baby boom
celor viciati ori punem accent pe moralitate ori mergeti mortii, amin !
se fac firme pe drogati , un sisitem de criminali din care STATUL PARAZITEAZA ?
Postat 19 Ianuarie 2013, 07:58 de STOP VOT
celor viciati ori punem accent pe moralitate ori mergeti mortii, amin !
nicotina este un drogg grav ca si cafeaua ce sa te faci cu drogatii ? ar trebui oprit VOTUL FUMATORILOR si alcoolicilor:)))))
Postat 19 Ianuarie 2013, 07:57 de STOP VOT
@ c1, c2, c.....
Ok, toti stim, fumatorii cel mai bine, ca tutunul dauneaza grav sanatatii ! Te-ai gandit ce s-ar intampla daca de maine toti romanii fumatori ar renunta la viciu ? Sunt convins ca habar n-ai ! In fine, in foarte multe tari din ue (nu si in Romania.... din pacate !), guvernantii se gandesc si la cei cu venituri reduse si permit vanzarea de tutun si ,,tuburi". Oricum nu ies in pierdere si astea sunt taxate/accizate ! A inflorit si in Romania initiativa privata, se vinde tutun cu 40 lei/kg ! Nu are aroma de kent sau dunhill, da' nicotina are berechet ! Si ca sa nu dai banii pe ,,tuburi" si pe masinuta de ,,impachetat" poti trage din pipa !
Postat 19 Ianuarie 2013, 07:32 de pinonel
pt Tutunul dauneaza grav sanatatii !
cad de fraier sa fii ca sa dai bani sa te imbolnavesti ? si totusi, exista si astfel de oameni.
Postat 19 Ianuarie 2013, 01:54 de com
Tutunul dauneaza grav sanatatii !
Bucuria micilor comercianţi unguri s-ar putea să nu ţină însă prea mult. Motivul? Din cauza directivelor europene, din iulie 2013 Ungaria va adopta măsuri pentru restrângerea vânzărilor de tabac, astfel că doar magazinele strict specializate vor mai putea comercializa asemenea produse. Vremuri cacacioase pt perspectiva ungurilor. Ungurilor nu le pasa de proprii cetateni.
Postat 19 Ianuarie 2013, 01:34 de C2
asa e
in ungaria sunt si alcolistii cei mai multi pe metrul patrat. romanii fumatori le ofera un dram de oxigen ungurilor falimentari dar degeaba, nt bani aruncati degeaba. nu-i mai salveaza nimeni. ei sunt pe urmele greciei.
Postat 19 Ianuarie 2013, 01:30 de comerciant
gunoaie imputite
numai noi ROMANI avem stapani care nu ne permit NIMIC decat sa le stam in GENUNCHI, marrrs si demisia din FUNCTII javre imputite, da va r ** in neamul vostru nu faceti nimic in privinata locurilor de munca, evaziunea misuna si va scarpinati in ... dupa paonajeni, DEMISIA ! trebuie iesit in strazi si sa i demitem, oriunde mergi stai la cosi si cosi ca pe vremea lui CEAUSESCU, crima faceti cu noi !!!!
Postat 18 Ianuarie 2013, 18:06 de manca v ar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON