URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2011, 13:14

"Braconierii" de flori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

An de an, florile ce îmbogăţesc peisajul din defileul Crişului Repede sunt tot mai puţine. Turiştii rup flori din zonă în neştire, chit că acest lucru este interzis, fiind vorba de un areal protejat. De multe ori, plantele sunt smulse cu rădăcină cu tot, fără ca aceia care le iau să se gândească la faptul că anul viitor nu vor mai avea ce vedea în zonă.

"În defileu cresc specii de plante sub-mediteraneene, care n-ar avea ce să caute în această zonă", explică Andrei Acs, unul dintre custozii zonei. Printre aceste flori rare sunt laleaua pestriţă, dediţelul şi migdalul sălbatic.

"Cea mai mare problemă o avem cu laleaua pestriţă, care e pe lista roşie a plantelor, ceea ce înseamnă că nu ai voie să o recoltezi decât exclusiv în scop ştiinţific", precizează custodele. Din defileu, an de an dispar tot mai multe lalele, ceea ce va duce la dispariţia speciei. O problemă e şi cu celebrul ghiocel, care teoretic nu poate fi rupt sub niciun pretext. Totuşi, în fiecare primăvară sătenii din zonă îi culeg cu sacii, apoi îi scot la vânzare.

Ce pot să facă custozii zonei sunt controale comune cu jandarmii. "Însă nu putem sta non-stop în teren", spune Acs. Astfel că singura soluţie pentru salvarea florilor rămâne faptul ca fiecare turist să conştientizeze că atitudinea corectă e să le admire, nu să le rupă pentru a le arunca puţin mai târziu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
corect este
fara ca aceea persoana
Postat 24 Mai 2011, 10:57 de anca
dyfsth
"ca cei" - cacofonie; "cei ce" - "cei" se refera le persoane, iar adjectivul pronominal relativ "ce" se foloseste pentru obiecte, lucruri, etc.. Care e penibil si care e corect?
Postat 23 Mai 2011, 12:29 de hbdvhbs
dar sunt panouri care sa scrie interzis ruperea /distrugerea faunei inconjuratoare!
unde scrie ca e interzis?
Postat 22 Mai 2011, 14:11 de dan oradeanul
penibila exprimare
"fără ca aceia care le iau" corect fara ca cei ce le iau ...
Postat 22 Mai 2011, 14:09 de dan oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON