URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2018, 18:53

Mintea de pe urmă: Primăria Oradea a sistat tăierile de arbori până la noi ordine (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria orădeană pune toporul jos. În urma scandalului public declanşat de măcelărirea copacilor din Parcul Bălcescu, viceprimarul Florin Birta a dispus sistarea tăierilor de arbori.

Fără tăieri!

"Săptămâna trecută am luat decizia să nu mai tăiem niciun arbore de pe raza municipiului. Singurele excepţii vor fi copacii uscaţi care riscă să se prăbuşească punând în pericol trecătorii sau cei deja căzuţi în urma unor intemperii", a declarat Florin Birta.

Măsura a fost comunicată Direcţiei Tehnice, care, până la noi ordine, nu va mai face demersuri nici măcar pentru tăierea copacilor bolnavi.

Singurele lucrări iniţiate de municipalitate le constituie intervenţiile în coroană. Acestea presupun doar înlăturarea lăstarilor care afectează reţelele de iluminat public şi a crengilor uscate care riscă să se prăbuşească peste trecători.

Pus de şefu'

Mult mai sensibili la problema defrişărilor abuzive în urma măcelului din Parcul Bălcescu, orădenii semnalează prompt, în aceste zile, lucrările de tăiere.

Un asemenea incident s-a petrecut marţi, chiar în Parcul Bălcescu. "Era unul cu toporul în parc şi tăia vlăstari crescuţi lângă gard, pe partea dinspre strada Sucevei. I-a tăiat pe o lungime de vreo 20 de metri. I-am zis că, dacă nu se opreşte, chem Poliţia. Şi s-a luat şi s-a dus. Mi-a spus că l-a pus şeful de aici de la crâşmă (administratorul restaurantului din parc - n.r.)", a relatat un orădean redacţiei.

Numai crengi

"Se pare că toaletările ilegale continuă. Astăzi am surprins  pe strada Splaiul Crişanei trei persoane tăind crengile unui plop. Iniţial, şeful a stat în maşină iar când l-am întrebat dacă are aprobare a zis că da. I-am spus că oricum voi face poze şi am să întreb dacă au aprobare. Părea foarte încurcat", a sesizat o altă orădeancă BIHOREANULUI.

Contactaţi pentru lămuriri, reprezentanţii municipalităţii au declarat că lucrările din strada Splaiul Crişanei au fost comandate firmei Elecbran de către Direcţia Tehnică. "Primăria a comandat intervenţii în coroană pentru înlăturarea unor lăstari sau a unor crengi uscate care afectează căile de acces sau reţelele de iluminat public. Lucrarea s-a făcut cererea unor locuitori din zonă", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Fiind considerate lucrări de întreţinere, tăierile de crengi au fost autorizate la nivelul Direcţiei Tehnice, fără convocarea Comisiei Consultative formate din specialişti şi fără consultatea Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

După uscături

Lucrări de tăieri în coroană urmează să mai fie avizate de municipalitate pentru circa 60 de arbori amplasaţi pe străzi precum Dacia, Doinei, Haţegului, Magnoliei, Retezatului şi Tudor Vladimirescu. "Este obligaţia noastră să eliberăm trunchiurile de uscături", a argumentat Grama.

Conform raportului Direcţiei Tehnice pentru anul 2017, anul trecut în municipiu au fost efectuate tăieri în coroana unui număr de 9.443 de arbori pentru înlăturarea ramurilor uscate sau corecţia coroanei care afecta iluminatul public, căile de acces sau acoperişul unor imobile.

Potrivit ecologiştilor, în multe cazuri intervenţiile în coroană s-au dovedit a fi, însă, doar tăieri în două etape. Drujbaşii au retezat arborii la 30 de centimetri de nivelul solului sau îi ciuntesc crunt astfel încât aceştia să se usuce pentru a putea fi ulterior tăiaţi de tot.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bâlbâiala e urmată de lașitate.
Măcar puteau termina de tăiat ce au început, ca să nu lase lucrurile în stilul obișnuit, la jumătate.
Postat 31 Ianuarie 2018, 10:50 de CrisDumi
bolo & co
bolnavi psihici mai
Postat 31 Ianuarie 2018, 06:36 de omul_din_ombuds
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON