URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2018, 19:11

Masacrul din Parcul Bălcescu, comandat de Primărie! Sesizat de BIHOREANUL, viceprimarul Birta a suspendat tăierile de arbori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contactat pe marginea defrişărilor făcute vineri şi sâmbătă de firma angajată de Primărie în Parcul Bălcescu, viceprimarul Florin Birta, cel care răspunde de Direcţia Tehnică, a spus că a aflat despre acţiune din ştirea apărută în BIHOREANUL şi a dispus suspendarea ei şi, drept urmare, a dat ordin să se oprească temporar acţiunea de tăiere şi toaletare a copacilor.

Defrişare, nu toaletare

Florin Birta a declarat BIHOREANULUI că Direcţia Tehnică are aprobările necesare pentru tăierea sau toaletarea a 60 de arbori din Parcul Bălcescu, iar vineri şi sâmbătă s-au tăiat şi toaletat 16 dintre aceştia.

În parc, peisajul este sumbru şi toată operaţiunea pare de neînţeles. Inclusiv din fotografiile făcute de ecologiştii orădeni şi postate de reţelele de socializare se vede că o bună parte dintre copacii trunchiaţi sau tăiaţi din Parcul Bălcescu nu erau defel uscaţi şi că nu e vorba de o toaletare, ci o tăiere în toată regula.

"M-am interesat la Direcţia Tehnică şi mi s-a spus că există aprobări de la Mediu şi de la Direcţia Silvică pentru tăierea sau toaletarea a circa 60 de arbori. Am înţeles că e vorba de arbori uscaţi sau în pericol de a cădea. Luni dimineaţă voi verifica exact care este situaţia. Până atunci, le-am dat dispoziţie să se oprească, să nu mai taie nimic. Voi verifica toate documentele legate de aceste tăieri şi mă voi duce şi în teren", a declarat viceprimarul.

La cererea cetăţenilor...

La insistenţele BIHOREANULUI, care a vrut să afle explicit cine anume a fost iniţiatorul tăierii arborilor, Birta a spus că nu ştie şi a cerut răgaz pentru a se documenta suplimentar de la directorul adjunct al Direcţiei Tehnice al Primăriei, Emil Benţan, cel care, deşi răspunde direct de această activitate, a refuzat să dea detalii ziarului.

"Au fost o serie de solicitări de la cetăţenii care locuiesc în jur şi care merg prin parc că sunt arbori într-o stare nu foarte bună din punct de vedere al sănătăţii care pot să cadă acolo, prin parc, şi a administratorului parcului. Primăria s-a adresat Agenţiei de Mediu şi Ocolului Silvic. Agenţia de Mediu a dat un aviz favorabil, Ocolul Silvic a însemnat arborii care trebuie tăiaţă şi Primăria a comandat firmei care se ocupă de toaletări să îi taie", a precizat, ulterior, Florin Birta, ţinând să precizeze că e vorba doar de toaletări de arbori, nu de defrişări.

Întrebat cum se explică faptul că nu a avut ştiinţă, dinainte, despre "toaletarea" a 60 de arbori într-unul din cele mai importante parcuri ale oraşului, Birta a spus că nu a fost informat, deşi este responsabil de Direcţia Tehnică, deoarece "n-o să iasă viceprimarul în teren la fiecare arbore tăiat în Oradea", iar această operaţiune era de nivelul de competenţă al directorului Benţan.

Birta a încercat să acrediteze ideea că funcţionarii Primăriei trimit toate cererile de tăieri de arbori venite din partea orădenilor către Agenţia de Mediu, iar dacă aceasta dă avizul necesar, ele se pun în practică. La insistenţele BIHOREANULUI, care a vrut să afle care este atunci rolul specialiştilor Primăriei, viceprimarul a spus că funcţionarii au ieşit în teren împreună cu cei ai APM. "Agenţia de Mediu e mai în măsură să spună care arbori se pot tăia, decât viceprimarul. Primăria şi-a însuşit punctul de vedere al cetăţenilor", a concluzionat Birta.

Directorul drujbă

De menţionat faptul că directorul tehnic adjunct responsabil de problemă, Emil Benţan, a mai făcut obiectul criticilor BIHOREANULUI, pentru felul în care a dispus masacrararea plopului din vecinătatea restaurantului Spoon, cel ce fusese adoptat de reputatul biolog Anna Marossy, între timp decedată.

Ziarul a dezvăluit atunci - la fel ca în Parcul Bălcescu - cum distrugerea plopului secular s-a făcut pe ascuns, la cererea administratorului restaurantului, dar cu încălcarea propriului Regulament privind spaţiile verzi al Primăriei, care spune că e necesară o analiză prealabilă a Comisiei locale de avizare a tăierilor şi toaletărilor. BIHOREANUL l-a întrebat expres pe Benţan de ce n-a supus problema dezbaterii Comisiei, dar individul a ocolit răspunsul, în vreme ce viceprimarul Florin Birta a promis, la cererea ziarului, o anchetă administrativă. 

"Nu ştiu dacă acum (la parcul Bălcescu – n.r.) a existat avizul comisiei consultative, ştiu că a existat avizul Agenţiei de Mediu", a declarat vicele. Întrebat, la 8 luni după acea poveste, când faptele se repetă la scară şi mai mare, dacă a făcut ancheta promisă şi dacă l-a sancţionat pe Benţan, Birta a recunoscut că nu...

"Toaletări necesare"

Chestionată de BIHOREANUL, Florica Sălăjan, care a concesionat Parcul Bălcescu şi a construit restaurantul din incintă, în calitate de fost administrator al firmei Murray Press, a spus că nu se mai ocupă de afacere, însă afirmă că ea a făcut cererea la Primărie, pentru toaletare. "Înainte să predau firma, eu am făcut cerere la primărie, pentru toaletarea copacilor, în luna iunie-iulie. Întotdeauna, cât timp am condus eu firma, o dată pe an am făcut asta, pentru că au fost situaţii în care s-au desprins crengi din copaci şi au căzut inclusiv peste locul de joacă, chiar şi când atunci când nu erau furtuni. Înainte să predau actele firmei, m-am dus, că eu eram administrator, şi am vrut să ies liniştită la pensie", a declarat Sălăjan.

La rândul său, noul administrator, Adrian Pop, a afirmat că "ce s-a întâmplat în parc a fost un lucru necesar" şi că arborii doborâţi vor fi înlocuiţi în timp. "La începutul săptămânii a venit o echipă care zicea că trebuie să toaleteze copacii, iar vineri au venit să termine cu lucrarea. De toaletat au fost destui, pe unde merge aleea, ca să nu dea în cap la oameni, iar de tăiat efectiv nu ştiu. În partea dinspre calea Armatei Române erau câtva cioturi, copaci cu trunchiurile pe jumătate care muriseră de tot, nu ştiu să spun, exact, în jur de 5-6, poate 8. Dar toţi au fost marcaţi, fiind bătrâni şi reprezentând un  pericol", spune Pop. Totuşi, acesta susţine că muncitorii nu aveau cum să toaleteze 60 de arbori, pentru că "nu cred că sunt atâţia în tot parcul". "Din trunchiurile tăiate, o să amenajăm nişte mese rustice. Credeţi-mă, este în interesul meu să facem parcul să arate bine. Nu vreau să am pe nimeni pe conştiinţă", afirmă el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Tds
Mincinosule . Ce dovezi tre sa duci la Bihoreanul?
Postat 21 Ianuarie 2018, 13:48 de Sandu1201
WinDos-ul garii
Te-ai trezit . Ai dormit Bine?
Postat 21 Ianuarie 2018, 13:46 de Sandu1201
Liberalii oradeni se lupta cu copacii !?!
Iar au castigat liberalii !?!
Postat 21 Ianuarie 2018, 11:31 de WinDos
HAIDI BRE!
@Sandu1201: Oprițe? Cum dreaq' poți scrie în halul ăsta? Mai ales că știi că te monitorizez! Fă și tu un efort! Minim!
Postat 21 Ianuarie 2018, 09:52 de TDS
Lemne de foc
La cat de scumpe sunt lemnele de foc si la cat de mare e foamea de bani din primarie, nu-i de mirare daca vor taia toti copacii din Oradea pe motive "pertinente": ba ca-s batrani, ba ca tin umbra nu stiu cui, ba ca nu se vede o fatada, etc. stiu ei sa minta frumos, asa cum o face si birta.
Postat 21 Ianuarie 2018, 09:35 de User anonimizat
Da
Bine ca au fost oprite
Postat 20 Ianuarie 2018, 23:14 de Sandu1201
Daca Birta-i sefu
Daca Birta'i sefu nu va mirati de dezastru! Ce poti cere de la Zero? Da am si eu o intrebare: aia e toaletare? Ce inseamna taiere daca aia e toaletare?
Postat 20 Ianuarie 2018, 21:42 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON