URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2020, 17:35

Care pe care: ABA susţine că nu exploatează ilegal, ci decolmatează Crişul Repede, şi arată că, de fapt, Primăria Girişu de Criş a furat balast!

Care pe care: ABA susţine că nu exploatează ilegal, ci decolmatează Crişul Repede, şi arată că, de fapt, Primăria Girişu de Criş a furat balast! foto: arhiva ABA Crişuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce primarul din Girişu de Criş, Ioan Paşca, a acuzat că muncitorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, structură condusă de fostul director Dorel Dume, au făcut excavări ilegale în albia Crişului Repede pe teritoriul comunei sale, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a replicat, arătând că, de fapt, lucrurile ar sta cu totul altfel.

Mai precis, muncitorii ABA spun că făceau lucrări de decolmatare, iar primarul Paşca se răzbună pentru că muncitori din subordinea lui au fost prinşi făcând excavări ilegale!

"Lucrări esenţiale"

După ce BIHOREANUL a arătat, luni, că primarul Paşca a reclamat ABA Crişuri la Garda de Mediu, dar şi la Parchetul Bihor, pe motiv că muncitorii instituţiei au făcut excavări în Crişul Repede fără să aibă autorizaţie de la Primăria comunei ori de la custodele zonei protejate pe teritoriul căreia se află acea parte din comună, marţi, ABA a reacţionat cu propria-i versiune.

Potrivit unui document semnat de directorul ABA Crişuri, Ionel Avrigeanu, în amonte de podul din Girişu de Criş, albia Crişului Repede este colmatată cu aluviuni şi pietriş, care îngreunează scurgerea debitelor şi produc eroziuni în malul stâng.

"Continuarea eroziunii poate pune în pericol digul şi podul din apropiere. În acest sens în planul tehnic din acest an au fost cuprinse ca lucrări necesare: săpături mecanice cu excavator şi transportul materialului rezultat care poate fi folosit la întreţinerea digului prin completări terasamente. Toate acestea sunt menţionate în documentele tehnice ale instituţiei noastre, instituţie care are în administrare lucrările de apărare şi cursul de apă", se arată în document.

Aşadar, în zonă nu se făceau excavări, pretinde ABA Crişuri, ci lucrări esenţiale, pe care primarul Paşca le-a confundat, din nepricepere. "Domnul primar Ioan Paşca prezintă o acţiune de decolmatare şi apărare desfăşurată de ABA Crişuri pe cursul râului Crişul Repede, în localitatea Girişu de Criş, ca fiind una de exploatare balastru. Din lipsa de cunoştinţe tehnice şi legislative s-a creat astfel o acuzaţie falsă, dar care, din păcate a dus în eroare publicul larg. Aceste aspecte tehnice au fost prezentate şi reprezentanţilor Gărzii de Mediu pentru a face diferenţa clară dintre ce înseamnă activitatea de exploatare şi întreţinere a cursurilor de apă desfăşurată de Apele Române, adică o activitate tehnică stipulată în legislaţie şi ce înseamnă activitatea de exploatare balastru, o activitate economică cu cod CAEN 0812", se arată în documentul ABA Crişuri.

Mingea, la Garda de Mediu

Instituţia mai arată că, pentru lucrările de gospodărirea apelor desfăşurate în albii, muncitorii ABA Crişuri nu au nevoie de avizare din partea autorităţilor locale.

"Până la clarificarea confuziilor create cu reprezentanţii Gărzii de Mediu, şi până la identificarea în teren a limitelor zonelor aferente ariilor protejate, instituţia noastră a decis să scoată utilajele din albie pentru a le folosi în alte zone care necesită decolmatări. După soluţionarea situaţiei create, utilajele vor reveni pentru continuarea lucrărilor conform planului tehnic aprobat", a transmis ABA Crişuri.

Instituţia garantează că "lucrările desfăşurate de Admnistraţia Bazinală de Apă Crişuri nu pun sub nici o formă în pericol poduri sau alte lucrări, dimpotrivă, sunt menite să pună în siguranţă comunitatea şi obiectivele socio-economice", iar râurile colmatate sunt un risc de inundaţie.

Rămâne de văzut ce concluzie vor trage comisarii Gărzii de Mediu Bihor, cei care au început o anchetă şi, potrivit surselor BIHOREANULUI, încă nu au încheiat nota de control.

Hoţul strigă hoţul!

Pe de altă parte, ABA Crişuri arată că primarul Paşca nu este străin de excavările ilegale din zonă. Ba chiar el însuşi a mai comandat astfel de lucrări!

"Pentru informarea completă a publicul larg ar mai fi de menţionat faptul că, în data de 28 octombrie 2019, în urma sesizărilor primite de A.B.A. Crişuri privind explotarea de balastru de pe raza comunei Girişu de Criş, în prezenţa domnului primar, s-au constatat următoarele: în amonte de podul peste Crişul Repede exista o exploatare de balastru în albia minoră, la o distanţă de 80-90 m faţă de piciorul podului. În cursul apei au fost găsite două utilaje aparţinând primăriei Girişul de Criş care exploatau balastru fără acte de reglementare. Lucrările au fost sistate, iar Unităţii Administrativ Teritoriale Girişul de Criş i-a fost aplicat un avertisment pentru exploatarea de agregate fără autorizaţie şi i s-a imputat cantitatea de agregate minerale exploatată care, conform legii, se plăteşte de 10 ori faţă de cantitatea declarată de cel în culpă. În cazul de faţă, Primăriei i-a fost imputată suma de 13.410 lei care reprezintă de 10 ori contribuţia aferentă cantităţii exploatate ilegal şi anume de 300 mc de balastru, cantitate declarată de primar inspectorilor ABA Crişuri", se arată în document.

Culmea este că primarul Paşca a recunoscut, marți, BIHOREANULUI că a comandat excavări ilegale! "Am luat două maşini, că mi-au trebuit la o investiţie în comună. Dar dacă ei mi-au cerut mie avize, şi ei trebuie să aibă. Să fie în regulă, aşa cum mi-au cerut ei mie. În plus, noi n-am spart digul şi malul, ca să luăm balastru şi nu l-am dus la mine, nici nu l-am dat la prieteni, ci l-am folosit aici în comună. Ei unde au dus ce-or excavat?", a declarat edilul.

Citeşte pe această temă şi articolul: Lupul paznic la oi! ABA Crişuri, reclamată de un primar din Bihor că a făcut excavări ilegale în albia Crişului Repede: "Dacă făceam ca ei, eram legat azi!" (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dealu Ciuperca
Si la ,,gradina ciuperca" s-a carat nisip din furt pentru aleele noi. Groapa se afla tami in varful dealului la 100 m de restaurant.
Postat 08 Aprilie 2020, 08:21 de Boron
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON