URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2020, 17:04

Lupul paznic la oi! ABA Crişuri, reclamată de un primar din Bihor că a făcut excavări ilegale în albia Crişului Repede: „Dacă făceam ca ei, eram legat azi!” (FOTO)

Lupul paznic la oi! ABA Crişuri, reclamată de un primar din Bihor că a făcut excavări ilegale în albia Crişului Repede: „Dacă făceam ca ei, eram legat azi!” (FOTO) sursa foto: Primăria Girişu de Criş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce să aştepte autorităţile de la cetăţeni, dacă ele sunt primele care calcă legea în picioare? Primarul comunei Girişu de Criş, Ioan Paşca, a reclamat la Garda de Mediu Bihor, dar şi la Parchet, că Sistemul de Gospodărire a Apelor Bihor, structură din cadrul ABA Crişuri, condusă de fostul director al Administraţiei, Dorel Dume, a făcut excavări ilegale în albia Crişului Repede.

Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că lucrările sunt, într-adevăr, neautorizate, aşa că le-au sistat. „Dacă Primăria făcea ce fac ei, eu eram legat azi!”, a declarat Pașca, revoltat, pentru BIHOREANUL.

Excavări şi distrugeri

Scandalul a izbucnit în urmă cu mai bine de două săptămâni. Pe 21 martie, sesizat de localnici, primarul Paşca s-a dus să vadă cu ochii lui cum se fac excavări în albia Crişului, puţin mai sus de podul pe care Primăria comunei l-a construit în urmă cu mai mulţi ani. „În albia Crişului Repede, am găsit un excavator care aduna balast din albie, pentru a fi luat şi dus, într-un loc necunoscut”, povesteşte edilul.

Oamenii din comună spun că o parte din balast ar fi ajuns chiar în curtea cantonului pe care ABA Crişuri îl are în Girişu de Criş. Cert este însă că, pentru a putea transporta pietrişul şi nisipul, muncitorii au săpat în malul drept al râului cu un excavator, făcând o rampă de acces din albie la digul de protecţie.

În albia minoră, excavatoarele au săpat două gropi mari, iar pământul a fost pus în rampa de acces spre râu. „Au distrus digul. Cine îşi permite aşa ceva, în ţara asta?”, se întreabă Paşca. Răspunsul: cei care ar trebui să aibă grijă de diguri!

„Se cred stăpânii apelor”

Primarul a chemat Poliţia la faţa locului, pentru că ştia că instituţia pe care o conduce nu a avizat niciun fel de lucrări în albia Crişului Repede, or acest act era necesar, fiind în imediata apropiere a podului rutier. Mai mult, pe lângă un act de reglementare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, lucrările aveau nevoie şi de acordul ANANP Bihor, fiind vorba de o zonă aflată pe teritoriul ariei protejate Valea Alceului.

În faţa poliţiştilor, muncitorii care excavau au spus franc: sunt angajaţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor şi şefii i-au trimis acolo, să scoată balast din Crişul Repede. SGA Bihor este o entitate din subordinea Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, condusă de nimeni altul decât Dorel Dume (foto), fostul director al ABA şi, totodată, consilier judeţean din partea PSD.

„Fără niciun aviz, au lucrat în faţa podului, unde apa oricum are viteză şi sapă în pilonii podului. Au spart digul, nu i-a interesat nici că sunt pe teritoriul unei arii protejate. Dacă Primăria făcea ce au făcut ei, eu azi eram legat! SGA Bihor se crede stăpânul apelor din Bihor”, acuză primarul.

Garda de Mediu a sistat lucrările

Edilul a făcut o sesizare la Garda de Mediu Bihor, iar comisarii au descins şi ei în teren. Pentru că angajaţii SGA Bihor nu le-au putut prezenta nici lor documente pentru lucrările pe care le făceau, ei au sistat lucrările. Potrivit comisarului-şef Sever Şerbănescu, în această speţă încă se fac cercetări, fără a se fi stabilit deocamdată măsuri ori sancţiuni.

Primarul din Girişu de Criş se teme însă că comisarii de mediu le vor ţine spatele colegilor din SGA. „Am înţeles că unul de la Garda de Mediu merge la vânătoare cu Dume. Vor muşamaliza”, e convins edilul. Aşa că, între timp, a făcut o sesizare penală şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. „Merg, dacă trebuie, până la UE. Aşa nu se mai poate!”, zice, revoltat, primarul.

BIHOREANUL a încercat să afle şi poziţia ABA Crişuri, însă purtătoarea de cuvânt, Anca Mihociu, a precizat că va putea oferi aceste răspunsuri abia în cursul zilei de marţi.


DUME E-N TOATE
„Sancţionat” cu un contract

Primarul Ioan Paşca acuză că aceasta nici nu e singura ilegalitate comisă de ABA Crişuri pe teritoriul comunei Girişu de Criş. Edilul susţine că pe 27 februarie a reclamat instituţiei faptul că un cioban, pe numele său Csokasi Alexandru, îşi duce cele peste 1.200 de oi să păşuneze şi să traverseze ilegal pe digurile din comună.

Angajaţii ABA Crişuri au mers în control şi, potrivit primarului, i-au dat un avertisment ciobanului. Pentru că acesta a continuat să-şi plimbe oile pe dig, pe 26 martie Pașca l-a reclamat iar, dar de data aceasta, surpriză: reprezentanţii ABA Crişuri i-au spus că Csokasi are contract pentru „valorificarea materialului vegetal”, încheiat pe data de 2 martie, pentru o perioadă de 2 ani şi 10 luni. Aşadar, imediat după ce a primit un avertisment, ciobanul s-a ales cu contract cu ABA Crişuri, care-i permite să-şi ducă oile la păşunat pe dig!

„ABA Crişuri, pe raza comunei noastre, are patru angajaţi. La ce le mai trebuie contract cu ciobanul pentru valorificare material vegetal?”, întreabă, retoric, Paşca. Edilul este convins că, de fapt, ciobanul „dă tribut” pentru acest contract: „El aşa se laudă, că e prieten cu Dume”.

De altfel, în urmă cu câteva luni, BIHOREANUL a mai relatat despre contractele pe care ciobanul Csokasi le are cu ABA. Csokasi nu doar că a transformat digurile în păşune, ci şi-a făcut o stână şi un adăpost taman în albia Crişului Repede. Cu acel prilej, ciobanul a recunoscut că este prieten cu Dorel Dume, iar primarul Paşca a plusat chiar, arătând că o parte din oile crescute de Csokasi i-ar aparţine directorului.

BIHOREANUL a dezvăluit, în 2018, şi că în mai multe cantoane ABA Crişuri din Bihor angajaţilor li se permite să crească oi, cu condiţia ca o parte din ele să fie oferite aceluiaşi Dume.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
0000,01234 si alte numere
Fiti pozitivi, linistitiva.
Postat 07 Aprilie 2020, 18:11 de scarbit
PDLI-ȘTI ACOPERĂ PDL-IȘTI, PĂI CUM CREDEAI DOMN' PRIMAR
PDL iști fac ceea ce știu cel mai bine , se infiltrează peste tot , ca o cangrenă , după care continuă jaful asupra județului/ țării învățat de pe vremea lui BĂSESCU, acoperindu- se unii pe alții.Ce folos schimbarea acestui politruc PDL-ist DUME de la conducerea ABA , cu alt pdl ist AVRIGEANU.Culmea acest DUME ajunge un șefuț mai mic sub protecția fostului coleg de la PDL.Sunteți de tot râsul PNL liștilor...nu sunteți în stare să promovați un liberal pur într o funcție publică acum când poate sunteți una dintre cele mai puternice organizații a partidului din țară avându-l comandor pe Ilie Bolojan.Probabil fara el va ,,mâncau de vii " PDL iștii.P.S LUMEA S-A SATURAT DE PDL DE AIA AU AJUNS LA DISOLUTIE.
Postat 06 Aprilie 2020, 20:56 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON